The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Raluca Marinescu // Dubai Global Energy Forum

Articol / 17 Noi 2014 / Participant diploma 2014
  • Raluca Marinescu // Dubai Global Energy Forum
  • Raluca Marinescu // Dubai Global Energy Forum
  • Raluca Marinescu // Dubai Global Energy Forum
  • Raluca Marinescu // Dubai Global Energy Forum
1/4
Cum primul Forum Global al Energiei din Dubai a avut succes, Dubai a decis să transforme acest lucru într-un eveniment anual și vrea să-i dea un loc fix pentru edițiile următoare.
 
Periodicitatea evenimentului va contribui la consolidarea imaginii de angajament pe termen lung, pe care Dubai l-a facut cu mediul (dincolo de un simplu act), util în timp, care poate fi considerat o strategie mass-media, cu nicio dedicare reală în spatele ei. Dubai a început deja procesul de transformare, dar se știe cât de important este pentru imaginea globală, nu doar de a deveni un oraș durabil, ci și de a fi conștienți de această transformare.

Din acest motiv, noul loc de întâlnire pentru Forumul Global al Energiei ar trebui să fie nu doar o clădire practică, ce facilitează dezvoltarea activităților de eveniment, dar, de asemenea, să reprezinte schimbarea pe care Consiliul Suprem de Energie o caută. Ar trebui să contribuie la răspândirea mesajului și viziunii consiliului în întreaga lume. Clădirea trebuie să devină un simbol al schimbării energetice la nivel global și o promisiune socială care, departe de a fi un simbol abstract, a început deja.

Terenul pe care ar urma să fie amplasată propunerea se află în vecinătatea unui nod rutier important - autostrăziile Sheick Zayed și a doua autostradă Za Abeel, rută utilizată pentru accesul la/de la Aeroportul Internațional Dubai. De asemenea, în zona de N-E a sitului se află o a treia autostradă în construcție.

Clădirile din vecinatatea sitului sunt ansamblul World Trade Center, Etisalat Building, Monarch Hotel Dubai și Sama Tower, regimul de înălțime fiind mare.

În realizarea conceptului am pornit de la ideea de atom și reprezentarea grafică a acestuia (am pornit de la faptul că atomul este elementul/unitatea ce stă la baza materiei, concept potrivit pentru clădirea ce va deservi un organism care promovează noile tehnologii - implică dezvoltarea lor de la zero). Din reprezentarea grafică a atomului, am preluat ideea de nucleu și de elipse, ce s-au redus de la trei la două, în urma analizei sitului și a forțelor/legăturilor ce intervin asupra lui.

Am căutat integrarea unui număr cât mai mare de sisteme care să asigure clădirii o independență energetică totală și să aibă un impact cât mai redus asupra mediului. Prin urmare, mi-am îndreptat atenția spre sistemele ce au fost implementate în cazul altor clădiri autosustenabile din zone deservite și am găsit o parte din răspunsuri în proiectul orașului Masdar.

Sistemele adoptate sunt conurile de răcire ce utilizează nivelurile de la subsol ca zonă de răcoare, îmbunatățite cu bazinele de răcire și în care este pompată apa de mare (terenul este relativ aproape de țărm). Aceste conuri asigură ventilația totală și confortul termic. De asemenea, învelitoarea are rol atât de „umbrar”, recirculator de umiditate (captează vaporii și se formează condens pe interiorul acesteia) fiind, în același timp, suport pentru panourile fotovoltaice și micile turbine eoliene angrenate de mișcarea aerului cald. În piațetele din jurul clădirii au fost utilizate sisteme tip umbrar cu panouri fotovoltatice, tije eoliene și turbine eoliene în zona adiacentă pasajului de autostradă, unde curentul de aer este mai mare. În plus, există și vegetație pe clădire - grădina suspendată la ultimul nivel și pelicule de apă.

Toate împreună creează o clădire de referință pentru Forumul Global al Energiei, ce reușește să se impună în amalgamul țesutului urban din Dubai, printr-o siluetă neobișnuită, și să devină un landmark printre zgârienorii din jur, deși nu concurează cu înălțimea acestora.