The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Cuibul Alb de pe strada Lutopienilor

Interviu / 07 Oct 2014 / Maria Neneciu
  • Cuibul Alb de pe strada Lutopienilor
  • Cuibul Alb de pe strada Lutopienilor
  • Cuibul Alb de pe strada Lutopienilor
  • Cuibul Alb de pe strada Lutopienilor
  • Cuibul Alb de pe strada Lutopienilor
1/5
Atelierul Klarei Veer din Cluj, locul unde se nasc Lutopienii - obiecte de design, create și realizate manual direct din povești, se află pe o străduță liniștită din centrul Clujului și este o cameră mică, de numai 10 mp, în care se croiesc și nasc personaje imaginate și desenate atât de copii, cât și de adulți. Este un spațiu special, care pare să hrănească imaginația și libertatea de a crede și de a croi propriile povești.

Unde se nasc Lutopienii?
 
La început se nășteau pe masa din bucătarie, apoi ne-am mutat într-un apartament mai mare și am avut loc pentru mașina de cusut pe biroul de acasă. În urmă cu 3 ani, ne-am mutat într-un apartament de doar 34 mp, așa că am închiriat un atelier în centrul istoric al Clujului, lângă piața Muzeului. Este o încăpere de doar 10 mp și în timp ce mă ajutau să îl renovez, prietenii l-au denumit White Cuib, un joc de cuvinte care ilustrează perfect amenajarea spațiului și ceea ce se întâmplă de fapt.
 
Care este procesul creativ prin care aceștia vin pe lume și cât durează el?  
 
LUtOPIA este un proiect de design în care mâzgălelile creative ale adulților - sau desenele copiilor - se transformă în ființe moi și pufoase, cusute și brodate de mână în 3 dimensiuni. Toți lutopienii sunt iubitori ai naturii: noi reciclăm numai materiale textile din fibre naturale - cel mai adesea primim în donație pulovere de lână intrate la apă. Lutopienii sunt concepuți printr-un proces de colaborare special, între persoana care trimite desenul, "nașa/nașul" lutopianului, creatorul care îl aduce la viață și autorul desenului care, de obicei, nu are idee despre surpriza care i se pregătește. Populația LUtOPIEI este în continuă creștere și fiecare cetățean e unic și personalizat. Ca excepție, am produs serii limitate cu ocazia unor evenimente speciale precum licitația organizată în beneficiul copiilor bolnavi de cancer sau lutopienii verzi născuți în toamna 2013 la momentul protestelor de stradă împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roșia Montană, care au fost înmânați copiilor participanți.  
 
Câți oameni ai în ecipă și care este programul normal de lucru? Cum arată o zi în Cuib?
 
În funcție de complexitatea proiectelor, lucrez împreună cu mai multe colaboratoare, printre care Emese, Lavi sau Anamaria, iar la realizarea universului Lutopienilor au participat mulți oameni dragi mie. De exemplu, la amenajarea Vitrinei papetăriei de Scris din Cluj, realizată cu ocazia începerii noului an școlar, am gândit un design în care 5 lutopieni populează vitrina. Am cerut atunci ajutorul Laviniei, Krisztinei și al lui Emese: Lutopienii i-am facut din pânză albă pe care am cusut linii albastre de tip "dictando și cu pătrățele".