The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

UniCredit Bank x RDW capsule merch collection 2024 | Open Call for Young Graphic Artists

Articol / 20 Mar 2024 / Andra Mihai
  • UniCredit Bank x RDW capsule merch collection 2024 | Open Call for Young Graphic Artists
1/1
TEMA: Unlock The CityUniCredit Bank // Unlock your potential
 
Anul acesta, Romanian Design Week este despre Unlocking the City. Adică despre a descoperi și celebra tot ceea ce ține de relația pe care toți cei care trăiesc în București o au cu orașul în care locuiesc. Este un melanj uneori sufocant, dar absolut fascinant, de care suntem îndrăgostiți și poate îngroziți câteodată în același timp.

Cu această ocazie, UniCredit Bank și Romanian Design Week, lansează un concurs de ilustrație cu scopul de a dezvolta colecția capsulă de merch a ediției 2024.O capsulă dedicată chiar orașului nostru, București.

Tema "Unlock the City" invită noua generație de ilustratori și designeri grafici să descopere și să evidențieze frumusețea, diversitatea și esența orașului prin imaginația lor și să o transpună în ilustrațiile care vor anima festivalul timp de 10 zile, transpuse pe obiectele de merchandising care se vor comercializa în cadrul RDW. 


Open Call RDW x UniCredit Bank
CONTEXT:

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică. Expozițiile și evenimentele din programul festivalului au ca scop să facă designul accesibil pentru un public larg.

Romanian Design Week 2024 va avea loc în București, între 24 mai și 2 iunie.

Participanții sunt încurajați să își folosească creativitatea pentru a ilustra modul în care percep ei orașul București - orașul în care trăiesc sau pe care îl vizitează, explorând aspecte precum arhitectura, cultura, natura urbană, spațiul public, oamenii și comunitățile din oraș, atmosfera specifică orașului sau a anumitor locuri din acesta. Ilustrațiile pot fi realizate în diverse tehnici artistice, inclusiv desen, schițe în creion sau cărbune, pictură, colaj, grafică digitală etc.

Concursul oferă oportunitatea tinerilor ilustratori și designeri grafici de a-și împărtăși viziunea asupra orașului și de a intra în competiție pentru a câștiga o experiență la Vienna Design Week 2024, oferită ca premiu de UniCredit Bank și Romanian Design Week (RDW). 
 
PARTICIPANȚI  

Concursul se adresează tuturor ilustratorilor și designerilor grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Participanții trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani împliniți la înscrierea în concurs. 

Aceștia trebuie să lucreze strict individual pentru a propune o ilustrație originală, care va fi folosită ca imagine principală a colecției UniCredit Bank x RDW capsule merch collection 2024. Colecția va fi formată din 3 obiecte: caiet format A5, tote bag supradimensionat și tricou. Schițele tehnice ale produselor sunt disponibile spre descărcare, la finalul acestui document, la secțiunea Anexe. 

Concursul este gratuit și anonim. 

Toți participanții care înscriu una sau mai multe propuneri în concursul UniCredit Bank x RDW capsule merch collection 2024, primesc din partea UniCredit Bank și RDW o invitație dublă la Romanian Design Week, care are loc în perioada 24 mai - 02 iunie 2024, în spațiul fostului restaurant CINA din București.

Participanții pot înscrie mai una sau mai multe propuneri, atât timp cât toate propunerile respectă tema concursului, sunt complete, și sunt înscrise completând câte un formular separat pentru fiecare. 
 
CERINȚE 

Se cere propunerea unei ilustrații originale care se va transforma în grafica oficială a colecției UniCredit Bank x RDW capsule merch collection 2024.

Cerințe:

-       Adaptarea ilustrației pentru cele 3 obiecte de merch: 
-       caiet A5 
-       tote bag supradimensionat 
-       tricou
-       Ilustrația trebuie să integreze culoarea roșu UniCredit Bank (Digital: HEX #E2001A; RGB 226/0/26; Print: CMYK 0/100/100/0).
-       Ilustrația folosită pentru înscrierea în concursul UniCredit Bank x RDW capsule merch collection 2024 nu mai poate fi folosită pentru asocierea cu un alt brand, de orice tip.
-       Toți participantii la concurs cesionează cu titlu exclusiv, pe durată nedeterminată, drepturile de prezentare pe site-ul The Institute și Romanian Design Week.
-       Cei 2 câștigătorii cesionează exclusiv și drepturile de utilizare și comercializare a ilustratiei pe o perioadă nedeterminată de timp, pe teritoriul României, pentru proiectul UniCredit Bank x RDW capsule merch collection 2024.

CONDIȚII DE REDACTARE ȘI PREDARE 

Participarea la concurs presupune completarea formularului de înscriere de pe www.institute.ro

Înscrierea trebuie să conțină:

1. Datele complete ale participantului
2. Titlul și descrierea ilustrației
3. Un document PDF editabil cu ilustrația în format de print, 300 dpi sau vectorial, policromie.
4. Câte un document cu ilustrația adaptată pentru toate cele 3 obiecte propuse: caiet A5, tote bag supradimensionat (pe 2 culori) și tricou (pe 2 culori). Este obligatoriu ca obiectele sa își pastreze culorile de baza din simulari: tricoul alb și negru, tote bag alb și negru și notebook alb. La finalul acestui document, la secțiunea Anexe, participanții vor găsi mock-ups pentru fiecare dintre cele 3 obiecte. Înscrierea va consta completarea acestora și trimiterea lor în format PDF. Documentele vor fi folosite în procesul de jurizare.

CRITERII DE EVALUARE


●      Relevanța: Designul propus trebuie să fie în concordanță cu tema ediției RDW 2024 ”Unlock the City”, legătura dintre ilustrație și temă trebuie să fie evidentă. De asemenea, ilustrația trebuie sa integreze culoarea roșu UniCredit Bank (Digital: HEX #E2001A; RGB 226/0/26; Print: CMYK 0/100/100/0).

●      Estetica: Se evaluează aspectul vizual al designului, inclusiv utilizarea culorilor, compoziția și echilibrul general al elementelor grafice.

●      Mesaj și impact: Se evaluează originalitatea conceptului, dar și potențialul acestuia de a crea o impresie memorabilă asupra publicului. 

●      Adaptabilitate: Designul trebuie sa fie potrivit pentru utilizare pe diferite tipuri de merch.

●      Potențialul de comercializare: Se evaluează dacă designul propus are potențialul de a fi atractiv pentru publicul tinta și de a fi vândut pe scară largă ca merchandising în cadrul UniCredit Bank x RDW capsule merch collection 2024.

Juriul are libertatea de a stabili ponderea și detalierea criteriilor generale din tema de concurs.

JURIZARE

Juriul va evalua lucrările în funcție de originalitatea conceptului, abilitățile artistice, interpretarea temei, precum și impactul vizual și emoțional al ilustrațiilor. Vor fi premiate lucrările care reușesc să surprindă și să transmită povestea orașului într-un mod captivant și autentic.

JURIUL:

Anca Ungureanu - Director Identitate și Comunicare, UniCredit Bank

Alina Gavrilă-Borțun - Director Creație, Gavrilă Fashion Tellers

Maria Surducan - Ilustrator și curator al categoriei ”Ilustrație” din cadrul RDW Exhibition, ediția 2024 

Toate ilustrațiile înscrise pot fi prezentate pe site-urile romaniandesignweek.ro si institute.ro. Excluzând câștigătorii concursului, ale căror propuneri vor fi prezentate cu numele autorilor, participanții pot alege dacă proiecte lor sunt prezentate cu semnătura autorului sau rămân anonime. 

PREMII

Concursul va premia doi participanți. 

Cei 2 câștigători vor fi premiați cu o experiență la festivalul Vienna Design Week, în perioada 20-29 septembrie, ce include: bilet avion dus-întors, cazare pentru 3 nopți.

VIENNA DESIGN WEEK este una dintre cele mai relevante săptămâni dedicate designului din Europa și cel mai important festival de design multidisciplinar din Austria. În plus față de interesul pentru designul produselor, încă din 2007 festivalul are o preocupare amplă pentru felul în care activitatea designerilor influențează orașul și pentru rolul pe care aceasta îl joacă în întreaga lume. 

Organizat de o asociație independentă, festivalul cuprinde aproximativ 200 de evenimente și primește 40.000 de vizitatori în fiecare an, plecând de la convingerea că designul conștient și vizionar, combinat cu un public informat și implicat, are potențialul de a produce o lume mai bună.

De asemenea, fiecare câștigător va primi și suma de 500 euro (valoare netă) pentru ilustrația sa, ce reprezintă și remunerația cuvenita autorilor câștigători pentru drepturile acordate Organizatorului.

CALENDAR

Data limită înscriere online: 14 aprilie

Perioada jurizare: 15-22 aprilie

Anunțarea oficială a câștigătorilor: 24 aprilie

Producție colecție merch: 25 aprilie-10 mai 

ANEXE

Simulări obiecte merch pot fi descărcate aici.

Regulamentul concursului poate fi consultat aici

Formularul de participare poate fi completat aici

CONTACT

Pentru orice întrebări referitoare la cerințele competiției, ne poți scrie pe email la adresa hello@romaniandesignweek.com.