The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CREATIVE CRIBS #1 / Mădălina Teler

Interviu / 29 Mai 2017 / INSTITUTE.RO
  • CREATIVE CRIBS #1 / Mădălina TelerPhoto credits: Silvia Postolatiev
1/1
Mădălina Teler (născută în 1987), a absolvit Universitatea Națională de Arte București în 2010, cu specializarea în ceramică. După terminarea facultăţii a urmat un Master în Design de Interior ȋn cadrul aceleiași universităţi.

Pentru Mădălina Teler, ceramica reprezintă o lume aparte, plină de noi experiențe și surprize. La finalul studiilor a vrut să folosească cunoștințele acumulate și să combine cele două specializări, ceramica şi designul de interior. Astfel a luat naştere proiectul personal De Ceramică.



Mădălina: “Prin lucrările pe care le creez încerc să redau fascinaţia mea pentru elemente arhitecturale decorative ȋmpreună cu pasiunea pentru ceramică.

În ceramică, transformările pe care le suportă materialul sunt interesante și surprinzătoare. Materialul ceramic trece printr-o tranziție de la o stare la alta, pentru a lua o nouă formă, de la praf la lichid, şi apoi la solid. Doar după ultima ardere se poate vedea obiectul finit, solid, funcțional sau decorativ. Apreciez funcționalitatea ceramicii, atunci când aceasta există, și îmi place să cred că obiectele pe care le creez au calitatea de a fi atȃt funcționale cȃt și decorative. Din acest motiv, toate materialele pe care le folosesc sunt complet netoxice și potrivite uzului cotidian.

De Ceramică este un proiect personal ce a luat naştere în anul 2013 din pasiune pentru ceramică. Acest proiect își propune să creeze obiecte de ceramică unicat. Aspectul unicat se regăseşte în forma distinctă, oarecum neregulată, ȋn texturi şi decor. Obiectele ceramice sunt integral realizate şi decorate manual, ȋncadrȃndu-se ȋntr-o direcţie minimalistă a designului de obiect contemporan.

De doi ani de zile lucrez şi locuiesc ȋn acelaşi loc, ȋntr-o casă din zona Berzei. Este o casă minunată, veche şi foarte frumoasă, ȋn stil vagon, cu camere mari şi luminoase.

Atelierul meu este o prelungire a locuinţei sau invers, pentru că ajung să petrec foarte mult timp aici. Este cea mai luminoasă cameră din casă şi un spaţiu ideal de lucru. Holul de intrare al casei l-am transformat ȋn showroom şi primesc vizite cu programare. Cȃnd predau, pentru că tot aici, ȋn casa-atelier se ȋntamplă şi cursurile de ceramică, deschid uşile mari ale atelierului şi lărgesc spaţiul de lucru, transformȃnd showroom-ul+sufrageria ȋn spaţiu de curs. Dincolo de sufragerie nu mă extind. Doar ȋn curte uneori.”

 
Q&A
  • Ce vezi pe geamul studioului tău?
  • Strada. Un univers restrȃns cu case, maşini, vecini, mulți copii şi animale. Vis-a-vis locuiesc două pisici şi ne mai ȋntȃlnim privirile uneori dimineaţa. Altcȃndva nu le-am văzut, cred că este camera lor pentru momente matinale.

  • Un lucru pe care am fi surprinși să îl găsim în atelierul tău.
  • Nu aş zice că se găseşte nimic surprinzator. Totul este la locul lui. Bormaşina la locul ei, matrițele la fel, butoiul de portelan, masa de lucru, scaunul, cuptorul şi el la locul lui, tot felul de ustensile…da! sunt ȋn atelierul potrivit.

  • Muzica pe care o asculți când lucrezi.
  • Ascult radio. Prietenul meu, radioul :) Rareori schimb cu podcasturi, Radiolab, Dublab, Reverberation sau deloc. 

  • Cum te inspira orașul în care trăiești și lucrezi?
  • M-am născut aici şi ȋmi place foarte mult oraşul ȋn care am crescut. Iubesc primăvara ȋn Bucureşti! Cȃnd explodează toate mirosurile şi vegetaţia, cănd ies oamenii pe străzi, agitaţie, vȃnzolelală, trafic.
    Este un oraş-mozaic, contrastant şi intrigant. Arhitectura, oamenii, locurile…nu au cum să te lase indiferent.  Mă ţine ȋn priză, mă motivează şi mă inspiră.