The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

News from Polska – performance polonez la București

News / 31 Mar 2017 / INSTITUTE.RO
  • News from Polska – performance polonez la București
1/1
Mișcarea, dansul și experimentul vor fi vedetele celei de-a treia ediții a festivalului de arte performative „News from Polska”. În perioada 31 martie-9 aprilie 2017, pe scena Centrului Național al Dansului din București (CNDB) vor urca cei mai interesanți creatori polonezi ai tinerei generații.

Ediția din acest an a festivalului poartă titlul „The Tickler and the Ticklee”. Spectacolele și performance-urile selectate în programul „News from Polska” de curatoarea Larisa Crunțeanu folosesc dramaturgii complexe bazate pe dialogul sau monologul interior.

Festivalul începe pe 31 martie cu performance-ul „Daughters of Lust”, un duet coregrafiat de Zuzanna Ratajczyk, în care artista performează alături de Eoghan Ryan. O formă de experiment în colaborare, performance-ul celor doi extenuează dansul, care devine astfel platformă pentru alienare, acționând ca un catalizator al expresiei umane în replică la drama existențială. Pe 1 și 2 aprilie, artiștii vor susține un workshop de dans în legătură cu performance-ul „Daughters of Lust” și adresat performerilor cu (minimă) experiență scenică.



În weekend, pe 1 și 2 aprilie va fi pus în scenă performance-ul „Offering What We Don’t Have to Those Who Don’t Want It”, conceput de Ania Nowak. Piesa este o interpretare scenică a unor teme aparținând unei cercetări de lungă durată asupra dragostei ca gen politic. După cele două reprezentații de la CNDB, pe 3 aprilie artista va susține un artist talk la tranzit.ro/București, în care va prezenta o parte din documentare și va vorbi despre felul în care această cercetare artistică a dus la crearea mai multor piese de performance live. Accesul la artist talk este gratuit.

Joi, 6 aprilie, pe scena CNDB va putea fi văzut Piotr Wach. Performance-ul său „Richard. Un trup din furie” este o analiză a personalității lui Richard al III-lea și se inspiră din piesa lui William Shakespeare și din „Anul lui Richard” al dramaturgei spaniole Angélica Lidell. Punând față în față două lucrări – istorică și contemporană, actorul construiește un erou monumental și înspăimântător.

O tematică complet diferită tratează spectacolul „Make Yourself” (7-8 aprilie). Lucrarea concepută de Marta Ziółek, în care aceasta performează pe scenă alături de 6 alți coregrafi și o cântăreață, creează un univers futuristic în care corpurile și vocile personajelor se abandonează unei voințe corporate-pop. În cuvintele autoarei, ne aflăm undeva între o sală de gimnastică, o biserică și o corporație.

Festivalul se încheie duminică, 9 aprilie, cu performance-ul „pURe” al Ramonei Nagabczyńska. Lucrarea abordează prin coregrafie ideea de corp natural, de stare ce precede iluzia reprezentării și este inspirată de renumitul regizor de teatru și pictor polonez Tadeusz Kantor. Spectacolul va fi urmat de proiecția video a filmului-operă „The Tower”, în care regizoarea Karolina Breguła prezintă povestea absurdă a unui colectiv de oameni care decid să construiască un turn de zahăr. Seara se va încheia cu performance-ul „Exit Promises”. Oaspetele de origine australiană ZONE-L renegociază natura spațiilor de artă printr-un experiment video și sonor ce propune o experiență comunală la limita dintre petrecere și conferință de dezvoltare personală.

Inițiatorul festivalului „News from Polska” este Institutul Polonez din București, care organizează evenimentul împreună cu Centrul Național al Dansului București, în al cărui sediu vor avea loc toate spectacolele. Unul dintre evenimentele conexe ale festivalului va fi găzduit de tranzit.ro/București.


Programul festivalului News from Polska 2017:

31 martie (vineri) – performance „Daughters of Lust” (concept Zuzanna Ratajczyk)

1-2 aprilie (sâmbătă și duminică) – performance „Offering What We Don’t Have To Those Who Don’t Want It” (concept Ania Nowak) și workshop „New Breed Tournament” cu Zuzanna Ratajczyk și Eoghan Ryan

3 aprilie (luni) – artist-talk cu Ania Nowak (la tranzit.ro/București - str. Gazelei nr. 44)

6 aprilie (joi) – performance „Richard. Un trup din furie” (concept și performance Piotr Wach)

7-8 aprilie (vineri și sâmbătă) – performance „Make Yourself” (concept Marta Ziółek)

9 aprilie (duminică) – performance „pURe” (concept și performance Ramona Nagabczyńska), proiecția filmului „The Tower” (regia Karolina Breguła) și concert „Exit Promises” (ZONE-L aka Laura Hunt)

 
Biletele costă 35 de lei (preț întreg) sau 20 de lei (preț redus) și se pot achiziționa online, de pe www.kompostor.ro, sau de la Sala Stere Popescu a Centrului Național al Dansului București (bd. Mărășești nr. 80-82) înainte de începerea fiecărui spectacol. Accesul la workshop și artist talk sunt gratuite.

Programul complet „News from Polska” 2017 poate fi găsit pe pagina de internet culturapoloneza.ro

Event Facebook