The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

 
 

Nicolae Alexandru Ostache // Centru cultural pe Calea Moșilor

Articol / 05 Ian 2015 / Participant diploma 2014
  • Nicolae Alexandru Ostache // Centru cultural pe Calea Moșilor
  • Nicolae Alexandru Ostache // Centru cultural pe Calea Moșilor
  • Nicolae Alexandru Ostache // Centru cultural pe Calea Moșilor
  • Nicolae Alexandru Ostache // Centru cultural pe Calea Moșilor
1/4
Se propune proiectarea unei construcţii tip inserție urbană cu funcțiunea de Centru cultural, pe terenul aflat la intersecţia Căii Moşilor cu Strada Paleologu.

Având în vedere imediata vecinătate cu Hanul Solacolu, monument istoric de o deosebită importanță arhitecturală și istorică, intervenția propusă dorește a se integra într-un mod discret și respectuos în sit, în primul rând prin materialele folosite, sticlă fumurie, beton aparent și anveloparea unor zone ale fațadelor cu plasă metalică, cât și prin compoziția unitară creată în forma neregulată a terenului.

Pentru marcarea intersecției printr-un accent de înălțime, se propune un volum compact, din beton aparent, adăpostind nodul principal de circulație al construcției, cât și zona de bibliotecă și spațiu de lectură. Amplasarea volumelor lasă loc unei curți interioare amenajate peisager, ce dă valoare zonei, făcând-o să „respire” și să-i confere calitatea de spațiu emblematic, de punct de întâlnire.

Construcția preia înălțimea hanului, atât la cornișă, cât și la coamă, păstrând regimul de înălțime pe str. Moșilor, racordându-se în același timp la construcția P+5 de pe str. Paleologu.

Programul propus este de Centru Cultural, beneficiind și de o sală de spectacole amplasată spre interiorul sitului, fiind astfel izolată de zgomotul mijloacelor de transport și al străzii, optându-se pentru amplasarea funcțiunilor de interes public spre cele două străzi. Centrul dispune și de o parcare generoasă amplasată la subsolul clădirii, de o librărie și cafenea ușor accesibile la parter, dar și de săli pentru susținerea de workshopuri în diverse specializări artistice, acestea fiind integrate de-a lungul unei zone conceptute ca galerie de artă.

Centrul propus se individualizează prin linia simplă, clar exprimată, prin materialele de actualitate folosite, dar și prin spațiul deschis spre exterior, spre bulevard, toate acestea contribuind la creșterea valorii estetice a zonei, transformând obiectul construit într-un landmark al orașului.