The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Accelerator aduce o lucrare sonoră în etapa de artă în spațiul public

Articol / 30 Aug 2023 / Andra Mihai
  • Accelerator aduce o lucrare sonoră în etapa de artă în spațiul public
1/1
Programul Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți propune locuitorilor orașului Oltenița, județul Călărași, o călătorie imersivă inedită, prin participarea la lucrarea sonoră „Treads of Solitude”, plasată în orașul natal al artistei.Această lucrare sonoră a Alinei Ion, artistă selectată în cadrul programului Accelerator în martie 2022, se află la polul opus față de obiectele pe care le putem percepe cu ușurință și reprezintă o cercetare asupra comunității locale.

Audio-ul „Treads of Solitude” conține „instrucțiuni” sau indicii privind direcțiile (stânga, dreapta) și coexista în spațiul public offline, dar și online. Parametrii pentru piesa sonoră urmează o scurtă călătorie. Spectatorul pornește (ideal) de la el acasă și își termină taseul la stația de autobuz (interurban). Călătoria este încărcată de sunete și priveliști care se suprapun, creând o stare de confuzie în care realitatea și ficțiunea se topesc una în cealaltă.

Proiectul poate fi înțeles ca o încercare de a ne face să reconsiderăm un anumit timp și spațiu din istoria noastră personală și de a dezvălui momente din viața noastră de zi cu zi.

Alina Ion: „Lucrarea Treads of solitude a pornit de la un drum recurent, cu care mulți suntem familiarizați - un traseu care unește acasă - sau ceea ce numim acasă - și gara, sau autogara - un punct de plecare către alte destinații. Derivat din întrebarea: Există un simț de apartenență la o comunitate într-o stare de solitudine?, audio-ul se vrea a fi un însoțitor de drum pe termen scurt, care ghidează, prin niște direcții generale, fiecare ascultător în parte, lăsându-l totodată să-și construiască propriul traseu.

Lucrarea este gândită astfel încât să nu aibă o locație specifică și să nu fie legată de un eveniment punctual, cât mai degrabă deschisă pentru un interval de timp nelimitat: odată puse marcajele în spațiu, acestea vor rămâne acolo până când vor fi deteriorate sau luate.

Artista Alina Ion se descrie astfel: sunt născută în „locul unde nu s-a întâmplat nimic” și de doisprezece ani mă aflu într-o relație de iubire-ură cu Bucureștiul. Mergând pe marginea cotidianului, prinzându-mă de detalii și încercând să abordez (percepția asupra) spațiului, probabil încă gândesc ca un pictor ascuns sub lungul și vastul termen al „interdisciplinarității”.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, Accelerator este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.


Accelerator abordează trei paliere: cunoștințele și experiența specialiștilor naționali și internaționali în domeniul artei contemporane, oferite în cadrul etapei de mentorat derulate în 2022, resursele pentru producția de lucrări noi și spațiile de expunere. Expoziția Back to Where It All Began de la Gaep a fost primul astfel de spațiu, alături de viewing room, celelalte fiind proiectele de artă în spațiul public pe care le prezentăm acum în București, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca și Oltenița. Lucrarea face parte din etapa artă în spațiul public, de altfel și ultima din programul Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți.


Înființată de peste 7 ani, Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), promovează, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporană la nivel național și internațional. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP susține artiștii emergenți în drumul și dezvoltarea carierelor lor oferindu-le oportunități de învățare inspirate din abordarea și practicile locale și din străinătate. De asemenea, ACEP și-a propus să intensifice proiectele de formare și dezvoltare a publicurilor prin acțiuni organizate în București și în țară, online și offline, în care publicul înțelege, se regăsește și se conectează cu arta contemporană.

ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii interesați de arta contemporană. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuală și colectivă – făcând ceea ce a făcut dintotdeauna – a catalizat evoluția societății.

***

Accelerator a demarat pe 1 octombrie 2021 și se va derula pe parcursul a 24 de luni, până pe 30 septembrie 2023. Bugetul proiectului este 1.069.301,00 de lei (216.707,74 de euro) pe întreaga sa durată. Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național) este 962.370,90 de lei (195.036,97 de euro).

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).*

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.