The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

„Povești în bucate”, de Cinty Ionescu: istoriile din spatele mâncărurilor, prezentate într-o expoziție multimedia la HEI

Articol / 09 Oct 2023 / Andra Mihai
  • „Povești în bucate”, de Cinty Ionescu: istoriile din spatele mâncărurilor, prezentate într-o expoziție multimedia la HEI
1/1
Expoziția "Povești în bucate" este deschisă publicului în perioada 18 - 22 octombrie 2023 la HEI - House of European Institutes din Str. Hector 1, Timișoara și este gratuită. Deschiderea expoziției are loc miercuri, 18 octombrie, ora 18:00, în prezența creatoarei, Cinty Ionescu, și se bucură de un cuvânt înainte de Smaranda Vultur, cercetătoare și specialistă în istorie orală.
 
Expoziția "Povești în bucate" propune descoperirea poveștilor din spatele mâncărurilor, prin prisma amintirilor a 30 de persoane, personalități culturale și membri ai mai multor comunități etnice și religioase din zona Timișoarei și a Banatului. "Povești în bucate" include materiale audio-video difuzate în premieră sub forma unei instalații video, cu scopul de a explora interacțiunea dintre memorie și gust, istoria individuală și rețetarul familial, memoria colectivă și tradițiile locale, cultură și identitate.Tradițiile culinare sunt împletite intrinsec cu contextele istorice, sociale și politice. Alimentele evocă emoții și creează legături, iar bucatele devin expresia conservării și a transmiterii unei dinamici regionale colective.


 
Povești in bucate- casă bănățeană - foto Cinty Ionescu
 
Instalația pune în valoare experiențele și perspectiva persoanelor intervievate, cu vârste între 30 și 90 de ani, pentru a cerceta moștenirea culinară a zonei, dar mai ales pentru a explora poveștile încorporate în felurile de mâncare specifice unui timp și spațiu (bănățean), investite cu emoții și filtrate de vreme. "Povești în bucate" este un proiect inițiat și dezvoltat de Cinty Ionescu, o artistă cu un interes constant pentru colaborarea interdisciplinară și experimentul live. De-a lungul anilor Cinty a inițiat și coordonat un documentar interactiv și numeroase instalații, majoritatea performative, inspirate de propria documentare video. A lucrat la zeci de spectacole de teatru și dans, în țară, în SUA și în Germania și a susținut sute de reprezentații live ce includ colaborările cu muzicieni. În 2011 a primit Premiul de Excelență pentru Video Design în cadrul festivalului Fringe New York City.

Iubiri interzise, deportări, oameni fugiți peste hotare, stratificare socială și inegalitate de gen “Despre ce vorbim când vorbim despre mâncare?” este întrebarea la care își propune să răspundă expoziția de la House of Europen Institutes prin poveștile colectate. Astfel, vorbind despre mâncare în Banat, se povestește despre iubiri interzise, deportări în Rusia și Bărăgan, restaurantele din comunism, fuga ilegală peste hotare, autonomie alimentară, risipă, artă, ecologie, foamete, banchete și rugi, întreprinderi sociale, acțiuni caritabile, și multe altele.

Tematicile ce se desprind din mărturiile filmate sunt și factori determinanți ai alegerilor legate de hrană, al ritualurilor legate de aceasta și de transmiterea ei. Interculturalitatea, evenimentele istorice și schimbările politice, rolul femeii în societate și al copilului în cadrul familiei, stratificarea socială sunt câteva dintre temele scoase la iveală pe parcursul lucrului cu această arhivă. Acestea sunt și criteriile după care a fost organizat conținutul ce poate fi vizionat în cadrul instalației propuse la HEI - House of European Institutes din Timișoara.
 
Criteriul de selecție al persoanelor intervievate: diversitatea cât mai largă din punct de vedere etnic, religios, generațional și de gen Cinty Ionescu, autoarea instalației subliniază: “Selecția persoanelor intervievate pentru realizarea acestei instalații a fost deschisă, în sensul că “orașul s-a cernut” plecând de la propunerea de a realiza interviuri cu mai multe persoane, pe criteriul unei diversități cât mai largi din punct de vedere etnic, religios, generațional și de gen. Participanții la documentare au fost intervievați pe parcursul unei luni și jumătate și i-am cunoscut dând sfoară în țara Banatului și prin bunăvoința celor cu care am intrat în contact și cărora le mulțumesc.
 
Mulțumiri către (menționați în ordine alfabetică):Adriana Babeți, Ivan Bogdanov, Marta Bosică, Hana Csaszar, Franisc Datcu, Margareta Docea, Luciana Friedman, Lia Gaudi, Monica Tasi Herczeg, Noemi Hugel, Gheorghe Iana, Jorgovan Javorca, Zvika Kfir, Robert Kohl, Caius Ovidiu Merșa, Goran Mrakić, Getta Neumann, Marius Orăvițan, Andreea Pătroi, Elena Radu, Adina Ștefănescu, Cristina Șved, Iosif Tasi Tajó, Olga Török, Mihaela Vețan, Monica Vidoni, Lia Vighi, Smaranda Vultur.
 
În mod special țin să-i mulțumesc doamnei Smaranda Vultur care m-a onorat cu încrederea sa, cu recomandările generoase și cu perspectiva sa bogată asupra lumii în general și asupra memoriei și istoriei orale a Banatului, în particular. La nivel personal, carnetul de rețete scris de mâna mamei mele este sursa ideii acestui proiect. Caietul său de rețete a fost principalul instrument folosit, aproape ritualic și nu mereu conștient, pentru a-mi accesa identitatea și pentru a-i conserva memoria, după dispariția ei. Acest proiect îi este dedicat.”

***
 
Credite pentru realizarea expoziției „Povești în bucate”:
 
Concept, documentare și editare video: Cinty Ionescu
Design & producție: David Grohe
 
Echipament tehnic prin bunăvoința Centrului Media al Universității Politehnica Timișoara
 
Proiect realizat cu sprijinul unei burse de creație artistică Energie!, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

***
 
Programul expoziției în perioada 19 - 22 octombrie 2023:
Joi - Vin - 16:00 - 20:00
Sâm & Dum: 11:00 - 20:00
 
Accesul la evenimentele publice HEI – House of European Institutes este gratuit și deschis tuturor,vizitatori ai Timișoarei și membri ai comunităților orașului deopotrivă, indiferent de abilități, credințe,
stil de viață. HEI – House of European Institutes este un proiect implementat de EUNIC
România cu sprijinul Centrului Cultural German din Timișoara.