The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

RADU JUDE ÎȘI FACE DEBUTUL PE SCENA DE TEATRU DIN BUCUREȘTI

News / 04 Noi 2016 / INSTITUTE.RO
  • RADU JUDE ÎȘI FACE DEBUTUL PE SCENA DE TEATRU DIN BUCUREȘTI
1/1
 
Prima stagiune din Apollo111 se deschide cu „ALI: Frica mănâncă sufletul”, un spectacol despre frică, prejudecată și imigrație; biletele pentru primele reprezentații se pot cumpăra deja online.
 
București, 3 noiembrie 2016. Cel mai nou teatru din București, Apollo111, se va deschide în data de 25 noiembrie 2016 în Palatul Universul, odată cu premiera spectacolului „ALI: Frica mănâncă sufletul”, în regia lui Radu Jude. Cu un concept nou pentru scena din România, spectacolele Apollo111 se vor juca doar câte șase săptămâni, iar fiecare stagiune va avea o temă specifică și va fi condusă de către un alt director artistic. Primul care va avea acest rol este actorul Bogdan Dumitrache, tema sa fiind una interdisciplinară: „Am ales pentru primul an ideea unui exercițiu Teatru – Film din nevoia de a rămâne în aria mea de experiență profesională, într-o zonă pe care o cunosc și o stăpânesc”.
 
Radu Jude, regizor de film consacrat, își face debutul pe scena de teatru din București cu un spectacol după un text care, deși a fost scris în anii ’60, este, mai mult ca oricând, relevant în contextul actual. „ALI: Frica mănâncă sufletul” este adaptat după textul - devenit film - al celebrului regizor german Rainer Werner Fassbinder și abordează în fața publicului subiectul fricii, așa cum se manifestă ea în diferite contexte de actualitate, care fac referire la imigrație, iubire, prejudecată și cultura arabă. Acestea sunt ingredientele de bază ale poveștii de dragoste dintre doi oameni complet diferiți: Emmi, o femeie în jur de 60 de ani, și ALI, un imigrant marocan, cu 25 de ani mai tânăr. Trecând peste toate tabu-urile și depășind oroarea provocată în familie și printre cunoscuți, cei doi hotărăsc să se căsătorească.
 
„Situația descrisă de textul lui Fassbinder mi se pare foarte potrivită pentru România de azi, dacă ținem cont de reacțiile provocate de recenta criză a migranților din Europa. În plus, cel puțin în cinema, povestea a avut nenumărate variante: Fassbinder însuși a adaptat melodrama lui Douglas Sirk, All that Heaven Allows, și, ceva mai recent, Todd Haynes a refăcut-o în Far from Heaven. Așa că mi-am dorit să existe și o variantă românească”, a declarat regizorul Radu Jude despre spectacol.
 
Deși cariera lui a durat mai puțin de 15 ani, Rainer Werner Fassbinder a fost reprezentantul Noului Cinema German, a jucat în 36 de roluri de film, a regizat peste 40 de lungmetraje, scurtmetraje, seriale de televiziune și 24 de piese de teatru. Filmul său Angst essen Seele auf (ALI: Frica mănâncă sufletul) a câștigat un premiu la Festivalul de film de la Cannes, în 1974.
 
Scenografia spectacolului îi aparține Iulianei Vîlsan, un nume deja cunoscut în arta vizuală românească. A realizat decoruri, costume, pictură și instalaţii pentru mai multe spectacole din ţară şi din străinătate. În acelaşi timp, Iuliana a fost invitată să participe la diferite ateliere în cadrul rezidenţelor de creaţie la Firenze, Paris, Palermo, Viena, Iaşi, Grenoble şi Atena.
 
Din distribuția „ALI: Frica mănâncă sufletul” fac parte atât actori consacrați, cât și debutanți. Astfel, rolul principal feminin, Emmi, este jucat de Liliana Ghiță, o actriță cu un palmares de peste 70 de roluri în teatru și film, iar rolul principal masculin, cel al lui ALI, are dublă distribuție: Camara Ghedi, cunoscut publicului drept Kamara, și Amir Shafizadeh, student în anul II la UNATC, născut în Iran, ambii actori fiind pentru prima dată pe o scenă profesionistă de teatru. 
 
Distribuția este completată de Adina Cristescu, Eduard Cîrlan, Ilinca Hărnuț, Lucian Teodor Rus și Mihai Nițu.
Design-ul luminilor din spectacol este asigurat de Tudor Lucaciu, director de imagine de film pe care regizorul Radu Jude l-a cooptat în proiect cu acest scop. Lucaciu este cunoscut pentru filme precum „Marți după Crăciun”, „Hârtia va fi albastră” sau „Un etaj mai jos”.
 
Textul piesei de teatru a fost tradus din limba germană de către Andrei Anastasescu.
Premiera spectacolului „ALI: Frica mănâncă sufletul” va avea loc în data de 25 noiembrie 2016, de la ora 20:00, la Apollo111. Teatrul se află în Palatul Universul, situat pe strada Actor Ion Brezoianu nr. 23 – 25. Biletele pentru premieră, dar și pentru următoarele reprezentații, sunt disponibile online, pe BLT.ro.
 
 
Apollo111 va include o stagiune principală de teatru în fiecare an, dar și un repertoriu de teatru pentru copii. Spectacolele pe care teatrul le oferă sunt selecționate anual de către un alt director artistic. Apollo111 va reprezenta totodată mixul perfect între vizionarea celor mai bune spectacole, clasice și contemporane și un spațiu de comunicare între public și artiști, antreprenori din domeniul creativ și personalități din domeniul cultural.
 
 
Radu Jude este unul dintre cei mai cunoscuți și premiați regizori de film din România. A regizat scurtmetrajele „Lampa cu căciulă” (2006) și  „Alexandra” (2007), și lungmetrajele „Cea mai fericită fată din lume” (2009), „Toată lumea din familia noastră” (2012), „Aferim” (2015) și „Inimi Cicatrizate” (2016). Filmele lui au fost premiate la festivaluri de film din toată lumea: Cannes, Berlin, Locarno sau Sundance. Și-a făcut debutul în regia de teatru în anul 2015, la Teatrul Național Timișoara, cu spectacolul „Scene dintr-o căsnicie” de Ingmar Bergman, selectat în Festivalul Național de Teatru 2016.
 
Rainer Werner Fassbinder a fost reprezentantul Noului Cinema German (încheiat odată cu moartea regizorului), deși cariera lui artistică a durat mai puțin de 15 ani. A regizat peste 40 de lungmetraje, scurtmetraje, seriale de televiziune și 24 de piese de teatru. Pe lângă regie, Fassbinder scria, filma, compunea muzică, era scenograf, monteur şi producător. Cu o energie creativă fenomenală, Fassbinder a fost un regizor provocator, şocant și controversat.
 
Iuliana Vîlsan este dublu licențiată în Litere si Arte, iar creațiile sale sunt apreciate atât în România, cât și în străinătate. Ea se exprimă prin pictură, grafică, instalații, decoruri și costume de teatru. A primit Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul „Herr Paul”, în regia lui Radu Afrim, și a fost nominalizată la același premiu pentru scenografia spectacolului „Omul cel bun din Seciuan”, în regia lui Andrei Șerban.
 
Liliana Ghiță a devenit celebră în rândul iubitorilor de teatru din întreaga țară după inspiratele colaborări cu regizorul Radu Afrim, care a distribuit-o în patru dintre spectacolele sale recente. Are un palmares de peste 70 de roluri în teatru și film. A activat în Teatrul Maria Filotti Brăila (unde, intre 2005 si 2007, a ocupat și poziția de director artistic) și Teatrul Aureliu Manea Turda. A fost premiată la festivaluri de teatru din țară și nominalizată la UNITER.
 
Camara Ghedi - nume de scena Kamara - a crescut în Guineea franceză și a copilărit în București. Tatăl său era originar din Guineea Franceză, iar stră-străbunica sa este Maria Filotti - una dintre cele mai mari actrițe ale scenei românești. Kamara este cunoscut publicului românesc în primul rând ca muzician. Cu rolul ALI din spectacolul regizat de Radu Jude, Kamara își face debutul în actorie pe o scena profesionistă. 
 
Amir Shafizadeh este student în anul II la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. S-a născut în Iran și trăiește în România de la trei ani, împreună cu familia sa. Prin interpretarea lui ALI, tânărul actor debutează, de asemenea, pe o scenă profesionistă. 
 
Adina Cristescu este actriță, producător de film, instructor - coordonator de ateliere teatrale pentru copii si entertainer. Este în prezent cunoscută publicului tânăr ca Buna Poveștilor de la Teatrul Național pentru Copii – proiect realizat în colaborare cu Fundația ABRACADABRA. Între 1988 si 2004, a jucat în spectacole regizate de Horațiu Mălaele, Mihai Lungeanu, Dinu Manolache, Cătălin Naum și Silviu Purcărete. 
 
A avut roluri în peste 15 filme regizate de Radu Jude, Sorin Marin, Iura Luncasu, Andrei Cohn, Andrei Gruzsniczki, Cecilia Felmeri, Cristi Puiu, Cristian Mungiu și Lucian Pintilie.
 
Ilinca Hărnuț a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 2006. Joacă la Teatrul Bulandra în „Dumnezeu iubeşte”, în regia Ioanei Petre, la Teatrul Național în „Ziua în care nu se cumpără nimic”, în regia lui Horia Suru şi în „Visul unei nopţi de vară”, regia Petrică Ionescu. A filmat în cel mai recent lungmetraj al lui Radu Jude, „Inimi cicatrizate”.
 
Eduard Cîrlan a absolvit, la UNATC, Facultatea de Teatru - Actorie Păpuși – Marionete, în 2008, și Masteratul în Arta Actorului, în 2011. Are deja o carieră prodigioasă cu zeci de roluri în teatru și film, în producții independente sau ale instituțiilor teatrale de stat. De mai bine de 10 ani, este colaborator constant al teatrelor bucureștene – TNB, Teatrul de Comedie, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Metropolis, Teatrul LUNI de la Green Hours, Godot Cafe Teatru – și a lucrat cu regizorii Cătălin Naum, Alexandru Tocilescu, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, Gelu Colceag și Andrei Raicu. A jucat in filme regizate de Nae Caranfil, Radu Jude, Stere Gulea, Ioan Carmazan și Mircea Daneliuc.  
 
Lucian Teodor Rus este absolvent al Universității Naționale de Teatru și Film „I.L.Caragiale” din București. A jucat în spectacole regizate de Victor Ioan Frunză, Radu Afrim, Andrei Măjeri, precum și în producții independente ale asociațiilor „Scrie despre tine”, Teatru 2.0 și Rampa. În 2015, a fost selectat în programul 10 pentru FILM, în cadrul TIFF. Este personajul principal al filmului „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, film ce urmează a fi lansat foarte curând în cinematografele din România. 
 
Mihai Nițu a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul UNATC „I.L. Caragiale” și a colaborat cu TNB „I.L. Caragiale”, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara și Teatrul Act. A jucat în spectacole precum Maitrey, Histrion, La Boheme sau Trilogia Belgrădeană. A fost premiat la festivaluri naționale pentru interpretările sale.