The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

 
 

Dardari Yahia // Clubul arhitecților

Articol / 18 Dec 2014 / Participant diploma 2014
  • Dardari Yahia // Clubul arhitecților
  • Dardari Yahia // Clubul arhitecților
  • Dardari Yahia // Clubul arhitecților
  • Dardari Yahia // Clubul arhitecților
  • Dardari Yahia // Clubul arhitecților
  • Dardari Yahia // Clubul arhitecților
  • Dardari Yahia // Clubul arhitecților
  • Dardari Yahia // Clubul arhitecților
1/8
Caracterul Bucureștiului contemporan este cel al unui oraș-colaj, alcătuit din fragmente și zone cu totul diferite ca stil, vârstă și scară arhitecturală. Perioada comunistă a afectat vizibil modul în care orașul funcționează și este perceput. După 1989, orașul a renăscut, dar legătura dintre bucureșteni și arhitectura locală rămâne slabă. Bucureștenii nu par a fi interesați să interacționeze cu orașul, iar unele zone valoroase rămân invizibile pentru imaginea urbană. În astfel de cazuri, este necesară o intervenție de revitalizare urbană pentru a pune în valoare caracterul zonei și a crea o legătură între arhitectură și locuitori.

Aria studiată include o insulă urbană dezvoltată în perioada comunistă, situată în apropierea Dâmboviței. Situl este delimitat de Splaiul Independenței în partea de Nord, Bulevardul Libertății pe partea de Vest și Bulevardul Națiunile Unite în partea de Sud. Forma triunghiulară a sitului a rezultat în urma restructurărilor urbane comuniste din perioada anilor `80, când a €fost „placat” cu blocuri vechi. În mod paradoxal, paravanul comunist protejează caracterul și intimitatea insulei urbane.

Amplasamentul ales pentru propunerea proiectului de diplomă se află la intersecția între str. Brutus în nord-vest și str.Poliției în est. Situl este ocupat de un imobil construit în jurul anului 1920, proprietate a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Aceasta a comandat o expertiză tehnică în vederea evaluării stadiului actual al construcției pentru a efectua lucrări de consolidare și a pune în siguranță imobilul. Scopul final era utilizarea clădirii ca funcțiune de cămin studențesc pentru Facultatea de Arhitectură. În urma inspectării construcției, s-a constatat că structura imobilului se prezintă într-o stare de degradare avansată. Astfel, singura soluție rațională ar fi demolarea clădirii și înlocuirea ei în totalitate cu o clădire cu performanțe specifice perioadei actuale.
  
Intervenția are ca obiectiv transformarea imobilului în „Clubul Arhitecților”, prin lucrări de demolare, construire și amenajare a spațiului înconjurător. Toate acestea vor avea în vedere găsirea unei soluții arhitecturale adecvate locului, respectarea contextului urban și architectural, revitalizarea urbană a zonei, punerea în valoare a caracterului zonei prin crearea unor noi spații publice de interacțiune a trecătorilor cu clădirea propusă.  
 
Având în vedere că tema privește comunitatea, se va pune accent pe ideea de spațiu. Rezolvarea acestei probleme atât la exterior, cât și la interior, va fi prioritară și se va realiza prin crearea unor spații publice ce permit perceperea spațiului propus. Forma și golurile planșeelor sunt generate de o serie de axe ce au ca scop fluidizarea accesului în volum atât prin partea de nord, cât și prin sud, crearea unui spațiu interior dinamic, ce va ajuta la modul în care lumina va intra în acel spațiu. 
 
Materialul folosit pentru alcătuirea învelitoarei este compus dintr-un placaj acrilic ce permite iluminarea naturală, în timpul zilei, și un joc dinamic al fațadei, o transparență, în timpul nopții, ce va stârni curiozitatea vizitatorilor și trecătorilor. 

Funcțiuni propuse:
- Un spațiu expozițional destinat publicului și arhitecților, spațiu de comunicare și relaționare cu societatea. 
- O sală multifuncțională utilizată de arhitecți pentru activități de prezentare a diferiților furnizori și a materialelor de construcții, dezbateri profesionale, cursuri.
- Ateliere - spații de creație si de lectură, unde se pot desfășura activități de practică a studenților arhitecți.
- O sală de lectură - spațiu de relaxare, de recreere, cu o bibliotecă de cărți și reviste de arhitectură.
- O zonă administrativă ce va cuprinde un secretariat cu 3-4 posturi și birouri de cca 15-20 mp.