The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Expoziția #REALPOLITIK | Roman Tolici la Spațiul The Institute

Articol / 18 Aug 2023 / Andra Mihai
  • Expoziția #REALPOLITIK | Roman Tolici la Spațiul The Institute
1/1
Mobius anunță deschiderea expoziției ROMAN TOLICI – Realpolitik, o expoziție care te provoacă să gândești și să-ți pui întrebări, care sondează adevărata esență a sistemelor politice cheie și a principalelor figuri influente, ce au modelat istoria umană până în zilele noastre. 

Titlul expoziției se inspiră din conceptul eponim articulat de Ludwig von Rocheau, un scriitor și om politic german din secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, în acest context, termenul este lipsit de conotația sa pozitivă. În interpretarea lui Tolici, realpolitik are de-a face cu strategii politice care sunt adesea intimidante, lipsite de etică sau nemiloase.
 
Expoziția combină trei serii de lucrări. Seria Negative Flags (Steaguri în negativ) constă într-o instalație video și o instalație de obiecte formată din 240 de steaguri oficiale ale diferitelor entități proeminente din politica actuală, realizate în negativ.
 
A doua serie de lucrări, cea care dă și titlul expoziției, Realpolitik, cuprinde peste 300 de desene cu cerneală pe tipare de reviste, care înfățișează personalități influente din domeniul politicii globale. Artistul a (de)mascat cu pricepere aceste personalități, trecându-le printr-un filtru de senzualitate obscură și provocatoare. Rezultatul a fost o estompare deliberată a identității lor. Această amalgamare culminează într-un carnaval al puterii orchestrat live, în care aceste personaje converg într-o portretizare orgiastică care transcende timpul.
 
A treia componentă a expoziției, Vertigo, cuprinde două animații video, fiecare prezentând două simboluri puternice care au lăsat o amprentă de neșters asupra modernității, simboluri care se împletesc într-o relație simbiotică.
 
Explorând fața reală a principalelor sisteme politice și personaje care au influențat istoria omenirii până în momentul actual, expoziția oferă o perspectivă neconvențională asupra politicii globale, investigând-o din unghiuri neplăcute, care dezvăluie identități ascunse, expunând adevărata față a Răului. Roman Tolici analizează esența profund susceptibilă a umanității, subliniind, de asemenea, interacțiunea complicată a simbolurilor politice, care par să se nască perpetuu unul pe altul, într-un ciclu neîntrerupt de manipulare și exploatare a puterii.
 
Prin răsturnarea și scoaterea la iveală a normelor stabilite, aspectele negative prezentate aici transformă expresia artistică într-un demers care demistifică sistemele politice și personalitățile marcante care urcă în vârfurile ierarhiilor. Explorarea artistului rămâne detașată de epocile istorice specifice în care aceste figuri își exercită influența, concentrându-se în schimb asupra impactului lor de durată asupra cursului istoriei umane.
 
Am văzut la propriu și la figurat în negativ lumea politicii. Este un peisaj care se formulează din politizarea istoriei, în care personajele pozitive și negative sunt fluctuante, în funcție de puterea politică ce impune istoria. În Realpolitik am încercat să elimin orice fel de parti-pris. Nimeni nu e cu adevărat curat, toți purtăm povara istorică a violenței, a cruzimii și nedreptății, indiferent dacă participăm la lumea politică pasiv sau activ. (Roman Tolici)


ROMAN TOLICI
#REALPOLITIK
Vernisaj - 31 august | 7 – 10 p.m.

Combinatul Fondului Plastic @Spațiul The Institute