The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Artă și tehnologie într-un proiect european la CNDB

Articol / 21 Feb 2024 / Andra Mihai
  • Artă și tehnologie într-un proiect european la CNDB
1/1
Centrul Național al Dansului București (CNDB) găzduiește în luna februarie o rezidență artistică la care participă patru artiști internaționali.Sarah Fdili Alaoui, John Sullivan, Bartosz Ostrovski și Léo Chédin, artiști și cercetători la intersecția muzicii, coregrafiei și dansului, se află la București în luna februarie și lucrează la piesa „For Patricia”, o odă adusă postmodernismului în dans. „Pentru Patricia" sau pentru Trisha, este o piesă realizată în onoarea uneia dintre inventatoarele postmodernismului, Trisha Brown (1936-2017), ale cărei stiluri coregrafice au contestat noțiunile tradiționale despre dans și au împins limitele dansului prin extinderea a ceea ce înseamnă mișcare și coregrafie.

„La fel ca Brown, care a explorat structuri coregrafice precum acumularea, repetarea, inversarea etc., și noi explorăm modalități în care putem folosi structuri compoziționale generate prin Inteligență Artificială (IA) pentru a organiza modele coregrafice și sonore simple. Vedem IA mai degrabă ca pe un schelet al piesei, în loc să preia rolul unei scenografii interactive. IA creează partitura pe care dansatorii și muzicienii o interpretează pe scenă.”

O piesă care se actualizează de fiecare dată

Fiecare reprezentație este o piesă reînnoită în care atât dansatorii, cât și muzicienii interpretează o partitură nouă pe care IA îi conduce să o interpreteze. Aceste partituri sunt afișate vizual pe scenă pentru ca publicul să descifreze modul în care se dezvoltă dansul și muzica, menținând totuși un sentiment de ambiguitate care oferă o experiență estetică a mișcării și muzicii în sine.

Rezidența are loc în cadrul proiectului european „Mișcare, inteligență digitală și public interactiv” (MODINA). Proiectul își propune să extindă posibilitățile creative ale spectacolelor de dans contemporan și să sporească experiența publicului cu ajutorul tehnologiei digitale – cu accent pe explorarea inteligenței artificiale (AI) și a interacțiunii cu publicul, la fața locului și online.  Partenerii proiectului sunt trei instituții academice și cinci centre de dans, din șase țări, și anume: Universitatea din Tallinn (Estonia), Sõltumatu Tantsu Lava (Estonia), Hochschule Düsseldorf (Germania), tanzhaus nrw (Germania), ITI, IST-ID - Universitatea din Lisabona (Portugalia), Kino Siska (Slovenia), Trafo (Ungaria), Centrul Național al Dansului București – CNDB (România).

Prezentare publică la care accesul spectatorilor este gratuit
.

Prezentarea publică work-in-progress a lucrării dezvoltate în cadrul rezidenței va avea loc vineri, 1 martie, de la ora 19:30. Intrarea este liberă, cu rezervarea locurilor la următorul link, aici.  

*** 

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Agerpress, Elle, Happ.ro, Iscoada, Liternet, Radio România Cultural, Revista Arta, Revista Golan, The Institute, Zile și nopți, Zeppelin