The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Curatorii emergenți din țară și din străinătate se pot înscrie la Școala Curatorială de Toamnă #5

Articol / 15 Sep 2023 / Andra Mihai
  • Curatorii emergenți din țară și din străinătate se pot înscrie la Școala Curatorială de Toamnă #5
1/1
Centrul Cultural Clujean și Fundația Art Encounters Timișoara deschid înscrierea pentru ediția #5 a Școlii Curatoriale de Toamnă, care va avea loc la Cluj și Timișoara în perioada 13 – 19 noiembrie 2023.Școala Curatorială de Toamnă este un proiect ajuns la a cincea ediție, dedicat experimentării și gândirii interdisciplinare în arta contemporană. Principalele obiective ale școlii sunt răspândirea cunoașterii în domeniul artelor și introducerea cursanților în profesiile legate de lumea artei, concentrându-se pe teoria și practica curatoriatului contemporan.

Anul acesta lider de școală va fi Xiaoyu Weng, una dintre cele mai provocatoare voci din curatoriatul contemporan global. Experiența și viziunea ei unică, cu tentă distinct globală, precum și implicarea sa de lungă durată în expansiunea canonului istoriei artei, ne vor ajuta să conducem o conversație cu adevărat relevantă în actualul context internațional al artei contemporane.

Cum putem depăși un mod determinist de a gândi în ceea ce privește tehnologia și viitorul? Aceasta este întrebarea în jurul căreia se construiește cea de-a cincea ediție, pe parcursul căreia participanții vor căuta să navigheze versiuni multiple ale viitorului.

Xiaoyu Weng invită cursanții la reimaginarea optimismului și pesimismului tehnologic, contextul diviziunii fiind definit de opozițiile dualiste percepute între materialitate și spiritualitate, om și natură, viață și moarte, prin intermediul conversațiilor, atelierelor, vizitelor și întâlnirilor. În aceste zile de practică, participanții vor căuta sinergia colectivă care activează gândirea și practica curatoriatului, pentru a angrena diverse domenii, istorii, cunoștințe și tradiții.

Școala Curatorială de Toamnă se adresează tinerilor din țară și din străinătate care activează în zona curatoriatului și a criticii de artă, cu o experiență în domeniu de minimum 3 ani. Seminarul este gratuit și se va desfășura integral în limba engleză. 

Este necesară disponibilitatea participanților pe întreaga durată a școlii. Mai multe detalii despre proiect aici.

Calendar:

07.09-04.10 | Perioada de înscriere
05.10-10.10 | Selecția participanților
10.10 | Anunțarea participanților selectați
13.11-15.11 | Sesiuni de lucru în Cluj-Napoca
16.11-19.11 | Sesiuni de lucru în Timișoara

Lider de școală: Xiaoyu Weng

Născută și crescută în Shanghai, Weng deține un masterat de la California College of the Arts din San Francisco și o licență de la Academia Centrală de Arte Frumoase din Beijing. Pe durata mandatului său la Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York, Weng a condus Inițiativa de Artă Chineză Robert H. N. Ho Family Foundation. Ea a co-curatoriat expozițiile apreciate Tales of Our Time / Povești ale Timpului Nostru  (2016–17) și One Hand Clapping / Sunetul unei singure palme (2018), care au prezentat lucrări a 13 artiști și colective artistice de renume internațional, printre care se înscriu și Cao Fei și Samson Young. Inițiativa a comandat 27 de lucrări noi, toate intrând în colecția permanentă a muzeului. Practica sa curatorială s-a concentrat pe impactul globalizării, pe cadrele de identitate și decolonizare, precum și pe producțiile de cunoaștere și estetice la intersecția artei și tehnologiei.

Despre organizatori

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă care  gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Centrul are 117 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 25 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 32 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.

Fundația Art Encounters este o inițiativă culturală independentă, fondată în 2015, cu scopul de a susține scena artistică din România. Activitățile fundației se desfășoară în câteva direcții majore: organizarea Bienalei Art Encounters și a programului de expoziții desfășurat la sediul permanent al fundației sau în alte locuri; sprijinirea educației și dezvoltarea de public prin programe dedicate; dezvoltarea unor serii de rezidențe pentru artiști și curatori.

Despre finanțator

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro