The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Regele Bronz vă așteaptă la Galeria Jecza! O întâlnire cu opriri în Megalos Aselinos. Golful regăsit

Articol / 26 Sep 2023 / Andra Mihai
  • Regele Bronz vă așteaptă la Galeria Jecza! O întâlnire cu opriri în Megalos Aselinos. Golful regăsit
1/1
Două expoziții, într-o singură seară, la Galeria Jecza Timișoara! Miercuri, 27 septembrie, de la ora 19,00, sunteți așteptați la o întâlnire cu Regele Bronz, pe  drumul parcurs de sculptorul Peter Jecza spre cele peste 1200 de lucrări ale sale, pentru ca mai apoi să faceți o oprire în Megalos Aselinos. Golful regăsit al pictorului Ioan Aurel Mureșan și ale lui plaje irepetabile!Considerat unul dintre înnoitorii limbajului sculpturii românești contemporane, Peter Jecza se arată publicului într-o nouă expoziție, un solo show ce concentrează creația sa de peste 1200 de lucrări catalogate. Intitulată Regele Bronz, expoziția pune în lumină drumul pe care l-a străbătut sculptorul Peter Jecza în căutările sale formale, punând laolaltă, alături de sculpturile deja cunoscute, schițe, neștiute de public.



La aproape 15 ani de la dispariția artistului, Galeria Jecza, care îi poartă numele, își asumă rolul de a-i prezenta creația, dezvăluind autenticitatea unui laborator febril, marcat de tatonări și încercări felurite, dar limpezit mereu de forța purificatoare a simplității nobile.

Parcursul expoziției, îngrijite de Sorina Jecza, este însoțit de o serie de evenimente muzicale, ce punctează legătura strânsă dintre muzica formelor sculpturale și sunet. Cu ocazia expoziției, renumitul producător, dj și compozitor de muzica electronică Petre Inspirescu a realizat o compoziție specială inspirată din sculpturile lui Peter Jecza. Această compoziție va avea prima audiție în cadrul vernisajului și va putea fi ascultată săptămânal la galerie.

Autor al unei opere închegate, consistente, recunoscut național și internațional, Peter Jecza (n. 1939 – d. 2009) este considerat unul dintre înnoitorii limbajului sculpturii românești contemporane. Creația sa, însumând peste 1200 de lucrări catalogate, ilustrează registre variate ale sculpturii. În acest sens, expoziția Regele Bronz este expresia concentrată a acestora.

În anul în care Timișoara își afirmă primatul cultural european, expoziția  marchează, însă, și recunoașterea unei solide opere de întemeietor. Dăruind, dăruindu-se, prin arta sa, comunității, Peter Jecza și-a legat numele de oraș, imprimându-i semnul triadic al echilibrului, armoniei, frumosului. Fundația Interart Triade continuă acest legat al artistului.

Expoziția va fi deschisă în weekendul de început al expoziției Brâncuși, în fiecare zi, până la ora 22:00.

Înaintea toamnei, pictorul Ioan Aurel Mureșan aduce frumusețea mării la Galeria Jecza

“Aceasta este plaja mea!”. Un loc real, o plajă aflată pe insula Skiathos, prins pe pânză în culorile efemerității gesturilor, se mută în spațiul Galeriei Jecza la acest început de toamnă.  Megalos Aselinos. Golful regăsit al pictorului Ioan Aurel Mureșan vă invită să retrăiți în imagini (și imaginație) vara, cu tot ce înseamnă ea la malul unei mări: jocul, repausul, înaintarea în apă, privitul în zare, odihna sub umbrelă, ieșirea din cadru.

Colecția de picturi pe pânză, curatoriată de Vladimir Bulat, s-a născut în urma unei călătorii estivale în Grecia. Megalos Aselinos este o plajă reală în Skiathos, iar Mureșan, atunci când a ajuns acolo, a declarat: "aceasta este plaja mea"!



Ioan Aurel Mureșan a transformat lucrurile văzute în prilej de act pictural pur, pretext de bucurie a gestului precis, care surprinde cromatic jocul, repausul, înaintarea în apă, privitul în zare, odihna sub umbrelă, ieșirea din cadru...

Privind doar, simți rarefierea aerului, dar și duritatea magmatică a pietrei, a rocilor barbare de pe mal, permanența locului și efemeritatea a tot ce mișcă, clipa ce cochetează cu statornicia, cu veșnicia, piatra – cu suflul.

Toate acestea pot fi descoperite la vernisajul expoziției care va avea loc tot în 27 septembrie, ora 19,00, la Galeria J  în spațiul Jecza Projects (Calea Martirilor 1989 51/52).