The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CREATIVE CRIBS #6 / Designul românesc are o casă lângă Cișmigiu

Interviu / 27 Oct 2017 / INSTITUTE.RO
  • CREATIVE CRIBS #6 / Designul românesc are o casă lângă CișmigiuPhotographer: Mihai Georgiadi -
  • CREATIVE CRIBS #6 / Designul românesc are o casă lângă CișmigiuPhotographer: Mihai Georgiadi -
1/2
Aflat în apropiere de Grădina Cișmigiu, Dizainăr e de găsit pe strada Puțul cu Plopi, la numărul 17, într-o casă cu grădină, aflată pe colț, la intersecția cu strada General Berthelot.

Odată intrat în casa Dizainăr nu ai nicio clipă senzația că ești într-un magazin. Te simți imediat ca și când ai ajuns acasă la niște mari coleționari de design românesc și în fiecare ungher mobilat vei descoperi obiecte ce prind viață tocmai prin impresia pe care ți-o dau că cineva tocmai s-a jucat cu păpușa tricotată sau cuburile din lemn, sau tocmai și-a lăsat caietele de școală pe masa plină de lucruri din sufragerie. Atmosfera creativă și caldă de acasă este dată de relaxarea și pasiunea cu care cei care lucrează aici își asumă spațiul și își imprimă preocupările de zi cu zi asupra amenajării.

Dizainăr este una dintre primele platforme naționale ce reunește sub aceeași umbrelă unele dintre cele mai bune nume în materie de design de produs, oferind o gamă largă de produse și servicii de design. Dizainăr este un hub, o conexiune între creator, producător și utilizatorul final. Portofoliul complet al magazinului Dizainăr cuprinde peste 600 de creații ale designerilor români, de la piese de mobilier, corpuri de iluminat, ceasuri sau grafică și până la accesorii personale, decorațiuni, jucării sau obiecte de sticlă și ceramică.

Ele nu sunt nici așa, nici altminteri – adică n-au sacrificat frumosul de dragul funcționalității, și nici invers. DZNR Studio aduce împreună factorii necesari pentru realizarea unei palete diverse de proiecte. Utilizăm designul ca metodă originală de rezolvare a provocărilor personale și sociale. Abordăm nevoi individuale prin soluții inovatoare”, explică Mihnea Ghilduș, fondator.

Tot aici se află și Dizainăr Studio, din care fac parte Mihnea Ghilduș, Raul Cadar, Magda Traciu. Adevărat laborator de design românesc, studioul este locul unde cumpărătorii, creatorii și producătorii își dau mâna pentru realizarea unor obiecte foarte speciale.

Intenția Dizainăr a fost, de la bun început, aceea de a aduce la lumină designul românesc și de a crea o scenă dedicată dezvoltării și afirmării creatorilor, un cadru care să inspire noi activități. Mai departe, eforturile și ideile lor aveau nevoie de un spațiu în care să se desfășoare, de un mediu din care să se inspire zilnic. Astfel, au format un creative crib reprezentativ lor, un statement al misiunii Dizainăr.

“Una dintre problemele României în 2010, când am avut ideea pentru magazin, era lipsa unei culturi vizuale și a unei culturi a designului. Designul era văzut mai degrabă ca o artă, nu ca un serviciu ,” explică Mihnea.


Un fel de magie creativă
Mihnea Ghilduș ne-a povestit despre magia născută în studioul Dizainăr, în jurul obiectelor care personalizează cu autenticitate fiecare colț și spațiu, și căldura care le îmbracă, pe care el o bănuiește că provine, în egală măsură, de la oamenii care trec pragul locului. Cei care pășesc în studio sunt, spune Mihnea, vizitatori purtați înăuntru de curiozitate, de ideea achiziționării unui obiect specific, ori oameni care caută să-și aducă în spațiul propriu puțin din această magie pe care Dizainăr o are de oferit. El completează că “cel mai plăcut pentru noi este atunci când pleacă ducând în brațe un obiect Dizainăr, pe care il ține foarte strâns și cu mult drag”.

Acest creative crib este deseori loc de întâlnire al sufletelor creative care se reunesc pentru evenimentele Dizainăr, dedicate atât comunității de creatori, cât și vizitatorilor ocazionali, dintre cele mai cunoscute evenimente făcând parte seria Design la rece. Dar ei își poartă creativitatea și dincolo de granițele studioului, în cadrul deplasărilor în care se implică pentru a promova designul românesc, acolo unde, mai povestește Mihnea, recreează și redefinesc atmosfera care se regăsește în sediul lor din strada Puțul cu Plopi.

Acțiuni, parteneri și noua generație
Dedicarea față de designul românesc și oamenii din spatele său se transpune în mai multe proiecte de-ale studioului, inclusiv activități prin care doresc să încurajeze și să motiveze studenți și absolvenți de design. De altfel, Mihnea a predat timp de 8 ani design industrial la Universitatea Națională de Arte din București, unde a și cunoscut foarte mulți studenți talentați cu care colabora deja de câțiva ani.

Printre designerii sau brandurile cu care Dizainăr a colaborat foarte bine de-a lungul timpului se numără: 201 Design Studio, 7 Lămpi, Atelier A4, Adrian Balcău, Alina Constantin, Alina Ilie, Bucin Mob, Bulb 27 (Andrei Ignia), Ceramic Sparrow, Ciprian Manda, Foldo, Gabriel Geller, Mădălina Teler, Mădălin Gheorghe (Simplexio), Mihai Manda, Oana Boboc, Rizi, Ubikubi, Woodish.

Anul acesta au organizat concursul numit Smart Design Challenge dedicat îmbinării dintre design și tehnologie, organizat împreună cu Orange România, care a adus în lumina reflectoarelor multe proiecte fascinante din perspectiva designului, dar mai ales din punct de vedere al integrării tehnologiilor contemporane sau avangardiste într-un stil de viață normal.

Noi vă invităm să îi cunoașteți de aproape și să faceți, și voi, o vizită în casa designului românesc, locul desprins dintr-o poveste (contemporană) și din dorința unei mâini de oameni de a schimba ceva în peisajul industriei creative românești.

***

www.dizainar.ro/produse; www.instagram.com/dizainar; www.facebook.com/dizainar
www.dznr.ro, www.facebook.com/dznr.ro