The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

F-SIDES Cineclub lansează sezonul cu numărul 5 - Feelings.zip - O arhivă feministă a sentimentelor

Articol / 12 Apr 2024 / Andra Mihai
  • F-SIDES Cineclub lansează sezonul cu numărul 5 - Feelings.zip - O arhivă feministă a sentimentelor
1/1
F-SIDES, platforma feministă de film și discuții, lansează în luna aprilie cel de-al cincilea sezon. Noul sezon se numește Feelings.zip - O arhivă feministă a sentimentelor, și își propune să exploreze și să chestioneze emoțiile într-un mod colectiv, cu ajutorul celor 10 filme selectate și a două retrospective. Cineclubul aduce în fața publicului exclusiv filme realizate de femei și persoane non-binare, susține educația despre egalitate de gen și film pentru adolescenți din zone ale țării care au nevoie de mai multă viață culturală și inițiază dialoguri pe teme feministe prin cinema. 

Feelings.zip - O arhivă feministă a sentimentelor

Scopul noului sezon F-SIDES este de a chestiona, discuta și de a decodifica alături de public sentimentele și trăirile, plasându-le între expresia lor socială și felul în care sunt mediate de experiența cinematografică.

Fiecare film propune un spectru de emoții care va fi explorat în cadrul unui eveniment comunitar separat, numit Deep Dive, alături de invitați din diverse domenii de activitate. Aceste evenimente își propun să găsească răspunsuri la întrebări legate de felurile în care este construită emoția în film, cum poate ea să fie recunoscută sau cum sunt aceste trăiri și emoții influențate de contextul în care ne aflăm.  

“Al cincilea sezon F-SIDES este ghidat de capacitatea esențială a filmelor de a genera emoții – atât cele asumate de cineaste în anumite contexte culturale, prin genurile, subiectele și esteticile abordate, cât și cele latente, marginale sau contradictorii care apar la întâlnirea cu prezentul. Programul abordează fiecare film ca pe o arhivă de trăiri și sentimente care așteaptă să fie deschisă și declinată prin sensibilitățile fiecăreia/fiecăruia dintre noi în parte. ‘Feelings.zip’ invită astfel la redescoperirea unor filme și ambiții uitate – un mod de a privi înapoi în trecut și a permite trecutului să ne privească.” - Georgiana Vrăjitoru, curatoare.

Declaration of Sentiments - un manifest pentru noul sezon

În pregătirea noului sezon, echipa F-SIDES a creat un manifest care vorbește despre trăirile și sentimentele personale ale membrilor echipei, dar și felul în care acestea au fost influențate de filme. Manifestul din acest sezon poartă numele „Declaration of Sentiments”, titlu inspirat de documentul care a stat la baza uneia dintre cele mai importante convenții feministe din lume, organizată în Seneca Falls (SUA), în anul 1848. Documentul semnat de zeci de femei și bărbați milita pentru drepturi egale și propunea soluții concrete pentru a pune punct discriminării la care erau supuse femeile. Manifestul poate fi citit integral aici.

Prima proiecție din noul sezon - Strange Days (1995, r. Kathryn Bigelow, SUA)

Primul film din acest nou sezon F-SIDES este Strange Days (1995), în regia lui Kathryn Bigelow. Primele proiecții vor avea loc la București, pe 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, la Timișoara, pe 28 aprilie, la Cinema Victoria, și la Cluj-Napoca, pe 7 mai, la Cinema ARTA.

Primul film propus este un science fiction thriller care abordează teme grele și importante, precum rasismul, discriminarea și abuzul de putere. Filmul este catalogat drept un cyberpunk cult classic, care deși plasat la începuturile noului mileniu, în 1999, vorbește despre teme încă actuale, precum dezvoltările tehnologice, realitatea virtuală și implicațiile etice ale acesteia.

Primul eveniment complementar peliculei, Deep Dive, va avea loc la București, pe 28 aprilie, de la ora 16:00, alături de invitata Alexandra Zorilă de la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, care va discuta împreună cu participanții despre realitatea virtuală și implicațiile sale etice.

Bilete pentru primul film și abonamentele pe  întreg  sezonul sunt disponibile pe platforma online de ticketing Eventbook.

***

Sezonul 5 al F-SIDES Cineclub se desfășoară între aprilie 2024 și ianuarie 2025 și este un program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Susținut de: Groupama

Parteneri: Institutul Francez, Cinema Victoria Timișoara, Cinema ARTA, Scena 9 și Aivi Media Hub.

Urmărește F-SIDES Cineclub pe InstagramFacebook și site