The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

11 creatoare de film de animație participă la programul Sisterhood of Young Animation Auteurs

Articol / 17 Aug 2023 / Andra Mihai
  • 11 creatoare de film de animație participă la programul Sisterhood of Young Animation Auteurs
1/1
11 creatoare de film de animație participă la cea de-a treia ediție a programului Sisterhood of Young Animation Auteurs 

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din 7 țări din Europa Centrală și de Est și-a desemnat finalistele. 11 artiste vor participa în perioada 19 - 25 august la cea de-a treia ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

În urma unui apel de înscrieri lansat în luna aprilie, cele 38 de aplicații sosite din România, Republica Moldova, Cehia, Slovenia, Croația și Slovacia, au fost analizate de organizatorii proiectului alături de producătoarea poloneză Katarzyna Gromadzka și scenarista Raluca Mănescu - leaderii celei de-a treia ediții SYAA. Pentru cea de-a treia ediție a workshop-ului au fost selectate 10 participante cu proiecte. Decizia a fost influențată de calitatea proiectului de film, originalitatea scenariului și coerența cu tehnica de animație, experiența prealabilă relevantă, nivelul de cunoștințe de bază despre producția de film și motivația aplicantelor, compatibilitatea acestora cu programul gândit de organizatori și cu echipa formată din celelalte participante și din traineri.  

Cele 10 artiste care vor participa la workshop sunt:

  • Ioana Nicoară, The Garden - România
  • Dora Pejić Bach, The Spell - Slovenia
  • Sofiya Kruglikova, Inner Monster - Slovenia 
  • Liana Chiriță, Stejărel - România 
  • Kata Gugić, Night Bloom - Croația  
  • Michaela Rezova, Desire to win - Cehia
  • Alina Gheorghe, Statuia – România 
  • Patricia Ortiz Martinez, The Mo(u)rning - Cehia
  • Ana Maria Iuteș, Garden and a Void - România
  • Maria Ioana Sărățeanu, It's ok not to be ok - România
     
  • Cea de-a 11-a participantă a fost admisă printr-un parteneriat stabilit cu LINOLEUM Contemporary Animation and New Media Arts Festival din Kiyev, în urma prezentării proiectului în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Annecy, Franța în iunie 2023:

  • Iryna Harkevets, Illogical Adult world - Ucraina
     
  • Includerea celei de-a 11-a participante a fost posibilă cu ajutorul Eurimages.

    Crearea unei comunități de femei care să funcționeze ca o rețea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele obiective ale programului. Timp de 7 zile, mentorii și speakerii invitați din toată Europa pentru a le oferi participantelor secrete din culisele acestui domeniu își vor împărtăși propriile experiențe și vor pune la dispoziția celor 11 artiste o serie de instrumentele necesare pentru a-și îndeplini obiectivele profesionale. 

    Programul va consta într-o serie de prelegeri, prezentări, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecții și evenimente de networking, în cadrul cărora participantele își vor putea dezvolta proiectele de scurtmetraj animat. De asemenea, ele vor învăța cum să-și elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente și cum poate arăta procesul de înființare a unui studio de animație.

    Workshop-urile și prezentările vor fi susținute de Katarzyna Gromadzka (producătoare, Polonia), Raluca Mănescu (scenaristă, România), Waltraud Grausgruber (directoarea festivalului Tricky Women, Austria), Matea Milic (festival producer al Animafest Zagreb, Croația), Daria Kasheeva (animatoare/ regizoare, Cehia) și Moe Honan (producătoare și voice director, UK). Lista este în continuă actualizare.

    Mai multe detalii despre Sisterhood of Young Animation Auteurs sunt disponibile online, pe site-ul dedicat programului, aici

    ***

    Sisterhood of Young Animation Auteurs este un proiect inițiat de Asociația Animest, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Eurimages ca parte a programului de promovare a egalității de gen al Comisiei Europene, și implementat cu sprijinul Programului Europa Creativă MEDIA al Uniunii Europene prin Animation Festival Network.

    Derulat cu sprijinul partenerilor: Forumul Cultural Austriac, Ministerul Austriac al Afacerilor Europene şi Internaționale, Festivalul Tricky Women / Tricky Realities și Calliope.

    Parteneri logistici: The Institute, Studioset.