The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Heritage First! a reunit la Băile Herculane arhitecți, artiști, designeri și antreprenori pentru a readuce stațiunea la gloria de altădată

Articol / 07 Sep 2023 / Andra Mihai
  • Heritage First! a reunit la Băile Herculane arhitecți, artiști, designeri și antreprenori pentru a readuce stațiunea la gloria de altădată
1/1
Heritage First!, prima bienală dedicată patrimoniului cultural din România s-a deschis la Băile Herculane pe 1 septembrie 2023 în prezența a peste 100 de persoane, incluzând reprezentanți ai unor instituții precum Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților din România și a invitaților. De asemenea, bienala a adus împreună arhitecți, artiști, designeri, experți și localnici pentru a redescoperi și celebra bogatul patrimoniu cultural al țării, cât și pentru a contura un plan de acțiune pentru a regenera stațiunea de pe malul Cernei. 

Scopul acestui program cultural a fost încă de la bun început acela de a transforma stațiunea Băile Herculane prin cooperare. Spun cooperare pentru că pentru o bună dezvoltare urbană, socială, culturală și turistică, stațiunea are nevoie de la arhitecți și restauratori la oameni de comunicare și branding, de la medici și asistente la personal in zona de ospitalitate, practic un spectru larg de profesii și nu numai. Am reușit să reunim la Herculane arhitecți, artiști, designeri, ingineri, antreprenori, voluntari, cât și reprezentanți ai sectorul public, care la finalul zilei sunt la masa deciziei și pot contribui major la transformarea orașului.

„Miza majoră este transformarea centrului istoric, acolo unde și noi ne luptăm de 6 ani pentru a salva Băile Neptun, monument istoric de interes național inclus în Lista Celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa în 2022. În același timp, trebuie să aruncăm o privire și către centrul UGSR și zona în care comunitatea orașului locuiește, de aceea în perioada următoare vom forma grupuri de lucru care au ca scop sprijinirea cu expertiză profesională a stațiunii. Aș vrea să subliniez și faptul că prin această bienală, care a coagulat nenumărați finanțatori și parteneri, noi dorim să aducem la Herculane nu doar cei mai buni profesioniști din țară pe diverse domenii, ci și cele mai bune companii din sectorul privat pe diverse domenii - materiale de construcție, execuție, turism, spa și wellness, comunicare - pentru că la un moment dat totul se va restaura, iar Herculane are nevoie de cele mai bune soluții și cei mai buni oameni pentru a le implementa” spune Oana Chirilă, președintele Asociației Locus și coordonatoarea HerculaneProject.

Cele 4 conferințe tematice și masa rotundă au dezbătut teme precum promovarea patrimoniului cultural, implicarea sectorului neguvernamental în regenerarea comunităților din România și instrumente prin care putem sprijini atât sectorul privat și investițiile în stațiuni balneare, cât și administrațiile locale în gestiunea orașelor. Invitați precum Ștefan Bâlici - președintele Ordinului Arhitecților din România, Irina Iamandescu - director adjunct Institutul Național al Patrimoniului, Sorin Predescu - director Direcția pentru Cultură Timiș și Nicoleta Moise, director Direcția pentru Cultură Caraș-Severin, alături de reprezentanții Ministerului Culturii și ai Herculane Project au subliniat importanța rezolvării situației juridice a monumentelor din stațiune, pas ce ar putea debloca accesarea de fonduri europene și crearea unui program integrat de dezvoltare a centrului istoric. Creatori de conținut precum Silviu Barbul, Adrian Dan, Bogdan Buzuleac și Toader Păun au prezentat diverse modalități de promovare și au atras atenția asupra felului în care stațiunea de pe Valea Cernei își poate promova toate resursele de la cele naturale la cele istorice, culturale. Sectorul neguvernamental reprezentat de Mihai Moldovan - Prin Banat, Irina Leca - studiogova și Alina Chiciudean - Asociația Arche au făcut schimb de bune practici în ceea ce privește activarea comunitară și implicarea societății civile în astfel de proiecte ce vin în sprijinul administrației locale.

Pe parcursul celor două zile, urmând temele principale ale conferințelor și ale prezentărilor, cât și scopul Bienalei Heritage First! organizate de Herculane Project, s-au conturat o serie de  grupuri de lucru tematice care să ofere suport de specialitate și soluții la problemele orașului pe teme precum urbanism, cultură și promovare turistică, salvarea patrimoniului și sprijinirea sectorului privat.

“Băile Herculane este un oraș mic, dar pe care Dumnezeu l-a hărăzit cu puterea vindecătoare a apelor sale termale, iar înaintașii noștri ne-au dăruit un patrimoniu inestimabil, patrimoniu de care noi  toți suntem obligați să ne îngrijim.

Tocmai de aceea salut inițiativa Asociației Locus de a organiza aici prima ediție a Bienalei Heritage First!, bienală care a adus la Băile Herculane oameni importanți în domeniul arhitecturii, culturii și patrimoniului cultural al României, dar și oameni de presă și din social media care vor putea promova stațiunea Băile Herculane la adevărata sa valoare, atrăgând în același timp atenția asupra ajutorului de la nivel guvernamental necesar acestui oraș mic pentru restaurarea a clădirilor sale istorice.

Discuțiile în cadrul bienalei au fost foarte  constructive și au identificat soluții pe care administrația publică locală împreună cu toți factorii implicați pot să le urmeze, astfel încât să spunem în viitor că restaurarea acestor clădiri a fost posibilă prin efortul nostru comun.

Numai împreună, autorități publice locale, naționale, instituții implicate, dar și ONG-uri, care cu dârzenie luptă cu ardoare la toate nivelurile pentru salvarea patrimoniului, vom reuși să readucem aceste clădiri de o mare valoare la strălucirea de altădată” declară Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane. 

Artiștii invitați în cadrul programului cultural, precum Suzana Dan, Levente Kozma și Alin Rotariu, au oferit perspective noi de interpretare a patrimoniului prin instalații artistice ce au activat spații abandonate precum Podul de Fontă și spații din cadrul Cazinoului Herculane. Premiera pe care o aduce Heritage First! este organizarea unui eveniment - satelit al bienalei în Timișoara, ce conectează Băile Herculane și orașul de pe Bega printr-o rezidență artistică mobilă a Christinei Cizmaș, cât și prin conferințe și workshop-uri de arhitectură. Cele două orașe sunt legate de o istorie comună Europeană, anul acesta beneficiind de o recunoaștere Europeană concomitentă - Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023 și Băile Herculane - inclus în Rețeaua Orașelor Termale Istorice din Europa și în Traseul European al Orașelor Termale Istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste.

Urmează formarea unor grupuri de lucru care vin în sprijinul administrației locale și o serie de întâlniri de lucru la Băile Herculane și Timișoara.

Programul cultural continuă până la finalul anului 2024, perioadă în care se vor organiza concursuri și expoziții în stațiunea de pe Valea Cernei și se vor dezvolta o serie de rezoluții pentru patrimoniul cultural al Băilor Herculane: un pachet de recomandări și soluții pentru dezvoltarea patrimoniului ce va fi creat de către un grup multidisciplinar de specialiști care va fi lansat în anul 2024. Acest plan de acțiune vine în sprijinul administrației locale și al antreprenorilor și va fi conturat pe câteva teme care vor rezulta în urma unui sondaj ce va fi efectuat de către Asociația Locus în perioada următoare. Acțiunea este sprijinită și de mediul de afaceri, investitori precum Florin Băzăvan, Marius Băzăvan - grupul Bacolux care investește în Hotelurile Afrodita și Diana din Băile Herculane și Vlad Căpușan - investitor care restaurează Hotelul Decebal din Băile Herculane și sala Casino Herculane, doresc să sprijine proiecte menite să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a stațiunii.

* * *

Heritage First! este un proiect dezvoltat de către Asociația Locus, co-organizat împreună cu Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național având ca partener principal Primăria Băile Herculane și ca parteneri strategici Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și ICOMOS. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Asociația Locus este o organizație neguvernamentală care își propune să salveze și să promoveze patrimoniul cultural, arhitectural, urban și natural al României. Proiectul principal al organizației este HerculaneProject, o platformă de reactivare a Băilor Herculane, România. Asociația Locus este membră a organizației europene „EUROPA NOSTRA”.