The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

 
 

ATELIERCETREI

Who's who / 11 Apr 2018 / RDW team
  • ATELIERCETREI2018 // ALA Notary Office
  • ATELIERCETREI2018 // ALA Notary Office
  • ATELIERCETREI2018 // ALA Notary Office
  • ATELIERCETREI2018 // ALA Notary Office
  • ATELIERCETREI2018 // ALA Notary Office
  • ATELIERCETREI2018 // LAC House
  • ATELIERCETREI2018 // LAC House
  • ATELIERCETREI2018 // LAC House
  • ATELIERCETREI2018 // LAC House
  • ATELIERCETREI2018 // LAC House
  • ATELIERCETREI2017 // POLY TABLE
  • ATELIERCETREI2017 // POLY TABLE
  • ATELIERCETREI2016 // SPATJ Refurbishment
  • ATELIERCETREI2016 // SPATJ Refurbishment
  • ATELIERCETREI2016 // SPATJ Refurbishment
  • ATELIERCETREIOTHER WORKS
  • ATELIERCETREIOTHER WORKS
1/17
HISTORY
ateliercetrei, written in one word in lowercase letters, is a partnership practicing architecture, interior architecture, design, urban planning and cultural analysis trying to bring together academia, design research and professional practice. The practice is led by two partners in charge of the different ongoing projects: Anamaria Moldovan and Paul-Mihai Moldovan.

SPECIFIC
The one word stands for unity, while the lowercase letters are meant to offer a nod to the Bauhaus notion of a non-hierarchical language,
reinforcing their ethos of democratic partnership.

ROMANIAN DESIGN WEEK APPEARANCES

2018 // ALA Notary Office

ALA Notary’s Office ambition is to differ from the usual desired opulence of one’s typical notary and law office interior architecture. Its interior, dominated by simple yet elegant custom made oak veneered furniture, revolves around the partially glazed wall that separates the two main spaces of the program: the notary’s office and the waiting room. The glazed wall is pierced by storage boxes and by the secretary's desk which, if needed, extends intro the notary’s office in order to accommodate the typist.

The forced perspective corridor that leads to and from the waiting area gives the illusion that the spaces are twice as closer from the entrance and twice as farther from the exit. This Po-Mo type of irony is continued in the small toilet which has its walls covered in sumptuous Carrara marble.

2018 // LAC House
The project follows the transformation of a structure designed for a bachelor in a home for a young family. The challenge was to propose a type of intervention that reduces, through elimination, the existing structure to its volumetric essence and, later, to add functions and their corresponding volumes in the same spirit. The house thus becomes an 'apparatus' that mediates the transition from public space and public life to private space and public life being defined by the two main facades.

The relationship with the street is mediated by a facade dominated by a dent announcing the entrance, a ‘carved’ entrance with the purpose of announcing the warmth of the house. The relationship with the garden is mediated by a glazed facade that transforms the living-room in an extension of the garden and vice versa. The interiors revolve around the ample living-room, a space that unfolds on two stories and thus intermediates the dialogue ground floor-second floor and house-garden.


2017 // POLY TABLE
PolyTable is an object developed within and for our office but easily transcends its boundaries by becoming both the center of one’s dining room or conference room. The table top rests on a polygonal node structure which gives the table lightness, elegance and flexibility. 


2017// SPATj Refurbishment
The project aims to uncover as much of the building’s essence as possible and to adapt it to its new program and its beneficiary’s needs. The team was responsible for the many interiors of of the school’s themed spaces. Out of these spaces, the Fashion studio and the Choreography studio are featured within RDW 2017. 


2016 // SPATJ Refurbishment
The project unfolds the refurbishment of a 1886 building with a ca. 1970s extension. Their project aims, thus, to uncover as much of the building’s essence as possible and to adapt it to its new program and its beneficiary’s needs. They’ve added features such as, but not limited to: a new fountain, a weather resistant steel pinion that marks the now inexistent limit between the historic building and the 70s addition,structural interventions at the attic level in order to support two new education spaces, a weather resistant steel clad ‘tower’ that hosts a new stair and attic’s HVAC systems. They’re also responsible for the interiors of 7+1 of the school’s themed spaces.