The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Alexandru Bălan // Organic Growing Skyscraper

Articol / 26 Oct 2015 / Participant DIPLOMA 2015
  • Alexandru Bălan // Organic Growing Skyscraper
  • Alexandru Bălan // Organic Growing Skyscraper
  • Alexandru Bălan // Organic Growing Skyscraper
  • Alexandru Bălan // Organic Growing Skyscraper
  • Alexandru Bălan // Organic Growing Skyscraper
  • Alexandru Bălan // Organic Growing Skyscraper
1/6
ORGANIC GROWING SKYSCRAPER 

Tema proiectului a făcut parte din concursul „Growing organic Skyscraper” pentru un sit din Londra unde se dorea să se extindă un hub tehnologic. În această competiție, un zgârie-nor organic care „crește” se referă la un design care să permită extinderea pe orizontală sau supraetajarea pe măsură ce nevoia de mai mult spațiu o să fie necesară.

Proiectul a fost o provocare în acest sens deoarece a necesitatat crearea unei tehnologii în evoluția zgârie-norilor și anume „grow when required”. Soluția adoptată a fost aceea care utilizează modularitate. Cu ajutorul programelor de arhitectură parametrică s-a ajuns la forma cea mai eficientă din punctul de vedere al analizelor solare, de umbre, vânt etc. Forma rezultată a fost folosită ca o meșă de zonificare a unor module prefabricate care se inserau într-un nucleu sub formă de cilindru (aici se rezolvă circulația pe verticală).

Modulele prefabricate sunt realizate din structură metalică (la baza lor sunt niște grinzi cu zăbrele supradimensionate) și au planșee din beton pretensionat care se leagă de planșeul nucleului prin cabluri tensionate. Aceste module se pot înlocui, își pot schimba poziția sau se pot adăuga altele în plus.

Nucleul unde se rezolvă circulația pe verticală, este în mare parte plin, realizat dintr-o structură mixtă de formă „tub în tub”. Când au apărut zgârie-norii inițial, fiind limitați de tehnologia perioadei respective, erau niște open-space-uri foarte mari neiluminate sau ventilate natural. Prin ideea de modularitate se renunță la open-space și fiecare modul fiind foarte vitrat, se rezolvă problema cubică în întuneric.



Extinderea unui hub tehnologic în Londra a dat naștere unui concurs „Growing Organic Skyscraper”, rezolvat prin arhitectura parametrică și modularitate. Nevoia de a ieși din întunericul unui open space a format ideea de module vitrate care oferă fiecărui utilizator, lumină, aer proaspăt și mai ales o altă perspectivă.