The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Asociația creatorilor de bijuterie care face toate eforturile pentru viitorul strălucit al acestei industrii

Articol / 09 Aug 2018 / The Institute
  • Asociația creatorilor de bijuterie care face toate eforturile pentru viitorul strălucit al acestei industrii
  • Asociația creatorilor de bijuterie care face toate eforturile pentru viitorul strălucit al acestei industrii
  • Asociația creatorilor de bijuterie care face toate eforturile pentru viitorul strălucit al acestei industrii
  • Asociația creatorilor de bijuterie care face toate eforturile pentru viitorul strălucit al acestei industrii
  • Asociația creatorilor de bijuterie care face toate eforturile pentru viitorul strălucit al acestei industrii
1/5
Pentru a avea succes, creatorii au un sprijin esențial în Assamblage, asociația care formează și promovează arta conceperii de bijuterii ducând talentul local în marile capitale ale lumii.



Apărută în 2010 la inițiativa designerului David Sandu, Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană a dat un impuls necesar evoluției acestei ramuri creative prin cursurile oferite care au dus la creșterea unei noi generații de artiști. După ce această școală a devenit o adevărată instituție cu aproape 600 de absolvenți până în prezent, fondatorii au lansat în mod firesc Assamblage - Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, pentru a da un sens evenimentelor și expozițiilor dedicate comunitații de designeri pe care i-a format. Având la activ 26 de evenimente și expoziții ca “O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei”, “Found.Lost.Found” sau “Remains of the Feast”, Asociația a reușit să spună "povești universale despre război, mediu, artă și frumos, valori și prejudecăți din perspectivele individuale ale designerilor români” transmise cu ajutorul versatilității bijuteriilor.



Pentru cei de la Asociație, cele mai importante momente din istoria lor au fost trei: organizarea expoziției românești în cadrul London Fashion Week - International Fashion Showcase 2016, în colaborare cu ICR Londra, unde designerul Oval a fost premiat și a deschis astfel calea pentru numeroase itinerări ale expoziției în Bruxelles, Praga și Lisabona; prima colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Artă Cluj-Napoca unde bijuteria a fost acceptată, în sfârșit, ca formă de artă de sine-stătătoare și a fost expusă alături de colecțiile permanente ale muzeelor; și colaborarea de tradiție cu Romanian Design Week, care a găzduit expoziții colateriale și expoziții capsulă în spațiul central.

Pe to-do-list pentru viitorul apropiat, Assamblage are marcate proiecte internaționale care aduc laolaltă designeri români și străini, parteneriate cu asociații și galerii care să preia expozițiile curatoriate de ei și, nu în ultimul rând, dorința ca designul românesc să fie prezent în toate locurile relevante ale acestei bresle. Mai concret, pentru acest an, pregătesc un proiect dedicat comemorării a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial - Camera Lucida, care urmează să fie expus la Bruxelles și Sediul Central ONU din New York.




Din momentele memorabile ale cursurilor de bijuterie, membrii Asociației ne povestesc: “Am oferit un premiu – un curs de inițiere în bijuterie, câștigat de Mihaela. Ea făcea niște bijuterii sculpturale din materiale textile și ne-au placut dimensiunile mari și curajoase ale pieselor ei. În prima zi de curs, Mihaela era într-un blocaj enorm, pe care se străduia să îl depășescă, având broboane de sudoare pe frunte și maxilarul încleștat. Am aflat ulterior că avea o fobie de foc, nu mai aprinsese un chibrit de mai mult de 15 ani, de când incendiase accidental casa părintească. Și nu se gândise că va trebui sa lucreze cu foc, deși știa că asta face parte din curs și îi era clar că așa se fac bijuteriile. Atunci am înțeles ceva ce intuisem anterior, faptul că oamenii care caută să învețe de la noi aduc cu ei mai mult decât o simplă toană sau un "ce ar fi dacă". Este de multe ori o întâlnire cu schimbari majore pe care sunt dispusi să le faca cu ei, profesia și viata lor.”




Cât despre ce înseamnă succes în universul Assamblage, ei menționează importanța lucrului în echipă prin implicare, dimensiunea internațională pe care au ajuns să o aibă proiectele lor, să știi să evaluezi corect valoarea în cadrul unui context, respectul și, nu în ultimul rând, spiritul ludic specific acestei arte.