The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

O privire asupra Marelui Război prin bijuteria contemporană

News / 12 Sep 2017 / INSTITUTE.RO
  • O privire asupra Marelui Război prin bijuteria contemporană
1/1
Assamblage – Asociația Natională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană vernisează miercuri, 13 septembrie, de la ora 16, expoziția „Camera Lucida” – O privire asupra Marelui Război prin bijuteria contemporană, găzduită de Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).
 
„Camera Lucida” este un nou proiect lansat de Assamblage, dedicat comemorării a 100 ani de la încheierea Primului Război Mondial, precum și Centenarului Desăvârșirii Unității Naționale. „Camera Lucida” vine în continuarea a două proiecte de anvergură desfășurate de Assamblage în perioada 2015 – 2016 și anume „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei”și „FOUND.LOST.FOUND”. Expoziția este, de asemenea, în strânsă legătură cu expoziția temporară „România în Marele Război,” dedicată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia. Dramatismul şi complexitatea epocii anilor 1914-1918 sunt redate în cadrul expoziției prin documente oficiale şi private, presă, hărți, afișe de propagandă, fotografii, cărți poștale, scrisori, jurnale, armament, uniforme și accesorii, ordine, decorații, insigne, brevete, picturi, desene, bancnote, mărci poștale, multe dintre ele expuse pentru prima oară.  Diverse obiecte de uz practic sau decorative din categoria “trench art” (arta din tranșee) realizate de soldați din tuburi de obuze, cartușe sau grenade,  cu scopul de a le vinde în schimbul alimentelor sau pur și simplu pentru a se relaxa, sunt și ele prezente în expoziție – sfeșnice, brichete, scrumiere. Tabloul complet este oferit de reconstituirea unui tranșeu ce prezintă armament din dotarea Armatei Române, lăzi de muniție, ladă de campanie cu bunuri capturate de la inamic, cuib de mitralieră, periscop pentru observarea inamicului, post de comandă și multe alte efecte militare.
 
Expoziția „Camera Lucida” prezintă două instalații interactive de bijuterie contemporană și include o selecție curatorială a expoziției „Room 40 – Descifrarea designului contemporan”, prezentată pentru prima dată în cadrul expoziției centrale Romanian Design Week 2017. Proiectul aduce laolaltă peste 30 designeri români și internaționali, din SUA, Costa Rica, Coreea de Sud, Franța, Spania, Mexic, Finlanda, Italia etc, selectați în urma unui concurs internațional de proiecte.