The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Deceniul prodigios. Constituția vie – Expoziție de fotografie Benito Román

Articol / 11 Dec 2023 / Andra Mihai
  • Deceniul prodigios. Constituția vie – Expoziție de fotografie Benito Román
1/1
Institutul Cervantes din București și Muzeul Național de Artă al României organizează joi, 14 decembrie 2023, ora 18.00, vernisajul expoziției de fotografie „Deceniul prodigios. Constituția vie“ de Benito Román, care va avea loc la parterul Sălii Auditorium (Str. Știrbei Vodă nr. 1). Expoziția, produsă de Comunidad de Madrid și itinerată de Institutul Cervantes, prezintă o selecție de 55 de fotografii realizate de Benito Román în perioada 1975-1985, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi independenți din Spania. Curatorul expoziției, criticul de artă Chema Conesa, a ales să ilustreze prin fotografie un deceniu crucial pentru istoria Spaniei, care a marcat trecerea de la dictatura franchistă la democrație.

Cu această ocazie va avea loc și o vizită ghidată susținută de María José de Viedma, care face parte din echipa lui Benito Román și a coordonat acest proiect expozițional.

Expoziția „Deceniul prodigios. Constituția vie“ este o poveste în cadre a societății și a capitalei spaniole, de la viața cartierelor, la schimbările din oraș, la mișcările sociale și portretele unor personalități relevante din politică, cultură sau viața religioasă, debutul faimoasei mișcări artistice La Movida Madrileña. Totodată, expoziția marchează  aniversarea a 45 de ani la proclamarea Constituției Spaniole din 6 decembrie 1978 și este prezentată în contextul președinției Spaniole a Consiliului UE.

Benito Román a studiat fotografia la Școala de Arte Aplicate și Meserii Artistice din Madrid. Și-a publicat primele lucrări în revista sportivă La Palestra și în ANUE, publicația Asociației Naționale a Universitarilor Spanioli (Asociación Nacional de Universitarios Españoles). Din 1973 a colaborat la Triunfo și Hermano Lobo, unde a realizat fotomontaje sub pseudonimul Beno. În 1974 s-a mutat temporar la Paris și a fost angajat de agenția Sipa Press. Ulterior, a colaborat cu Opinión, Reporter, Gaceta Ilustrada, Líbera, Posible, La Calle și multe altele. În septembrie 1978 a organizat secțiunea de fotografie a  ziarului El Periódico de Madrid, iar în iulie 1979 s-a alăturat redacției revistei Dinero în calitate de responsabil al departamentului de fotografie (1979-1983).

De atunci, a lucrat ca fotograf independent pentru agențiile Cover și Contact, precum și pentru publicațiile El País, El Mundo, Interviú, Muy interesante, Época, Panorama, Bauer, Euromoney, Newsweek iar în sectorul editorial pentru Argos Vergara, Salvat, Santillana, Planeta, Plaza y Janés și Espasa. A publicat texte despre fotografie în reviste specializate  precum Flash și Nueva Lente între 1978 și 1980.

A publicat mai multe cărți: „Pequeños“ (1984), „Duendes, entes y mojigangas“ (1985) dedicată piticilor-toreadori,  „24 horas en la vida de la Iglesia Católica“, (Germania, 2005), „Lo que yo viví“ (2018), iar în 1987 a participat la proiectul „Un día en la vida de España“  (O zi din viața Spaniei) cu un reportaj despre mănăstirea „Sobrado“ (din Coruña). A participat la nenumărate  expoziții de grup din 1980 și până în prezent  și la o serie de expoziții personale aclamate de public: „Les nains toreadors“ (Montpellier, 1989) și „El toreo bufo“ (Rencontres Photographiques de Carcasonne, 1990) A fost premiat în cadrul mai multor concursuri, printre care Concursul Internațional Nikon în 1978 și Fotopress de Cultura y Espectáculos în 1986. A ținut cursuri în centre publice și private, cum ar fi Primăria El Escorial și Photocentro din Madrid.

Vreme de 8 săptămâni, cât timp va fi deschisă expoziția, în Sala Auditorium a MNAR vor fi difuzate, prin rotație, patru documentare de artă reunite sub titlul „Pictori din Prado” despre importanți artiști spanioli sau conectați cu Spania, peliculele fiind produse de Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH) în colaborare cu alte instituții prestigioase, precum Muzeul Prado, Auckland Project sau Fundația El Greco.

Documentarele vor putea fi vizionate în limba spaniolă, cu subtitrare în engleză, astfel:

·  Vineri, 15 decembrie 2023, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“ (52 min.)

·  Vineri, 12 ianuarie 2024, ora 19:00: „Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi“ (72 min.)

·  Vineri, 19 ianuarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieții“ (50 min.)

·  Vineri, 26 ianuarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenția peisajului“  (50 min.)

·  Vineri, 2 februarie 2024, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“ (52 min.)

·  Vineri, 9 februarie 2024,  ora 19:00: „Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi“ (72 min.)

·  Vineri, 16 februarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieții“ (50 min.)

·  Vineri, 23 februarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenția peisajului“ (50 min.)

 
Accesul la proiecția documentarelor se va face pe baza biletelor de intrare în expoziție în valoare de 12 lei.