The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

În jurul mesei cu grupul artistic Mixer

Articol / 07 Oct 2014 / Maria Neneciu
  • În jurul mesei cu grupul artistic Mixer
  • În jurul mesei cu grupul artistic Mixer
  • În jurul mesei cu grupul artistic Mixer
  • În jurul mesei cu grupul artistic Mixer
1/4
Acum mai bine de doi ani, Ana Botezatu și Corina Bucea au înființat grupul artisitc Mixer- prin care și-au dorit să combine documentarea unor fenomene sociale cu elemente de studiu. Ceea ce le-a unit pe cele două  a fost interesul pentru fondul narativ și vizual al unor practici și ritualuri care țin de arhivarea unor valori anonime, în relație cu practici cotidiene contemporane și interpretări actuale. 

Proiecte generate de grupul Mixer se învârt în jurul mâncării, așa cum și poveștile, dar și cele mai importante momente din viață o fac în jurul...mesei. Aceasta devine astfel un concept în sine, un canal de comunicare, o metodă de propagare a ideilor, un simbol al schimbului și a trecerii timpului. 

Caietul de Rețete

Caietul de rețete este un proiect de documentare pe termen lung, care se materializează într-o arhivă de materiale și înregistrări realizate în jurul rețetelor și a elementelor specifice universului culinar. Caietul de rețete este o modalitate de a exploata un fond comun, strâns legat de mâncare: "Cred că este important să înțelegem că caietul de rețete a fost și este încă o formă de supraviețuire pentru multe femei. Ce a reieșit din acest proiect este că femeile, cel puțin cele pe care le-am intervievat noi, își creaseră un sistem de operare complex, acasă la ele, iar aceasta era de fapt mica lor operă de artă, un tip de armonie generat chiar de ele, un spațiu și o manifestare a căror autor erau”, mi-a mai explicat Ana. 

Kitchen Stories

Mixer s-a născut odată cu Caietul de Rețete, dar  Ana și Corina și-au dat seama destul de repede că sunt mai multe lucuri în care ar putea să se manifeste interesul lor pentru gătit. “Așa am început să organizăm Kitchen Stories, care au avut loc în mai multe locații, în special la Fabrica de Pensule”, a explicat Corina. „Kitchen Stories” este o serie de evenimente organizate de regulă în colabore cu diverse grupuri artistice, în care gătitul este îmbinat cu poveşti şi idei, pe diverse teme, toate schimbate „în jurul cratiţei”. Acestea își propun să generze un proces de reflecție cu privire la importanța gătitului ca activitate socială și culturală- participanții sunt invitați să se implice și să devină parte din poveste, iar ingredientele folosite negreșit sunt diversitatea, mâncarea și creativitatea.

Bucărăria Mobilă 

Este un proiect care își propune să aducă gătitul în spațiul public, să mobilizeze trecătorii să gătească  și să înțeleagă beneficiile de a mânca împreună. Proiecul ajută la schimbarea percepției asupra spațiului public, care devine astfel util, comun, interesant. Bucătăria în sine este de fapt o masă modulară, care poate fi instalată oriunde în oraș și în jurul căreia sunt împărtășite experiențe variate.