The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Designeri tineri și talentați la RDW 2017 // Domnica Mărgescu, curator design vestimentar

Interviu / 17 Apr 2017 / INSTITUTE.RO
  • Designeri tineri și talentați la RDW 2017 // Domnica Mărgescu, curator design vestimentar
1/1
Domnica Mărgescu, curator RDW încă de la prima sa ediție, apreciază evoluția designului românesc din ultimii ani și visează la o apropiată apariție a unei Săptămâni a Modei bucureștene. Despre selecția de fashion designeri de anul acesta, precum și sfaturi pentru tinerii aflați la începutul carierei, am stat de vorbă cu fashion directorul Elle România.


Cum ți s-au părut proiectele de anul acesta de la Romanian Design Week? Ce ai urmărit atunci când ai selectat proiectele și la ce să ne așteptăm de la această ediție? 

Am avut surpriza să descopăr designeri tineri, talentați, interesați să participe la un astfel de proiect precum RDW. Am încercat să alegem acei designeri care au prezentat cel puțin trei piese bine realizate, unitare, dar care să aibă și ceva inovator în ceea ce privește designul lor. Sper să vină cât mai mulți vizitatori anul acesta, pentru că vor descoperi nume noi din moda românească, de care sigur vor mai auzi în viitor.


Cum ți se pare că a evoluat zona de fashion în ultimii ani? Ce ai spera să se întâmple în următorii 5 ani în acest domeniu și de ce crezi că are acesta nevoie/care ar fi principalele ingrediente necesare? (fie că vorbim de cadrul legislativ, colaborări, piață, comunicare etc.)

Un lucru este sigur: designul românesc a evoluat foarte mult în ultimii ani și asta și datorită școlilor din ce în ce mai bune din Cluj sau București. Designeri deja consacrați precum Andreea Bădală sau Maria Hohan au cucerit piețele internaționale și acesta este un lucru extrem de important pentru toată piața de modă din România, iar designeri tineri precum Ancuța Sarca sau Lucian Rusu sunt deja vizați de piețele mari din moda internațională, așa că pot spune că ne-am dezvoltat destul de bine în acest sens. În plus, există și câteva magazine bucureștene care vând doar creațiile designerilor români, ceea ce e din nou un plus, deoarece, astfel, publicul larg poate avea acces la colecții de designeri.
Încă sper ca peste câțiva ani să existe și o adevărată Săptămână a Modei bucureșteană, unde designerii să își poată prezenta colecțiile, așa cum este și normal, de două ori pe an. Probabil ar fi nevoie de ajutorul statului pentru o astfel de inițiativă care ar putea alinia Bucureștiul pe lista capitalelor de modă. 


Care ar fi primele 3 sfaturi pe care le-ai da unui fashion designer la început de drum?

În primul rând i-aș spune să încerce să "fure" meseria de la un designer deja consacrat și să învețe diverse trucuri de la acesta. Apoi, să își facă un plan de bussiness, mulți tineri nu iau în calcul și acest aspect, dar este la fel de important ca cel creativ, după parerea mea. Al treilea sfat pe care l-aș da unui tânăr designer ar fi să rămână original, indiferent de situație!


Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit tu în carieră?

Cel mai valoros sfat pe care l-am primit în carieră a fost de la prietena mea stilista, Gabriela Santighian, la care am și făcut internship în Munchen, o lună, când aveam 19 ani. Ea mi-a spus să încep cât mai repede să lucrez, dacă îți începi cariera la 20 ani atunci greșelile îți sunt acceptate deoarece încă înveți și nu se presupune că știi meserie încă. Eu așa am făcut, la 20 de ani am început să lucrez ca stilist la revista 20ANI!


Care sunt cele 3 resurse/surse de inspirație pe care ar trebui să le urmărească/esențiale pentru orice designer din punctul tău de vedere?

Nu cred că există fix 3 surse pe care să le urmărească un designer pentru a fi inspirat. Cred că un designer trebuie să își compună un univers vizual pe care să îl simtă. Inspirația poate veni din trecutul lui, dintr-un film pe care l-a văzut, dintr-o călătorie pe care a făcut-o, dintr-o carte pe care a citit-o, dintr-o fotografie... Cred că cel mai important este să își creeze un moodboard vizual la care să adauge mereu câte ceva nou.


Care este cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă un designer, din punctul tău de vedere?

Cred că cel mai important pentru un designer este să vadă oportunitățile care i se ivesc și să știe să le exploateze, pe scurt, să fie open minded. Și încă ceva: să stea mereu cu ochii deschiși, niciodată nu știi de unde îți poate veni inspirația!