The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

INTERVIU CU NICOLETA GRUIA | INTERNETICS 2023

Articol / 12 Dec 2023 / Andra Mihai
  • INTERVIU CU NICOLETA GRUIA | INTERNETICS 2023
1/1
 Cu fiecare ediție, Internetics continuă să confirme excelența în industria publicității digitale din România. Anul 2023 aduce cu sine provocări și oportunități noi în lumea marketingului online, iar pentru a obține o perspectivă profundă asupra tendințelor și a direcțiilor în care se îndreaptă această industrie, ne-am aplecat asupra opiniilor și experiențelor a câtorva dintre jurații competiției.

Vă invităm să citiți în rândurile de mai jos un interviu cu Nicoleta Gruia, Head of Advertising & Founding Partner, spotmedia.ro & Arca Jurnaliștilor.

Care a fost experiența de a juriza Internetics? Este prima oară când jurizezi competiția?

Am jurizat această competiție pentru a doua oară iar experiența a fost remarcabilă. Am avut ocazia să observ cum industria publicității evoluează într-un ritm rapid și să apreciez creativitatea și inovația pe care o aduc agențiile de publicitate în fiecare campanie. Am fost martor la modul în care mesajele se adaptează la schimbările culturale și sociale, reflectând teme și probleme relevante pentru societate. De asemenea, am avut oportunitatea de a lucra alături de alți profesioniști din industrie, de a schimba opinii și de a învăța din perspectivele lor diverse. Acest proces de colaborare și dezbateri a contribuit la obținerea unei imagini complete asupra fiecărei campanii și la selectarea celor mai meritorii câștigători. Consider că experiența de jurizare a fost cu adevărat edificatoare, aducându-mi o înțelegere mai profundă a industriei și o apreciere crescută pentru creativitatea și inovația din domeniu. A fost o onoare să fac parte din acest proces și să contribui la recunoașterea eforturilor celor care aduc valoare în lumea publicității.

Care crezi că este ingredientul principal care stă la baza unei campanii reușite pentru a genera rezultate vizibile?

Acest ingredient variază în funcție de obiectivele specifice ale campaniei și de publicul țintă. Dar dacă ar fi să aleg totuși unul general, atunci aș spune creativitatea. Această putere creatoare implică abilitatea de a crea mesaje, imagini și idei care ajung să atragă atenția, să transmită un mesaj clar și să rămână în mintea audienței.

Ce ți-ar plăcea să vezi mai des în campaniile din industrie? Ce crezi că ar trebui să ia în calcul mai des clienții? Dar agențiile?

M-ar încânta să observ că selecția partenerilor de campanie se bazează pe principii etice și de sustenabilitate, cu o atenție specială acordată mass-media de calitate. Acest lucru are mai multe motive importante. Primul este că utilizarea acestor surse de informare în campanii poate adăuga credibilitate brandului și poate câștiga încrederea publicului. De asemenea, presa de calitate oferă adesea o perspectivă mai profundă și cuprinzătoare asupra subiectelor, ceea ce permite campaniilor să transmită mesajele lor într-un context mai informat și contribuie la o mai bună înțelegere a subiectului. Într-o perioadă în care dezinformarea și știrile false devin din ce în ce mai prevalente, alegerea sursei de încredere poate juca un rol esențial în reducerea răspândirii informațiilor greșite, ceea ce este crucial pentru protejarea reputației brandului și menținerea încrederii consumatorilor. Totodată, sprijinul acordat presei de calitate prin bugete pentru campanii publicitare contribuie la menținerea independenței jurnalismului, un aspect vital pentru o societate democratică și sănătoasă. În plus, alegerea presei de calitate în campanii este o formă de responsabilitate socială pe care brandurile o pot asuma. În concluzie, este important ca atât clienții, cât și agențiile să acorde mai multă atenție presei de calitate în cadrul campaniilor lor, deoarece aceasta aduce credibilitate, încredere și contribuie la consolidarea unei societăți democratice și sănătoase și indirect, la bunăstarea fiecăruia dintre noi. 

Cum ți se pare industria de advertising / digital în România, comparativ cu alte țări? Ce crezi că ne lipsește? Dar care crezi că sunt atuurile românilor?

Industria publicității și marketingului digital din România au potențial uriaș. Comparativ cu alte țări poate că există încă un decalaj la nivel de bugete alocate, resursă umană sau inovație. Cu toate acestea, creativitatea, adaptabilitatea, entuziasmul și know how-ul în ceea ce privește tehnologia sunt atuuri care din punctul meu de vedere ne diferențiază și ne ajută să rămânem competitivi.

Dă-ne un exemplu de o campanie reușită din istoria digital-ului din România care te-a impactat. Dar în plan internațional?

Din România aș spune ”Yuki Saaki” realizat anul trecut de Saatchi and Saatchi și The Geeks pentru platforma IQads. Tema campaniei, pe care o consider încă de actualitate, m-a cucerit din prima și asta pentru că în ADN-ul meu dăinuie un respect profund pentru fiecare ființă și consider că lumea va deveni un spațiu cu adevărat fain atunci când vom învăța să ne respectăm și să ne apreciem reciproc, înțelegând și acceptând că fiecare este unic în felul lui. În ceea ce privește exemplul internațional, aș alege oricând campania Cola în care a fost creată imaginea lui Moș Crăciun:). 

Cum vezi viitorul în digital?

Îl vizualizez pe cât de captivant și ofertant, pe atât de plin de provocări semnificative. Dar dacă ”toate forțele universului” converg spre tabără celor care luptă să facă curat atunci îmi pot imagina un viitor desăvârșit. Pentru asta însă, avem nevoie să vedem dincolo de aparențe, să socotim vast și să înțelegem mai departe de noi! 

***

Gala de premiere Internetics 2023
s-a desfășurat sub tema Viitorul tău client, a fost moderată de Andi Moisescu și găzduită de NORD Events Center by Globalworth. Festivitatea de premiere a încheiat ediția cu nr. 23 a competiției și a premiat cele mai bune campanii interactive din ultimul an.

Pe site-ul Internetics puteți vedea lista completă cu câștigătorii ediției de anul acesta.