The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

România ‒ țară invitată la VIENNA DESIGN WEEK 2017

News / 25 Sep 2017 / INSTITUTE.RO
  • România ‒ țară invitată la VIENNA DESIGN WEEK 2017
  • România ‒ țară invitată la VIENNA DESIGN WEEK 2017
  • România ‒ țară invitată la VIENNA DESIGN WEEK 2017
1/3
Institutul Cultural Român în colaborare cu Romanian Design Week organizează în perioada 29 septembrie ‒ 8 octombrie două expoziții de design contemporan, care vor face parte din programul România ‒ Țară Invitată la VIENNA DESIGN WEEK 2017: Threads of Tradition și Play&Rewind

Acestea reunesc lucrările a peste 40 de designeri români și prezintă unele dintre cele mai bune proiecte de design contemporan românesc realizate în ultimii ani, coagulate în jurul a două concepte curatoriale semnate de Romanian Design Week.
 
„Institutul Cultural Român înțelege potențialul pe care designul românesc îl are ca ambasador al creativității autohtone, dar și importanța susținerii industriilor creative, atât pe plan local, cât și la nivel internațional. De aceea, ne bucură foarte mult statutul de «Țară Invitată» în cadrul ediției de anul acesta a VIENNA DESIGN WEEK ‒ o confirmare în plus că strategia Institutului Cultural Român de a susține pe viitor și mai mult industriile creative este una corectă și justificată“ a declarat Liliana Țuroiu ‒ Președinte al Institutului Cultural Român.
 
„Felicităm Institutul Cultural Român pentru că a reușit să obțină privilegiul ca România să fie țară invitată și ne onorează că suntem și noi implicați în gestionarea acestei prezențe. Cele două expoziții prezentate de RDW în acest context reprezintă un instrument valoros de promovare pentru designerii români care fac parte din ele, dar și pentru România și pentru potențialul pe care industriile creative îl au la dezvoltarea ei“ declară Andrei Borţun, CEO The Institute.
 
Prezența designului românesc în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase evenimente de design din Europa vine ca urmare a eforturilor și relațiilor pe care Institutul Cultural Român de la Viena și Romanian Design Week le-au dezvoltat de-a lungul anilor cu organizatorii VIENNA DESIGN WEEK. Astfel, după mai multe vizite pe care organizatorii austrieci le-au făcut în România la Cluj, Timișoara și Bucureşti, în urma cărora au luat pulsul designului românesc, România a primit statutul de țară invitată VIENNA DESIGN WEEK 2017. În deschiderea festivalului vor lua cuvântul: Thomas Drozda ‒Ministrul Federal al Artelor şi Culturii, Constituţiei şi Mass-mediei, E. S. Bogdan Mazuru ‒ Ambasadorul României în Republica Austria, Renate Brauner ‒ reprezentant al Primăriei Oraşului Viena pentru finanţe, economie şi afaceri internaţionale, Andreas Mailath-Pokorny ‒ reprezentant al Primăriei Oraşului Viena pentru cultură, ştiinţă şi sport, Gerhard Hirczi ‒ directorul Camerei de Comerţ Viena şi Norbert Kettner ‒  directorul WienTourismus.

„Este o recunoaştere importantă, care plasează scena de design din România printre cele mai interesante în Europa la ora actuală. Expoziţiile prezentate în ultimii trei ani la ICR Viena în cadrul VIENNA DESIGN WEEK au fost apreciate la superlativ, atât pentru calitatea obiectelor de design, cât şi pentru creativitatea conceptelor curatoriale extrem de diferite de la an la an. Sunt convinsă că prezenţa invitaţilor austrieci la ultimele ediţii ale Romanian Design Week a fost revelatoare şi îmi doresc ca parteneriatul dintre cele două festivaluri să deschidă în viitor noi oportunităţi pentru designul din România.“ (Irina Cornişteanu, director ICR Viena)

Expoziția Threads of Tradition va fi prezentată în cadrul expoziției centrale VIENNA DESIGN WEEK 2017 (Blaues Haus ‒ Festivalzentrale Nord) și va putea fi vizitată în perioada 29 septembrie ‒ 8 octombrie, între orele 11.00‒20.00. Expoziția „Threads of Tradition” aduce în prim plan valoarea pe care întoarcerea la tradiții o poate aduce atât din punct de vedere cultural, antropologic, cât și economic și este o dovadă a importanței dialogului dintre nou și vechi, prezentând, în paralel, cum creativitatea poate contribui la conservarea și promovarea tehnicilor tradiționale.
 
Expoziția Play&Rewind va putea fi vizitată la Institutul Cultural Român din Viena în aceeași perioadă, între orele 10.00‒19.00. Play&Rewind gravitează în jurul universului copilăriei și reunește pretexte și practici de joc din trecut, jucării actuale și obiecte de design contemporan care investighează rolul jocului și al memoriei.
 
Pe lângă cele două expoziţii colective menţionate anterior, România este prezentă în toate secţiunile festivalului internaţional de design din Viena. Formatul Debut prezintă proiectul „the answering machine“ realizat de studenţi şi profesori de la Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica Timișoara. Tischlein deck dich ‒ proiect realizat de Alexandra Trofin şi Farkas Pataki (Timişoara) ‒ este inclus în formatul Stadtarbeit şi se desfăşoară în fiecare zi a festivalului în diferite spaţii din Viena. În secţiunea Studio Illustration ‒ un  proiect work-in-progress ‒ vor fi prezentaţi designerii români Sorina Vazelina (2 octombrie), Kape Illustration (3 octombrie), Saddo (6 octombrie) şi Kitră (7 octombrie), iar proiectul FIDDLER, PFEIFFER & SCHLAU este prezentat de studioul zerunianandweisz şi Meșteshukar ButiQ (MBQ) în cadrul ERSTE Foundation Roma Partnership, în formatul Programmpartner al festivalului. În secţiunea Talks, în data de 30 septembrie, reprezentanţii StudioBasar ‒ Alex Axinte şi Cristi Borcan ‒ participă la dezbaterea intitulată Departure Talk 1: Designing Business, prezentarea fiind urmată de un workshop, iar pe 8 octombrie are loc discuţia Design in Romania – Design from Romania la care participă Ovidiu Hrin ‒ Synopsis Media, curator şi grafician, Maria Neneciu ‒ Romanian Design Week, Alexandra Trofin ‒ proiectul „Tischlein deck dich“ şi Irina Cornişteanu ‒ director ICR Viena.
 
Institutul Cultural Român de la Viena este pentru al patrulea an la rând partenerul VIENNA DESIGN WEEK, alături de alţi membri EUNIC Austria. În 2014, în colaborare cu Romanian Design Week, a fost prezentată expoziţia Wood&Wool, un proiect axat pe folosirea materialelor şi tehnicilor tradiţionale în designul românesc contemporan. În anul următor, la sediul institutului au fost aduse în prim-plan două concepte expoziţionale inspirate de meşteşugurile din Delta Dunării: PLUG TO NATURE şi DELTACRAFT design + meșteșug, iar în 2015 proiectul ReRe. Overriding Design with Art and Vice-Versa a reunit lucrările unor artiști și designeri români contemporani ce se află la granița dintre cele două medii, expoziţia fiind organizată în contextul centenarului DADA.
 
O componentă importantă a festivalului o reprezintă axarea pe cooperarea cu reprezentanţi ai industriei creative din Europa Centrală şi de Est. La ediţiile anterioare recente, Ungaria (2014), Franţa (2015) şi Cehia (2016) au fost ţările invitate.
 
De asemenea, pe durata festivalului, la  galeria de artă din imediata vecinătate a ICR Viena, FIVE PLUS Art Gallery, vor fi expuse obiecte de design realizate de artişti români: Ceramic Sparrow, Optimef, Una ca Luna (Anca Dragu), MOTA şi ZAIN - Design Expressions (Spoonfool, Andreea Bogdan, Florina Dascăl şi Bojodi Zoltan, Andra Handaric, Monom Studio, INDEE şi Tikki Studio) alături de bijuterii create de: Gabriela Secarea (Brielle Bijoux), Anca Popescu, Isabela Groza şi Monica Iacovenco. Expoziţia poate fi vizitată zilnic în perioada 29 septembrie ‒ 8 octombrie, între orele 10.00‒18.00, iar vernisajul are loc pe 29 septembrie de la ora 18.30.