The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Studio visit // Mihaela Vitalaru

Articol / 01 Feb 2017 / INSTITUTE.RO
  • Studio visit // Mihaela Vitalaru
  • Studio visit // Mihaela Vitalaru
  • Studio visit // Mihaela Vitalaru
  • Studio visit // Mihaela Vitalaru
  • Studio visit // Mihaela Vitalaru
  • Studio visit // Mihaela Vitalaru
  • Studio visit // Mihaela Vitalaru
1/7
Despre mine
Primul gând: "sunt un haos, cum faci un haos să fie coerent?" Fără a avea un background sau o școală în domeniul design-ului sau a marochinăriei, anul 2016 mi-a adus șansa de a-mi urmări visul pe care nu știam că îl am. Dragostea pentru design, modă, artă și orice formă de frumos am avut-o însă dintotdeauna. Cam de la vârsta când croiam haine pentru păpuși, mai exact.

Dorința de a-mi face o geantă pe gustul meu dintr-o bucată de piele care îmi căzuse în mână prin luna aprilie a lui 2016 și prieteni din domeniu care m-au ajutat să fac acea geantă și au crezut în viziunea mea, toate acestea m-au determinat să imi fac cadou de ziua mea o mașina de cusut. Prin luna iunie, mai exact. Am învățat să cos, să greșesc, să fac, să refac, să mă dezvolt. Cel mai important, să prind puțină încredere în mine. Așa a venit și aprecierea altor oameni care s-au regăsit în stilul meu. Cu ajutorul lor am creat un brand nou, gol, simplu, neutru și, mai ales, extrem de personal - NUD.

Formarea ca inginer constructor - câmp în care încă activez - ar putea părea complet din alt film. Mie însă mi-a dat rigoarea și precizia de a crea tipare, de a vedea lucrurile în spațiu, de a simți un obiect și de a-i analiza structura.

Momentan, viața mea se împarte între profesie, pasiune și acasă - atelierul de la Framm's. Și îmi doresc să mențin acest echilibru cât mai mult timp posibil. Să pot să merg înainte, să găsesc inspirație în mine și în ceilalți și să rămân la fel de personală în relația cu tot ceea ce mă înconjoară. Dacă voi reuși asta, se va vedea în munca și produsele pe care le creez.





Despre atelier
Framm's a fost un vis pe care l-am urmărit timp de 3 ani. În 2014 am deschis cafeneaua altfel din Alba Iulia, un spațiu care s-a dorit a fi un fel de sufragerie mai mare, în care toată lumea să se simtă ca acasă. Și îmi place să cred că am reușit să facem asta. încurajăm creativitatea și potențialul tinerilor artiști din domeniul artei de orice fel: pictură, sculptură, fotografie, colaj, muzică etc și le oferim spațiul pentru a expune și pentru a se exprima.

Arhitectura spațiului, încărcătura istorică, modul în care acesta a fost amenajat și tot ceea ce se petrece aici zi de zi mi-au oferit cadrul perfect pentru amenajarea unui mic birou/atelier.

Când trăiești într-un spațiu în care se perindă zilnic oameni care aduc cu ei încărcătura vieților proprii, de care te apropii, pe care îi simți, nu ai cum să nu fii inspirat.

Am reușit să găsesc intimitate într-un spațiu public și asta mi se pare remarcabil. E diferit, e altfel, e un spațiu într-un spațiu, al meu, în care mă simt eu. Mă inspiră, mă hrănește, mă liniștește, sunt înconjurată de oameni dragi - e acasă.







Q&A


Ce vezi pe geamul atelierului tau?

Văd anotimpurile în liliacul din curtea vecinului, care e și floarea mea preferată. Văd apusul pe fațada Bibliotecii Batthyaneum, care are în fiecare zi altă culoare. Dar cel mai frumos e ceea ce văd pe ușa atelierului meu: un du-te-vino continuu al oamenilor dragi de la Framm's.
 
Un lucru pe care am fi surprinși să îl găsim în atelierul tău:

Nu știu cât e de surprinzător, dar e cu siguranță cel mai viu și drag lucru din atelier: pisicul Alexandru dormind pe canapea, înconjurat de perne, reviste de artă și modă și cărțile de construcții ale tatălui meu pe care le păstrez cu sființenie.
 
Muzica pe care o asculți când lucrezi.

Framm's e avanpost Radio Guerrilla, așadar cel mai des aud acest post de radio. Cea mai frumoasă muzică rămâne totuși sunetul scos de espressor și de ceștile de cafea, asta aduce viață în atelier.

Cum te inspira orașul în care lucrezi și trăiești?

Mă simt inspirată în general de oameni, mai mult decât de locuri. Familia, prietenii, cunoștiințele mele, aproape toți sunt aici. Și sunt norocoasă să fiu înconjurată de oameni care sunt pasionați de ceea ce fac. Am învățat că și într-un oraș mic poți să găsești materie brută pe care să o exploatezi și să o transformi în idei, gânduri, trăiri și, mai departe, într-un produs.