The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Culture Quest, seria de evenimente multidisciplinare dedicate artei contemporane și științelor, a ajuns la episodul 4

Articol / 02 Oct 2023 / Andra Mihai
  • Culture Quest, seria de evenimente multidisciplinare dedicate artei contemporane și științelor, a ajuns la episodul 4
1/1
Culture Quest ajunge la ultimul episod din 2023 și îi invită pe tineri să se apropie mai mult de apă, aducându-i la Uzina Hidrocentrală din Timișoara, cunoscută și sub denumirea de "Nodul Hidro" din cartierul Fabric. 

Participanții vor avea oportunitatea să petreacă trei zile într-unul dintre cele mai semnificative monumente industriale ale orașului, alături de mentorii lor. Pusă în funcțiune pe 3 mai 1910, hidrocentrala de pe Bega a funcționat neîntrerupt de atunci, furnizând energie electrică orașului și contribuind la dezvoltarea economică și socială a acestuia.

Astfel, pe 6 octombrie (10:00-17:00) scriitoarea Jasmina Al-Qaisi și artistul sonor Ralf Wendt vă invită la un atelier creativ-poetic de experiență sonoră, adresat tinerilor (15-18 ani), indiferent de pregătire. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere. 8 locuri disponibile.

Atelierul "Nici apa nu ne udă" explorează relația dintre oameni și apa în toate formele ei, aducând în prim plan munca și lucrătorii din uzina de apă, dar și viețuitoarele aeriene și acvatice care există, au existat sau ar putea exista în aceste medii. În cadrul atelierului de experiență sonoră, participanții vor compune o lucrare folosind instrumente inventate și la îndemână, sunete găsite și chiar telefoanele mobile, urmând ca, la final, să împărtășească această experiență cu prietenii și colegii lor printr-o audiție specială. Detalii complete despre program se găsesc aici.

Jasmina Al-Qaisi scrie pentru voce și hârtie, articulează și interpretează limbajul către forme irepresibile de literatură prin practici sonore, culinare cu hrană sau de îngrijire cu grijă. În prezent lucrează și locuiește între Berlin și Halle.

Ralf Wendt lucrează în domeniul artelor bazate pe timp și literatură pentru deconstrucția limbajului uman și animal, punând sub semnul întrebării ordinea lucrurilor. În calitate de curator al festivalurilor de artă, muzică sau artă radio, Wendt adună diferite forme de exprimare artistică interesate de tulburările utopice/dystopice ale normelor sociale și de gen. Își împărtășește experiențele ca educator în diverse universități, școli de artă și centre de educație media.

Cel de-al doilea atelier va avea loc în zilele de 7 și 8 octombrie. Împreună cu Nita Mocanu și Marius Stoica, participanții vor afla mai multe despre calitatea apei, despre conceptul de coexistență și despre sistemele ecologice, explorând în profunzime lumea mai puțin cunoscută a "Poeticii invizibile a ecosistemului acvatic". Atelierul se adresează tinerilor (12-18 ani), indiferent de pregătire. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere. 12 locuri disponibile.

În cadrul atelierului, se vor evalua parametrii calității apei din Bega, iar participanții vor avea ocazia de a se familiariza cu plantele acvatice și semiacvatice locale, precum și cu viețuitoarele mici și mai puțin cunoscute care trăiesc în bălțile și râurile din jurul nostru. Această experiență va fi transpusă în arta poemului, eseului video, storyboard-uri și metafore vizuale, ilustrând astfel toate descoperirile făcute în cadrul atelierului. Detalii complete se găsesc aici.

Nita Mocanu este artistă vizuală, profesoară și manager cultural. Este profesoară de PCI și arte vizuale la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad și președinta Asociației Doar Mâine pentru ecologie, educație și artă. Are o experiență vastă în dezvoltarea de  proiecte de pedagogie experimentală, pedagogii ale crizei și experiențiale la intersecția dintre ecologie, artă și noi tehnologii.

Marius Stoica este absolvent de filosofie iar proiectele sale se situează între filosofie, artă, ecologie și tehnologie. Din 2016 a început proiectul etho.tk care își propune să exprime prin diverse abordări artistice (instalație, video performance, netart) un ansamblu de idei filozofice circumscrise realismului speculativ și care orbitează în jurul conceptului de etho-tectură (căile de comunicare invizibile, uzate și bătucite din interiorul rețelelor/asamblajelor de lucruri, ființe și entități).

***

Culture Quest #4 face parte din programul Timișoara 2023. Celebrarea orașului.

Culture Quest reprezintă un ansamblu de evenimente care au ca scop popularizarea științei prin mijloace artistice și metodologii pedagogice alternative, derulate în colaborare cu artiste/artiști/artistx și instituții dedicate cercetării științifice din Timișoara. Prin seria de evenimente Culture Quest, ne propunem să redirecționăm atenția de la tehnologie către cercetarea științifică, creând un mediu hibrid care îmbină știința, arta și tehnologia. Aceste evenimente sunt concepute pentru a oferi un conținut educativ, în care laboratorul de cercetare devine un spațiu de transfer al cunoștințelor atât științifice, cât și artistice.

Pentru mai multe informații și detalii despre evenimente și program, vă rugăm să ne contactați la indecisartistrun@gmail.com, doros.alinaa@gmail.com sau pe site www.culturequest.indecis.org

Culture Quest, organizat de Asociația Foc și Pară / spațiul Indecis artist run,  este o componentă a Programului Cultural Timișoara 2023, situat pe stația Orizonturile cunoașterii.

Parteneri: Asociația Kinema Ikon, Asociația Doar Mâine și Asociația Minitremu.

Culture Quest face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Susținut de BRD-Groupe Société Générale.