The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

The Institute și ING Bank prezintă Romanian Design Week 2016

News / 09 Mai 2016 / RDW team
  •  The Institute și ING Bank prezintă Romanian Design Week 2016
  •  The Institute și ING Bank prezintă Romanian Design Week 2016
  •  The Institute și ING Bank prezintă Romanian Design Week 2016
  •  The Institute și ING Bank prezintă Romanian Design Week 2016
1/4
The Institute și ING Bank prezintă cea de-a patra ediție a Romanian Design Week, cea mai mare celebrare a designului românesc. Expoziția centrală, găzduită de Piața Amzei, reunește anul acesta lucrările a 150 de designeri și arhitecți. Romanian Design Week 2016 are loc între 20 mai și 5 iunie, iar expoziția centrală va fi deschisă publicului larg, începând cu 21 mai, între orele 10:00 și 22:00

"Suntem mândri să ne numărăm printre cele 100 de design week-uri ce sunt organizate în peste 60 de orașe din lumea întreagă, cu atât mai mult cu cât tocmai am participat la World Design Weeks Summit, în cadrul Trienalei de la Milano. Romanian Design Week a crescut în paralel cu această mișcare a evenimentelor de profil și suntem norocoși că inițiativa noastră s-a bucurat de entuziasmul, încrederea și suportul partenerilor care ne împărtășesc viziunea. Fără parteneri cel puțin la fel de ambițioși, fără curatorii care să fi crezut în misiunea noastră încă de la prima ediție, fără oamenii de creație care ne-au pus la dispoziție timpul și talentul lor, Romanian Design Week nu ar fi putut căpăta amploarea de care se bucură astăzi", declară Andrei Gavrilă-Borțun, CEO The Institute. 

"ING a inclus Romanian Design Week în planul de proiecte de dezvoltare urbană pe care le susține. În ultimii cinci ani, banca a investit 650.000 de euro în astfel de proiecte, care își propun să schimbe în bine viața în oraș. Anul acesta, pe lângă susținerea evenimentului în sine, ING și-a asumat împreună cu The Institute un obiectiv ambițios: reintroducerea Pieței Amzei în circuitul urban. Ne dorim ca Bucureștiul să se bucure din nou de energia și forfota pieței – de data asta, o piață a industriilor creative"
, a declarat Roxana Colisniuc, CSR officer ING Bank.

Ca în fiecare an, expoziția centrală Romanian Design Week va aduce în atenţia publicului cele mai bune proiecte de design din ultimul an în domeniile: Arhitectură, Urbanism, Design de obiect, Design Hibrid, Design grafic şi ilustraţie, Design Vestimentar şi Design de produs.

Selecția lucrărilor a fost făcută de către organizatori, alături de un board de consultanți din care fac parte: Adrian Soare, Arhitect Partener SYAA,
Domnica Mărgescu, director de modă Elle, Maurice Munteanu, editor de modă Elle, Mihai Gurei, director de creație și fondator Intro, Ovidiu Hrin, graphic designer și Ștefan Barutcieff, director de creație la Pilotfish, München. 

Adrian Soare, curator al categoriei Arhitectură, Arhitectură de interior și Urbanism, a selectat anul acesta „proiecte argumentate, care surprind spiritul unui loc, parfumul istoriei sale, amprenta personalității celor care au trăit sau vor trăi acolo.
„Ne place să descoperim idei noi, potriviri neașteptate de spații, de utilizări și de materiale, detalii inteligent concepute”, declară Adrian Soare.

“Moda românească a ultimilor ani a cunoscut transformări senzaționale și extrem de vizibile. Începând de la prezența designerilor români la Săptămânile Modei și terminând cu faptul că mulți dintre ei se regăsesc în selecția unor magazine multi-brand sau concept-store-uri recunoscute internațional, moda românească are deja o istorie. Bref, selecția pentru această ediție a Romanian Design Week a fost făcută în mod firesc - am ales numele care au reușit să impună o direcție clară, designerii care au demonstrat că au consecvență și că pot transforma moda și într-un business, într-o meserie”, spun Domnica Mărgescu și Maurice Munteanu, curatori ai categoriei Design Vestimentar.

Ovidiu Hrin, curator al categoriei Design grafic şi ilustraţie, a căutat dincolo de execuția stilistică, de epatarea vizuală și a apreciat “gândirea programatică, procesul, asumarea responsabilității de a înțelege și soluționa nevoia, în final o cheie pentru a găsi rostul designerului”.
“În efervescența creativă actuală tot mai multe lucruri trec drept design, însă tot mai puțin găsim în spatele lor gândire strategică, efort, proces de căutare a unor soluții sustenabile. Și totuși, designerii au (încă) posibilitatea de a forma opinii, de a influența comportamente. E cazul să vorbim, mai ales acum, de responsabilitatea designerului”, explică Ovidiu Hrin, graphic designer Synopsis.

Designul expoziției centrale este semnat pentru al patrulea an consecutiv de arhitectul Attila Kim. Considerând clădirea Pieței Amzei drept unul dintre cele mai atrăgătoare și enigmatice obiective din centrul Bucureștiului pentru un arhitect, Attila Kim și-a propus ca prin arhitectura expoziției centrale să pună în valoare spațiul dinamic al pieței și să valorifice toate elementele definitorii ale clădirii.

"Fluiditatea spațiului interior, relația vizuală dintre nivelurile inundate de lumină naturală, sau legăturile cu spațiile exterioare de facturi diferite de la ambele niveluri oferă foarte multe elemente de exploatat în definirea traseului și a formei arhitecturale a expoziției. Inspirată din funcțiunea de bază a clădirii, expoziția centrală își propune să devină un loc de întâlnire cu o atmosferă vibrantă, care să ne ofere imagini largi de ansamblu, atât la propriu, cât și la figurat", explică Attila Kim.

Susținător al Romanian Design Week din 2013, UniCredit Bank propune în cadrul ediției de anul acesta un circuit special, care include expozițiile Diploma Selected, Romanian Design Week Classics și Nopțile Industriilor Creative.

"Este al patrulea an consecutiv de când UniCredit Bank susține Romanian Design Week și este unul dintre proiectele cele mai apropiate ADN-ului nostru de brand. "Suntem banca industriilor creative și asta de niște ani buni. Am rămas alături de Romanian Design Week pentru că noi credem cu tărie în consecvență. În a gândi și a face lucrurile pe termen lung și nu a aștepta rezultate peste noapte. Iar acesta este unul dintre mesajele pe care vrem să le dăm spre comunitatea creativă. Că este esențial să ai talent, dar nu este suficient. Ai nevoie de răbdare, de încredere și de muncă pentru a-ți transforma talentul într-o poveste reală de succes. Și de o bancă. În acest sens ne dorim să fim o punte între mediul de business și industriile creative, să promovăm povești autentice și oamenii din spatele acestora și împreună cu ei să ajungem să dezvoltăm o piață sustenbilă de design românesc", declară Anca Nuță, First VP, Identity and Communication Director UniCredit Bank România. 

Diploma Selected este o expoziție capsulă care aduce în prim plan dialogul artistic între 12 profesioniști din industriile creative și 12 proaspeți absolvenți ai facultăților vocaționale. Aceasta va fi găzduită în perioada 21-29 mai de Casa Filipescu-Cesianu, parte a Muzeului Municipiului Bucureşti.

Expoziţia Romanian Design Week Classics, care va avea loc la ICR București între 20 mai și 8 iulie, reunește proiecte create de patru designeri pentru cele patru ediții RDW și documentează dezvoltarea tehnicilor și stilului lor de-a lungul anilor.

Harta Romanian Design Week 2016 va cuprinde 50 de evenimente conexe care se vor derula pe parcursul celor 17 zile - conferinţe, expoziții, proiecţii sau ateliere, ce vor avea loc în diverse spații convenționale și neconvenționale, galerii de artă, studiouri de design, ateliere sau showroom-uri cu scopul de a promova designul și toate disciplinele acestuia.

Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia, țările invitate la cea de-a patra ediţie a Romanian Design Week, vor prezenta în cadrul expoziției "A Turn for the Better" cinci propuneri de dezvoltare urbană create de arhitecţi, urbanişti şi activişti din ţările scandinave.

Expoziţia, care va avea loc la Piața Amzei, este organizată cu sprijinul ambasadelor Danemarcei, Finlandei, Norvegiei şi Suediei în România și cu aportul financiar al Fondului Cultural Nordic.
 
Designerii şi artiştii prezenţi în expoziţia centrală RDW 2016:
 
Arhitectură, Arhitectura de interior & Urbanism - Prezentat de Gealan
 
ADNBA // Atelier Mass // ateliercetrei // Atelier Zundel Cristea // Atelier d'Architecture Autogeree - R-URBAN // Bergen Arkitekthøgskole (BAS) Norway + Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” – Facultatea de Urbanism (UAUIM) // Bogdan&Van Broeck // Bogdan Ciocodeică & Diana Roșu // Ciprian Manda //  Dico&Țigănaș // ENE+ENE ARHITECTURĂ // Exhibit Arhitectura // LAMA // Marius Miclaus – Archaeus // Mânadelucru // Mihai Popescu // Oblic Studio // OOPY Arhitectura // pandapanda // PickTwo Studio // PRODID //  Re-Act Now //  Republic of Architects // Roy David Studio // Square One // Stardust Architects // STARH // SYAA//Urboteca.
 
 
Design grafic şi ilustraţie - Prezentat de Grolsch
 
441 Design Studio // Adina Șufană // AITCH // Alex Iliescu // Alexe Popescu // Alina Andrei // Andrei Cojocaru // Anna Florea // Anna Júlia Benczédi // Asociația PlusMinus / Atelierul de Grafică // Bianca Dumitrașcu // Camellie // Cărturești // Corina Duma // Creionetica // Dan Crețu // Dorian Pascuci // Fabrik // Florin Ghenade // Ghica Popa // GRAPHO_MAT // Havas Worldwide ADDV // Ioana Şopov // Kape Illustration // Laura Leonte // Loot // Loreta Isac // Maria Surducan // Mihai Mănescu // Paul Dersidan // Paula Duță // Radu Manelici // Raymond Bobar // Rizi Design // SADDO // Save or Cancel // SilkEight // Sorina Vazelina // Tuan Nini // Tudor Prisăcariu.
 
 
Design de obiect – Prezentat de Philips
 
201 Design Studio // Agnes Lukacs // Alexandra Moroșanu // Ana Barbu // Anca Ioana Crețu // Atelier Mustață // Atelier Simplu // Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis // Ciprian Manda // Corvin Cristian // Cristian Branea // Dare to Rug // eematico // Eliza Yokina // Ion Macarie // Kaptura de Aer // Leea Toys - Sorin Chirică & Dan Popa // Mădalina Teler // Mihai Manda // Miso Architects // MOFT // MORMI // MUD // NOI DOI // novum - Eliza Culea & Min Hong // Octavian Gugu // Origamic - Paul Budan + Cristina Enuță // PandaPanda // Radu Abraham // Timeea B. Diosi // Ubikubi / Vlad Oană // Vlad Osiac // Woodish // YUMI-STUDIO.
 
 
Design de produs – Prezentat de Lenovo
 
Andrei Sandu // Alexandra Ghioc + Electra // Bisector Studio + UpsideDown // LTFB Studio // Prototip Studio // OAKY // Schneider Sarto //The Awesome Project// Vlad Butucariu // WOODLENS. 
 
 
Design vestimentar - Prezentat de Burn
 
Adelina Ivan // Ana Alexe // Ancuța Sarca // Andreea Bădală // Andreea Tincu // Carmen Secăreanu // Ioana Ciolacu // Irina Marinescu // Lana Dumitru // Lena Criveanu // Lucian Broscățean // Lucian Rusu&Crina Bulprich // PULSE // Smaranda Almășan.
 
 
Design Hibrid  - Prezentat de Sony

360 Revolution // Adela Muntean // Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană // Augmented Space Agency // Carla Szabo // Hippos Design // Julien Britnic // Kitra // Lana Dumitru // Loreta Isac // Mihaela Glăvan // Patzaikin // Typopassage // Stardust.
 
 
__________________________________________________________________________________
 
Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. 
Este primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul. În 2016, RDW va avea loc în perioada 20 mai – 5 iunie. 
 
The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 17 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industrilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm accesaţi institute.ro sau pagina de facebook.