The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Lansare de carte și film documentar: CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor din București

Articol / 11 Apr 2024 / Andra Mihai
  • Lansare de carte și film documentar:  CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor din București
1/1
Dash Film și Asociația Studio Zona anunță premiera documentarului „CVARTAL - patrimoniul cultural al cartierelor bucureștene” și lansarea a 10 mini-volume dedicate ansamblurilor de locuințe cunoscute sub numele de „blocuri rusești”. Evenimentul, cu intrare liberă, are loc marți, 16 aprilie 2024, ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului din București.

Filmul documentar și cele zece volume aduc în prim plan istoria și importanța culturală a zece ansambluri de blocuri edificate în București între 1945 și 1958, sub denumirea colectivă de „blocuri rusești”. Aceste ansambluri nu doar că reprezintă un segment semnificativ al istoriei arhitecturale a Bucureștiului, dar au influențat și continuă să influențeze peisajul urban și identitatea locală.

Fiecare volum dedicat unui ansamblu explorează detaliat istoria și arhitectura sa, oferind cititorilor o perspectivă captivantă asupra dezvoltării acestor comunități. Autorii acestor volume, Andrei Răzvan Voinea și Cristian Dumitrescu, recunoscuți pentru expertiza lor în domeniul arhitecturii și istoriei locale, aduc în lumină povestea unică a fiecărui cvartal și a locuitorilor săi.
Cele zece ansambluri de locuințe studiate sunt: PTT Rahova, Panduri, Drumul Sării, Drumul Taberei, Vatra Luminoasă, Bucureștii Noi, Muncii, Cățelu, Olteniței și Păsculescu Tei.

Eveniment Facebook aici

Filmul documentar, regizat de Dan Radu Mihai, are la bază un scenariu semnat de regizor și și propune o abordare experimentală pentru relatarea istoriei acestor cvartale. Perspectiva locuitorilor asupra locuirii în aceste cvartale este completată de intervențiile unor istorici, arhitecți, antropologi care au studiat istoria locuirii în București: Mara Mărginean, Irina Tulbure, Bogdan Iancu, Alexandru Axinte și Andrei Răzvan Voinea. De asemenea, sunt prezentate imagini de arhivă și materiale inedite care completează povestea acestor ansambluri și a oamenilor care le-au populat.

„Blocurile rusești”, așa cum sunt cunoscute, reprezintă un segment important al istoriei arhitecturale și sociale a Bucureștiului. În cadrul acestui proiect, se explorează nu doar aspectele arhitecturale ale acestor ansambluri, ci și impactul lor asupra vieții cotidiene și a identității comunităților locale.

Evenimentul de lansare este deschis publicului larg și invită toți bucureștenii să descopere și să celebreze patrimoniul cultural al cartierelor din București. În perioada 17 - 28 aprilie vor avea loc șase proiecții în zonele limitrofe celor 10 cvartale. Programul acestor proiecții va fi comunicat pe website-ul cvartal.dashfilm.ro, precum și pe contul de Facebook al proiectului.

Prin această inițiativă, DASH Film și Asociația Studio Zona urmăresc să contribuie la reechilibrarea peisajului cultural al orașului, să promoveze identitatea și implicarea socială și culturală a locuitorilor din cartierele bucureștene.

Dash Film, înființată în 2012, este o companie de producție film, conținut video și new media. Se dedică creării de filme și experiențe vizuale care să provoace și să inspire, îmbinând pasiunea pentru cinematografie cu poveștile care devin realitate. Portofoliul său variat include filme de scurtmetraj, documentare, videoclipuri și reclame. Recent, s-a implicat într-un proiect vizual complex despre istoria locuirii în București și a colaborat la producția unor seriale și filme de lungmetraj.

Asociația Studio Zona, fondată în 2016, este o organizație dedicată cercetării istoriei urbane și culturale a Bucureștiului. Cu o echipă de cercetători din diverse domenii, explorează aspecte politice, sociale și arhitecturale ale orașului. A desfășurat proiecte de cercetare și a editat cărți și broșuri, contribuind la înțelegerea istoriei și evoluției Bucureștiului. Recent, a lansat o campanie de crowdfunding cu succes pentru tipărirea de noi cărți și a colaborat cu alte organizații pentru promovarea culturii locale și a patrimoniului urban.
 
„Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București” propune activarea culturală a cartierelor bucureștene prin dezvoltarea de produse culturale multidisciplinare axate pe istoria micro-comunităților asociate clădirilor de tip cvartal și prin cooperare culturală și bilaterală.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

***

Dash Film este beneficiarul finanțării și desfășoară proiectul „Cvartal – Patrimoniul Cultural al Cartierelor din București” în parteneriat cu Asociația Studio Zona și Lamb (Islanda).
 
Valoarea grantului este de 979.288 RON / 198.761,45 EUR. Proiectul este implementat în București, având o durată de 18 luni (Noiembrie 2022 – Aprilie 2024).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării  economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial: www.ro-cultura.ro.