The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Creative Cribs #8 / Casa Ideilor Din Berthelot 46

Interviu / 06 Dec 2017 / Laura Apostol
  • Creative Cribs #8 / Casa Ideilor Din Berthelot 46
  • Creative Cribs #8 / Casa Ideilor Din Berthelot 46Catalin Olteanu
  • Creative Cribs #8 / Casa Ideilor Din Berthelot 46
  • Creative Cribs #8 / Casa Ideilor Din Berthelot 46
1/4
Nu de mult povesteam că designul românesc are o casă lângă Cișmigiu.
Astăzi vă prezentăm și locul în care ideile se simt ca acasă, pe Berthelot 46, în cribul celor de la Elastic Studio. Creativii și-au făcut aici o a doua casă pentru ei și o primă casă pentru ideile pe care le meșteșugesc neîncetat. Craft-ul lor se împarte între publicitate, fotografie, PR, comunicare, design grafic și producție audio.

“Timp de mai mulți ani, a fost ideea lui Adrian Vizireanu de a reuni, sub un concept comun, mai mulți freelanceri din advertising și din zonele de foto și sunet, de a forma un hub de creație și de idei. Care s-a concretizat la sfârșitul lui 2015, când au apărut principalele ingrediente necesare – timp, oameni disponibili și, best of all, fonduri europene!”, povestesc ei.

“Așa că am pornit la drum pe principiul că, atunci când pui laolaltă experiențe variate, niște creativitate și oameni dispuși să se implice, automat apar și proiecte faine – atât în publicitate, cât și în zona artistică. Ceea ce, din fericire, s-a și întâmplat”.



Idei din decor

Toate aceste ingrediente, așa cum le numesc ei, sunt găzduite în etajul 2 al clădirii, într-un spațiu permanent îmbrăcat de oameni și activități creative. Printre elementele păstrate din vechea casă de la 1900 se strecoară acum obiecte fresh și reprezentative în stilul Elastic Studio, obiecte pe care ei le îndrăgesc, cele mai noi fiind o serie de tablouri ale lui Andrei Argaetic, ilustrator, artist vizual și locatar de-al creative crib-ului.

Vorbeam despre idei ca un univers în jurul căruia ei gravitează. O parte din acest univers este închisă cu capac în ceea ce numesc borcanul cu idei – unde constant adaugă lucruri noi pe care promit ca într-o bună zi să înceapă să le pună în practică.

Căutarea spațiului

Acest spațiu nu a fost o alegere întâmplătoare și a venit la pachet cu un brief bine conturat pe care cei de la Elastic l-au soluționat, după părerea noastră, ireproșabil:

“Elastic Studio a prins contur pe Berthelot 46 după o reală «vânătoare» de spații, prin diferite zone centrale ale Bucureștiului. Căutarea a fost ceva mai dificilă, fiindcă dincolo de pretențiile caracteristice, aveam nevoie și de un tavan înalt, pentru studioul foto. Am găsit în ianuarie 2016, după ce alte firme s-au mutat din clădirea de la numărul 46, iar etajul 2 a rămas liber.”

Plusează, chiar, cu un research pentru locul al cărui prag îl trec zilnic:

“Istoricul locului e chiar interesant, lucru de altfel previzibil pentru zona Cișmigiului. Până prin 2009-2010, pe locul vilei actuale se afla o casă din jurul anului 1900, cu un singur nivel, unde înțelegem că a locuit un medic veterinar faimos, mai exact întemeietorul Institutului de Medicină Veterinară. Cu păstrarea câtorva elemente din vechea casă și a liniei arhitecturale originale, în 2014 a fost finalizat imobilul actual (P+2E+M) în care ne regăsim și noi”.


Prietenii Elastici

Cei de la Elastic Studio și-au conturat, apoi, viziunea despre potențialul zonei și al oamenilor reuniți aici:

“Când ne-am stabilit aici eram deja familiarizați cu zona, însă abia mai târziu am realizat că foarte multe dintre entitățile creative și culturale din București sunt rezidente lângă noi, în zona Cișmigiu – Berzei – Victoriei. Este chiar ceea ce The Institute a denumit Cartierul Creativ ca parte a unui nou proiect cu foarte mult potențial, în opinia noastră. Fiindcă dincolo de rezidenții de aici, zona are un farmec aparte, cu o istorie bogată și o diversitate care se îmbină perfect cu multitudinea de ocupații creative”.

Si fiindcă e dificil pentru creativi să stea departe unii de ceilalți, mai ales în contextul Cartierului Creativ de care ei înșiși amintesc, cei de la Elastic și-au făcut noi prieteni și legături prin care descoperă constant nu doar idei, ci și cele mai bune moduri de implementare a acestora.

“Acum un an, un studio de producție video și audio s-a mutat alături de noi în același spațiu, iar acum, cu prietenii de la Zee51 Studio reușim să realizăm mai multe proiecte care nu s-ar fi materializat pe cont propriu”.



Sunt mulți cei care intră în studio. Întâlnim aici o reunire organică dintre reprezentanții altor agenții implicați în proiectele externalizate desfășurate de studio, clienți, colaboratori din zona artistică sau protagoniști ai shooting-urilor foto, dar și mulți prieteni alături de care… “mai punem un disc, mai stăm la o vorbă… poate cine știe, mai apare și vreo idee faină”.

De altfel, cei de la Elastic ne-au vorbit mai multe despre discurile care sunt de găsit la ei, în special despre colecția de vinyl-uri Nipple’s Delight (parte a Elastic Studio), “care îi bucură pe cunoscători la petreceri”.

Proiecte

În ceea ce privește proiectele studioului, recent au încheiat lucrul la a doua etapă de campanie națională de Employer Branding a Carrefour. Printre alți clienți și proiecte punctuale, le place și să contribuie la un „refresh” al industriei HoReCa din București – fie cu fotografii și identitate vizuală, fie cu muzică sau concepte de evenimente.

“În scripte suntem un «studio creativ». „Elastic” pentru că, pentru o echipă restrânsă, suntem în primul rând multilaterali, ceea ce ne permite să acoperim aproape toată gama de servicii specifice agențiilor și nu numai. Iar „Studio” descrie cel mai bine modul nostru de lucru și ceea ce reprezentăm: un loc din care pleacă atât ideile, cât și execuțiile acestor idei. ”


Pe cei care vor să știe mai multe îi invită să îi cunoască personal și să îi viziteze, așa cum menționează și pe site-ul lor:

“Fiindcă suntem de părere că mereu ar trebui să se găsească câte un moment de relaxare și de noi discuții în breaslă!”.