The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Global Design Graduate Show în colaborare cu Gucci la Romanian Jewelry Week 3.0

Articol / 27 Sep 2022 / Andra Mihai
  • Global Design Graduate Show în colaborare cu Gucci la Romanian Jewelry Week 3.0
1/1
Unii dintre cei mai importanți designeri emergenți din lume care au participat la Global Design Graduate Show 2022, proiect în colaborare ARTSTHREAD și Gucci, vin la București de Romanian Jewelry Week 2022.

„Prima ediție a fost în 2020 și a fost creată ca un răspuns proactiv la anularea expozițiilor studențești de sfârșit de an din întreaga lume din cauza pandemiei actuale. Am vrut să oferim studenților șansa de a fi văzuți și sărbătoriți - nu am vrut ca ei să piardă acest lucru! Gucci s-a alăturat ca sponsor pentru 2020, iar pentru 2021 a devenit sponsorul exclusiv al Global Design Graduate Show. Gucci a venit la bord ca sponsor pentru 2020 și pentru 2021 a devenit sponsorul exclusiv pentru Global Design Graduate Show, iar acest lucru a continuat și în 2022. Arts Thread este extrem de mândru să colaboreze cu GUCCI pentru al treilea an la Global Design Graduate Show. Așteptăm cu nerăbdare să construim pe succesul de anul trecut, oferind și mai multe oportunități artiștilor și designerilor care vor absolvi anul acesta.” Katie Dominy, co-founder.

Din 2021, directorul festivalului Romanian Jewelry Week, David Sandu, este membru al juriului în cadrul Global Design Graduate Show în colaborare cu Gucci, iar expoziția de la ROJW va avea ca invitați opt designeri dintre câștigătorii din 2021.

Cei opt designeri Global Design Graduate Show  prezenți la Romanian Jewelry Week  

Alma Lion (Israel)

Alma Lion este absolventă cu laude a Colegiului de Inginerie, Artă și Design Shenkar și studentă absolventă în design industrial la Academia de Arte și Design Bezalel. Lucrările ei au fost expuse la multe expoziții de grup internaționale.

Ea a fost câștigătoarea ARTSTHREADS x GUCCI 2021 și a Premiului pentru absolvenți Galeri Marzee 2021. Lion prețuiește senzualitatea procesului de design și calitatea produsului final, dar designul pentru ea nu există în vid.



Across the Land este o colecție care aprofundează cultura materială ca un instrument de supraviețuire și ca o mărturie a valorilor și identității noastre, ca indivizi și ca societate. În explorarea alternativelor responsabile, a rătăcit prin pământ și a cercetat materiale simple, locale, disponibile.

Arlena Paraschivescu (UK/ Romania)

Arlena este un designer român de bijuterii care a încercat întotdeauna să îmbine designul bijuteriilor cu alte forme de modă și artă. În practica ei, explorează relația complicată dintre putere și feminitate, creând piese care se concentrează pe facilitarea femeilor să-și valorifice pe deplin punctele forte profesional și personal.

Modern Medusa este o colecție de bijuterii fine care simbolizează luxul contemporan, mărindu-l prin prisma noului imperativ digital. Piesele statement sunt îndrăznețe, extravagante, captând privirea observatorului și perfecte pentru o ținută „de deasupra tastaturii”.

Susie Heuberger (Mexic/ Germania)

Susie Heuberger s-a născut în Mexico City și este jumătate mexicană jumătate germană. Vede în bijuterii un mod de auto-exprimare, ca o modalitate de a-și pune gândurile și sentimentele într-un mod material și vizual, unde alege materialele; în mare parte organice.



Miezul colecției ei este moartea în cultura mexicană. Moartea a fost mereu prezentă încă din vremurile prehispanice când era o parte vitală a ciclului vieții, până astăzi în reprezentarea sa festivă și colorată prin Ziua Morților. Dar cum se schimbă percepția morții într-o țară în care domnește nedreptatea și moartea violentă? În teza ei, a vrut să se îndepărteze de clișeele și de figurile tipice asociate cu moartea mexicană, precum „Catrinas” și craniile de zahăr.

Brigita Bivainytė (Lituania)

Este un artist de bijuterii lituanian, aflat în prezent în Lituania, Vilnius. Multe dintre piesele ei sunt inspirate din cultura lituaniană, coasta Mării Baltice și copilăria ei, în timp ce prin fiecare piesă încearcă să recreez esența patriei ei, mimând texturile, culorile și formele peisajului, faunei și florei Lituaniei într-un obiect purtabil realizat din materiale prețioase.



Seria de modele prezentate în colecția ei sunt menite să evoce simboluri istorice care continuă să rezoneze cu poporul lituanian deoarece sunt istorie și identitate.

Szilvia Zita Rémiás (Ungaria)

Szilvia Zita Rémiás este un designer de bijuterie și metalurgie maghiară. În timpul practicii sale creative, ea se scufundă în investigații materiale și explorează cea mai pură conexiune dintre forme, materiale și corp.



În Body Light, investighează ce se întâmplă atunci când este plasată sursa de lumină pe corpul uman - ca o extensie a personajului - și astfel o face parte a spectacolului. Deși este aparent absurd să purtăm LED-uri și circuite electrice, starea noastră postumană arată că legătura noastră cu tehnologia devine doar mai strânsă în viitor. În timp ce seria face mecanica vizibilă, ea subliniază și părțile corpului în loc de bijuteriile în sine.

Ieva Grigienė (Lituania)

Este un artist de bijuterii concentrat pe fuziunea meșteșugului și a artei. Îi place să observe mediul, să caute forme interesante și mai târziu, după ce am adunat forme în mare parte naturale, caută combinații pe care nu le-a mai văzut și transformă acele chibrituri în piese de bijuterii.



Colecția  OPEN RING este colecția de inele din diverse pietre prețioase, în mare parte naturale,  într-un fel nesfârșite. A căutat să păstreze forța zdrențuită a acestora, așa că am lucrat rapid și spontan, lăsând urme ale procesului de lucru și petice de piatră brută, transmițând astfel libertatea nefinisității în rezultatul final.

Shu Wang (SUA)


Este un designer care lucrează în principal cu bijuterii și accesorii de modă. Experiența ei din studiul științei și ingineriei o încurajează să transforme ideile și inspirațiile geometric. Modelarea 3D ar putea prezenta perfect designul ei geometric nu numai în realitate, ci și în lumea digitală.



Colecția  气(QI) înseamnă în chineză pur și simplu interpretat ca aer, gaz, vreme, atmosferă etc. Dar este mai frecvent folosit pentru a descrie echilibrul într-un mod spiritual. Fluxul lui 气(QI) seamănă cu mișcarea energiei. Indiferent dacă există sau nu o viață, pierderea lui 气(QI) înseamnă pieri, în timp ce existența lui 气(QI) reprezintă „în viață”.

Margot Obbels (Belgia)

Margot Obbels este o artistă și designer de bijuterii din Anvers, Belgia și abordează teme cum ar fi comportamentul social, mass-media și identitatea. Scopul principal al artei ei este să-și folosească opera ca un mediu pentru a evoca, sau mai degrabă a stimula o conversație în care producătorul, privitorul și purtătorul sunt la fel de importanți unul ca celălalt.

A lucrat la colecția Eurotag: „ That thingy that hangs in the racks.”. Un obiect care are atât de mult potențial, ar fi păcat să nu-l folosești. O formă atât de simplă, dar are atât de multe straturi. Eurotag-ul funcționează ca un catalizator între producția de masă și consumul de masă. Promovează interacțiunea dintre ambele concepte.

***

Colecțiile celor opt designeri vor fi expuse la Romanian Jewelry Week 3.0 la Biblioteca Națională a României între 5 și 9 octombrie.

Programul complet este disponibil aici.