The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CONFERINȚELE RDW // REDESIGN CRAFTS BY ING

News / 14 Mai 2017 / INSTITUTE.RO
  • CONFERINȚELE RDW // REDESIGN CRAFTS BY ING
  • CONFERINȚELE RDW // REDESIGN CRAFTS BY INGTeodor Frolu
  • CONFERINȚELE RDW // REDESIGN CRAFTS BY INGVintilă Mihăilescu
1/3
Romanian Design Week prezintă anul acesta în spațiul central al evenimentului, expoziția ReDesign Crafts, ce face parte dintr-un program susținut de ING în cadrul RDW2017, care își propune să evidențieze importanța revitalizării patrimoniului imaterial, dar și potențialul ascuns al revalorizării tradiţiilor şi meșteșugurilor prin design contemporan. 

Expoziția ReDesign Crafts reunește șase inițiative de succes, care dovedesc că dialogul între meșteșuguri și design se traduce cel mai ușor prin creativitate. Meșteshukar ButiQ, Deltacraft, Patzaikin, Soxen 2.0 by KrafMade, Honest Goods by Pro Patrimonio, "Batem fierul la conac!" by Prodid și poveștile din spatele acestor proiecte sunt o mică parte din ceea ce înseamnă ″România tradițiilor creative″. Această selecție de proiecte reprezintă foarte clar valoarea pe care astfel de colaborări o pot aduce atât din punct de vedere cultural, antropologic, cât și economic.  

Despre importanța revitalizării patrimoniului imaterial, dar și despre potențialul revalorizării tradiţiilor culturale şi meşteşugăreşti prin designul contemporan, altături de inițiatorii celor șase proiecte, se va dezbate în cadrul unei conferințe moderate și ghidate de Vintilă Mihăilescu, antropolog, profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative, și de Teodor Frolu, arhitect, antreprenor în domeniul industriilor creative și co-inițiator Rowmania, miercuri, 24 mai, de la ora 18, în spațiul central RDW2017, din Str. Cobălcescu nr. 45

Inițiatorii proiectelor din expoziția ReDesign Crafts, care vor participa la conferință sunt:
  • Oana Neneciu - director executiv Ecopolis - coordonează de peste 7 ani proiectele de promovare a politicilor publice de mediu, de dezvoltare durabilă și de monitorizare legislativă ale Ecopolis, iar de trei ani este implicată activ și în dezvoltarea economiei sociale, prin înființarea EcoSocial Atelier, atelier social de producție și design. De doi ani coordonează programul DeltaCraft, care promovează designul inspirat de meșteșugurile și tradițiile din Delta Dunării și care în 2017 a ajuns la a doua ediție.
  • Marlene Stanciu - inițiator KraftMade - a absolvit facultatea de științe politice și sociologie la SNSPA București și s-a specializat în politici culturale la Londra. Este un om curios, traficant de idei și povești, antropolog, manager și producător cultural, meșter și designer textil. Marlene este un arhivator al memoriei prin colectarea și expunerea de asocieri afective în proiecte menite să transfere înțelepciune arhaică și har în cultura contemporană. 
  • Andrei M. Georgescu - coordonator al rețelei de întreprinderi de economie socială Mesteshukar ButiQ (MBQ), o inițiativă ce a adus un nou înțeles meșteșugurilor tradiționale rome generând în același timp venituri semnificative pentru comunități vulnerabile de romi. Alături de designeri internaționali de produs, Mesteshukar ButiQ a dus obiectele realizate prin tehnici tradiționale la un cu totul alt nivel, expunând la unele dintre cele mai importante evenimente de design ale Europei în Vienna, Stockholm și, desigur, București.
  • Mirela Duculescu - istoric de artă, lector dr. în istoria şi teoria designului, curator al colecției Honest Goods by Pro Patrimonio.
  • Șerban Sturdza - arhitect Prodid, președintele asociației Maria, coordonator al echipei „Batem fierul la conac!”. Workshopul de meşteşuguri tradiţionale şi tehnici experimentale de la Țibănești îşi propune să ofere localnicilor, studenţilor şi profesioniştilor din domeniile conexe arhitecturii ocazia de a intra în contact cu fierăritul, fresca, tencuielile tradiţionale cu var, lut şi balegă, termoizolaţia cu baloţi de paie, sobăritul, împletiturile vegetale şi olăritul.
  •  
    Inspirația oferită de cele șase proiecte incluse în expoziția ReDesign Crafts a determinat organizatorii Romanian Design Week, ING Bank alături de The Institute, să lanseze și un call for next craft. Calendarul și regulamentul concursului de proiecte vor fi disponibile din 29 mai pe institute.ro.
    Citește mai multe despre ReDesign Crafts by ING aici și despre prima inițiativă derulată în cadrul programului aici.

    Participarea la conferință este gratuită, cu rezervarea locului, în prealabil, prin completarea formularului de mai jos. Vă rugăm să tipăriți rezervarea sau să o salvați în telefon.