The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Asociația Developing Art lansează cercetarea artistică All Sorts of Care

Articol / 22 Mar 2024 / Andra Mihai
  • Asociația Developing Art lansează cercetarea artistică All Sorts of Care
1/1
Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă. Rezidențele vor consta dintr-o serie de ateliere practice și de conferințe deschise publicului la Timișoara în luna martie, la Cluj-Napoca în luna iunie și la Socolari, în județul Caraș-Severin, în luna iulie. Rezultatele finale ale proiectului vor fi prezentate în luna septembrie, la București, într-un eveniment integrativ. 

Legături noi și neașteptate: între artă și alte discipline, între artist și public

Asociația Developing Art propune încă din 2016 proiecte aflate în mod firesc la confluența dintre artă și alte discipline teoretice sau practice, născute din dorința de a apropia extremele, de a se concentra pe legăturile dintre lucruri mai mult decât pe separații categorice și de a aduce oamenilor subiecte actuale, tratate într-un mod creativ. În acest spirit, proiectul All Sorts of Care pornește de la cartea „The Care Manifesto: The Politics of Interdependence”, publicată de un colectiv de cercetători la editura canadiană Verso în anul 2020, lucrare care subliniază necesitatea unei revoluții în mentalitatea contemporană, evidențiind faptul că acțiunea de a îngriji trebuie să își revendice un loc central în gândirea noastră și a deciziilor pe care le luăm, întrucât numai prin grija acordată nouă înșine, celorlalți oameni și mediului nostru natural putem ajunge în mod sustenabil la o existență în echilibru, la dezvoltare și la prosperitate.

Această direcție de gândire este o dezvoltare naturală a unor proiecte realizate deja de echipa Developing Art, precum (burn)out și Recovery, cercetări artistice complexe pe temele epuizării și recuperării, finalizate în 2022, cât și All Sorts of Feelings, un proiect interdisciplinar de cercetări coregrafice în jurul temelor pierderii și vârstei, finalizat în 2023. Nucleul artistic al echipei Developing Art este format din Irina Marinescu, Andreea Novac și Alina Ușurelu, trei artiste cu o vastă experiență, ale căror interese de explorare artistică s-au armonizat în aproape zece ani de colaborare, fără a-și pierde individualitatea. Proiectele lor sunt concepute în așa fel încât să aibă ca rezultate atât evenimente de practici performative, dar și ateliere și conferințe teoretice, fiecare dintre ele putând funcționa ca produse de sine stătătoare, constituindu-se la rândul lor în nuclee de inspirație și oferind o dimensiune pe termen lung acestor cercetări.

Dansul cu timpul, cu natura și printre hohote de râs


În cadrul All Sorts of Care, Irina Marinescu, a cărei practică artistică se îmbină cu interesul pentru procesele terapeutice, va explora râsul și efectele sale, atât sub aspectul mișcărilor specifice, abordate din perspectiva dansului, cât și prin prisma psihologiei, ca un catalizator al stării de bine și al însănătoșirii, incluzând totodată și perspectiva socială, ca liant al comunităților și ca mecanism de interacțiune și de detensionare. Cercetările sale sunt susținute de Alisa Tarciniu, facilitator de ateliere de terapie prin râs. Această etapă a proiectului se va desfășura în luna martie, la studioul Cronic Love Productions din Timișoara, cu un eveniment deschis publicului pe 2 aprilie.

Direcția de cercetare din această inițiativă a Andreei Novac este focalizată asupra procesului de îmbătrânire, din perspectiva specifică a unui dansator, al cărui corp este totodată unealta sa principală de expresie. Cu sprijinul medicului gerontolog Iulia Enache, coregrafa își dorește să arunce o provocare în direcția dihotomiei „tânăr/bătrân”, să deconstruiască stereotipiile și categoriile de valori asociate acestor vârste, să se folosească de grijă, înțelegere și empatie pentru a reconfigura mentalități, prin intermediul unui atelier susținut la OM Centru Coregrafic, pe 15 iunie, și a unei prezentări a cercetării artistice, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca, pe 23 iunie.

Alina Ușurelu explorează atât în cadrul acestui proiect, cât și în practica ei artistică în general, oglindirea dintre grija față de sine și cea față de natură. Apelând la o metodologie artistică propusă de grupul Interdisciplinary Laboratory for Art, Nature and Dance (iLAND), cercetarea pune sub semnul întrebării separarea dintre „om” și „natură”. Fundamentată pe date științifice din botanică, permacultură și silvicultură, prin aportul Anastazijei Dimitrova (Macedonia de Nord, doctor în inginerie forestieră), explorarea integrează și experiența subiectivă a unui dansator, al cărui mediu de exprimare creativă - corpul - este în mod incontestabil parte din natură. Totodată, rezidența Alinei Ușurelu este adaptată locului în care se va desfășura - localitatea Socolari din județul Caraș-Severin, iar obiectivul ei vizează atât reiterarea funcțiilor terapeutice ale întâlnirii dintre om și natură și împletirea cunoașterii științifice cu cea subiectivă bazate pe observație și imaginație, cât și realizarea unui traseu performativ integrat în spațiul natural unic din acel areal. Ulterior, Alina Ușurelu va susține un atelier de prezentare a concluziilor cercetării, iar Anastazija Dimitrova va conduce o conferință teoretică, ambele găzduite la Faber, în Timișoara, în luna iulie.

La finalul proiectului „All Sorts of Care”, echipa completă va deschide rezultatele procesul de cercetare către public într-un nou context, printr-un eveniment care va reuni cele trei direcții de explorare artistică și științifică în spațiul Galeriei Centrului De Resurse în Fotografie, la București, pe 14 septembrie.

***

Proiectele Asociației Developing Art, prin deschiderea pe care se bazează către input din mai multe surse, pe de o parte, și pe primirea publicului în culisele proceselor artistice, pe de alta, reușesc să creeze un cadru în care granițele dintre artist, teoretician și public devin permeabile, permițând schimburi de idei spectaculoase și trasee neașteptate ale inspirației. 

Detalii despre proiectul All Sorts of Care se găsesc pe site și pe pagina de Facebook We are Developing Art.

All Sorts of Care este un proiect al Asociației Developing Art, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN.

Parteneri Instituționali: Faber, Cronic Love Productions, Casa Tranzit, OM Centru Coregrafic, Casa Thea, Centrul de Resurse în Fotografie.

Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista GolanThe Institute, Bookhub, Capital Cultural, life.ro, Mindcraft Stories, Iscoada, Happ.ro, Spotmedia, Savantgarde.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.