The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Cele mai frumoase cărţi din România

News / 10 Noi 2015 / INSTITUTE.RO
  • Cele mai frumoase cărţi din RomâniaDWL photography
  • Cele mai frumoase cărţi din RomâniaDWL photography
  • Cele mai frumoase cărţi din RomâniaDWL photography
1/3
Cele mai frumoase cărți din România au fost premiate la gala celei de-a patra ediții a concursului național de design de carte, ce a avut loc pe 5 noiembrie la Biblioteca Națională a României din București.
 
Marele premiu a fost acordat cărții „Dear Money” și designerului Radu Manelici. „Dear Money” este un proiect editorial complex, la care juriul a apreciat atât rigurozitatea, cât și subtilitățile care punctează abordarea inteligentă şi ironică a designerului în relaţie cu tema centrală – raportul dintre artă şi bani. Conceptul editorial al lucrării aparține Alexandrei Croitoru și Magdei Radu, iar cartea a fost editată de Salonul de Proiecte. 
În secțiunea Carte în ediție limitată, premiul a fost acordat lucrării „Cutia”, realizată de designerii Sorina Vazelina și Alexandru Grigore Liteanu. „Cutia” este deopotrivă o carte de artist și o carte de artă care, potrivit argumentației juriului, a întrunit imediat consensul membrilor juriului pentru categoria ei. Aceasta a fost prezentă și la cea de-a doua ediție Diploma, cea mai mare expoziție dedicată absolvenților de facultăți creative.
Premiul pentru tânăr designer a fost acordat de Institutul Cultural Român designerului Radu Manelici și constă în susținerea unei deplasări şi participarea artistului la programul unui târg internațional de carte în străinătate. 
Premiul pentru viitorul experiment tipografic a fost oferit de tipografia Alutus realizatorilor cărții „Rescrierea secvenței – Overriding sequence” – Nicoleta Radu, Mihai Barabancea și Nicu Ilfoveanu, și constă în susținerea unui exercițiu de producție. 
Premiul pentru album a fost acordat proiectului „subREAL” (MNAC), Premiul pentru carte pentru copii – cărții „Praf de zâne” (Mădălina Andronic), Premiul pentru ilustrație de carte i-a revenit lui Mircea Pop, pentru mai multe cărți editate de Editura Arthur, iar Mențiunea specială a juriului pentru concentrat de România a fost acordată proiectului editorial „RO-KIT”.  Lista completă a premiilor se găsește pe www.celemaifrumoasecarti.ro.
 
Expoziţia „Cele mai frumoase cărţi din România” este deschisă publicului până în aprilie 2016, la Biblioteca Națională a României din București. Prin contribuţia Institutului Francez din București, alături de cele 34 de cărți finaliste, este expusă și o selecţie de cărţi frumoase pentru copii din Franţa, de la editura Grasset Jeunesse. De asemenea, este prezentă și lucrarea artistei Raluca Popa, Untitled/The Sublime Trip (2011), o serie de desene inspirate dintr-unul din capitolele cărţii lui Thomas Mann, „Muntele vrăjit”,

Curatorul expoziției este Anca Verona Mihuleț, iar crearea și punerea în practică a conceptului expozițional au fost realizate în colaborare cu biroul de arhitectură Atelier ad hoc.

Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.