The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Un profil de business, vă rog: Steam Coffee Shop

Articol / 26 Noi 2018 / The Institute
  • Un profil de business, vă rog: Steam Coffee ShopSteam Coffee Shop
  • Un profil de business, vă rog: Steam Coffee ShopSteam Coffee Shop
1/2
Pe bulevardul Dacia la numărul 19, fiecare dimineață începe cu un murmur de voci grăbite, „Aici sau to go?”, zâmbete largi pe fețe de cele mai multe ori cunoscute și dialoguri scurte, dar însuflețite. Pe toți îi unește pasiunea pentru o cafea bună și bucuria de a-și începe ziua, alături de vecinii de cartier, în cei 17 mp ai Steam Coffee Shop.

Povestea Steam a început în 2013, când Vlad Buda și Dan Ursan s-au întors din Berlin, hotărâți să își deschidă o cafenea în orașul lor de suflet, Cluj-Napoca. Prieteni de mici, cei doi plănuiau încă din liceu să își deschidă un bar împreună. Cu timpul, lucrând în domeniu, pasiunea pentru cafea i-a împins spre această latură a bartendingului și s-au specializat ca barista. Apoi a urmat Berlinul, un pas necesar pentru dezvoltarea lor ca specialiști, care s-a dovedit a fi decizia corectă pentru că au învățat foarte multe despre profesie de la cei mai buni. Au revenit în Cluj cu entuziasmul antreprenorilor la început de drum, însă orașul nu era, acum cinci ani, pregătit pentru ideea lor. Cam tot atunci, Mihai Panfil (Origo) a văzut un spațiu și s-a gândit la ei, i-a sunat, a doua zi au venit la București în prospecție și aici au rămas până astăzi.

În prezent, în București sunt două cafenele Steam. Povestiți-ne puțin despre modelul vostru de business.

La început, ne gândeam la cât mai multe Steam-uri prin oraș, dar cum în jurul celor două, pe care le-am deschis la câteva luni unul de celălalt, s-au creat niște comunități extrem de frumoase, care continuă să crească, am decis să oprim Steam-ul aici, să nu dizolvăm ceea ce am construit.

Experiența cafelei e completată și de cei care o prepară și o servesc. Cum vă alegeți colegii la Steam?
După caracter. Este foarte important să aibă simțul umorului și pe cel al situației, să nu se ia prea în serios și să fie cinstiți. Meseria se învață.

Care este relația voastră cu cafeaua? Cum o beți și când?
Bem cafea mereu, la orice oră din zi. O bem de plăcere, o bem pentru îmbogățirea gustului, pentru crearea unei memorii, pentru a avea cum să-i inspirăm pe alții să o bea. Este cu siguranță o relație fără sfârșit deoarece cafeaua este un fruct și este diferită de la o zi la alta, ceea ce te ține conectat mereu.

E cafeaua cu lapte și zahăr un faux pas?
Fiecare are dreptul să încerce cafeaua în modul în care dorește să o bea, noi recomandăm, în cazul cafelelor delicate, să fie servite doar negre, pentru a înțelege notele subtile și evoluția ceștii, dar avem și rețete cu lapte. Cafeaua trebuie să îți creeze o experiență plăcută, așa că noi, ca profesioniști, trebuie să oferim experiența întreagă, nu doar pe cea a gustului. Dacă enervezi un oaspete prin atitudinea ostilă când vine vorba de lapte sau zahăr, poți să îi servești ce cafea vrei, că nu va fi la fel.

Cine s-a ocupat de amenajarea cafenelelor?
Am avut niște idei clare despre ce am vrea să folosim și cam cum ar trebui să arate, iar cei de la LAMA ne-au ajutat să le realizăm.

În Cartierul Creativ avem un Steam Coffee Shop pe bulevardul Dacia. Cum ați ales spațiul? Știți ce găzduia înainte să veniți?
Din câte îmi dau seama, era o covrigărie acolo, am ales spațiul pentru că era luminos, mai retras decât Piața Romană, iar ca suprafață era exact ceea ce ne trebuia.

Cum se integrează cafeneaua în Cartier? Vă cunoașteți vecinii?
Cât de cât, da. Având în vedere că sunt destul de multe birouri și mai puține clădiri rezidențiale, majoritatea sunt cei care muncesc în zonă.

Identitatea unei cafenele e dată și de oamenii care-i calcă pragul. Cine sunt ei?

Oameni cărora le pasă de calitatea vieții lor. Oameni care înțeleg că un produs de calitate poate să îți crească buna dispoziție și că serviciul de calitate susține experiența plăcută.

Care e pasul următor pentru Steam?
Păstrarea comunităților pe care le-am creat, menținerea standardului pe care l-am adus pe piața cafelei din București și dezvoltarea relațiilor deja strânse cu colegii noștri barista, fără de care visul nostru nu putea fi pus în scenă în forma în care ni l-am dorit.