The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

CREATIVE CRIBS #10 / Welcome to the Hub

Interviu / 04 Dec 2017 / Laura Apostol
  • CREATIVE CRIBS #10 / Welcome to the HubPhoto: Alexandru Iacob (Feeder.ro)
  • CREATIVE CRIBS #10 / Welcome to the HubPhoto: Alexandru Iacob (Feeder.ro)
  • CREATIVE CRIBS #10 / Welcome to the HubPhoto: Alexandru Iacob (Feeder.ro)
  • CREATIVE CRIBS #10 / Welcome to the HubPhoto: Alexandru Iacob (Feeder.ro)
  • CREATIVE CRIBS #10 / Welcome to the HubPhoto: Alexandru Iacob (Feeder.ro)
  • CREATIVE CRIBS #10 / Welcome to the Hub
  • CREATIVE CRIBS #10 / Welcome to the HubPhoto: Alexandru Iacob (Feeder.ro)
  • CREATIVE CRIBS #10 / Welcome to the Hub
  • CREATIVE CRIBS #10 / Welcome to the Hub
1/9
Meet Hub A: un spațiu proaspăt deschis care vine în întâmpinarea arhitecților și-a celorlalți creativi cu un concept destinat lucrului, studiului și evenimentelor care îi situează ca protagoniști.

Îi găsim la subsolul clădirii din str. Sf. Constantin 32, unde s-au instalat la invitația Ordinului Arhitecților București, într-un spațiu multifuncțional prin care vor să reunească creativii pentru o colaborare mult mai productivă și lucrativă, fiind una dintre nevoile identificate de ei.



“Ne intriga și faptul că după ce Club A s-a alterat, toți am pierdut de fapt un loc de întâlnire informal recunoscut ca fiind al arhitecților, acel loc unde ne întâlneam cu colegii și porneam prietenii și proiecte. Credem că după atâta timp putem avea curajul să propunem un nou loc, care să fie de fapt un concept adaptat timpurilor noastre. De aici am ajuns la ideea de Hub A”, ne-au povestit ei.

Și drept dovadă că oportunitățile se arată celor curajoși, cei de la Hub A au reușit să găsească spațiul în care să își materializeze ideile:

“Planul inițial era ca (Ordinul Arhitecților București) să găsească pentru aici un agent comercial prin care să externalizeze o parte din comunicare și care să fie sustenabil. Cum în urma apelului nu au găsit pe cineva corespunzător, s-au orientat spre Calup ca proiect de reactivare a spațiilor neutilizate sau subutilizate, prin implicarea creativilor (arhitecți inclusiv), proiecte și evenimente.”


 
Acum se află încă la început, dar au planuri bine conturate și toată energia necesară pentru a le aduce la viață împreună cu oamenii pe care doresc să îi atragă. O nouă comunitate își va găsi aici casa, în spațiul aerisit, delimitat de pereți cu iz industrial în centrul cărora se întind piese de mobilier modular, perfect alese pentru oamenii și activitățile care sunt de găsit aici.

Modularitate creativă
Interiorul este, și el, proaspăt restaurat de STARH – arh. Iulia Stanciu în cadrul unui proiect de transformare a casei în spațiu de birouri pentru OAR București, care a implicat un concurs de arhitectură.

“Este o sală open space la subsol cu iluminare zenitală punctuală, ceea ce ne permite o flexibilitate în activităţile pe care putem să le desfăşurăm aici. Am gândit un mobilier modular care să potenţeze această flexibilitate, pe care de altfel o căutăm de obicei în proiectele noastre. Astfel, pe timp de zi între orele 9-18 Hub A este un spaţiu primitor de studiu şi lucru, iar pe seara putem reamenaja rapid spațiul, pentru a găzdui evenimente diverse, aducând constant noutate și diversitate.”


De altfel, spațiul este o oglindă a lor, a versatilității și diversității, a potențialului de adaptabilitate pe care îl aduc într-un domeniu în care toate aceste lucruri dictează reușita:

“Ne-am orientat spre o mobilare flexibilă, dinamică, cu variațiuni, care să ne ajute în scenografia spațială pe care o creăm pentru evenimentele pe care le organizăm aici: de la cowork la community dinner, petreceri sau conferințe.”

Ei înțeleg nu doar felul în care funcționează industriile creative și oamenii pe care acestea le grupează, ci și modul în care pot folosi un spațiu pentru a crea conexiuni și contexte care pun lucruri în mișcare…

“Ne interesează în primul rând experiența celor care vin la spațiile pe care le gestionăm pentru a crea o legătură firească între utilizatori şi spaţiu, urmărim să oferim un vibe bun pentru comunitate prin amenajare, lumină, culori sau muzică, propice pentru experimentare, joacă, lucru flexibil şi relaxare.”

… iar alegerile sunt organice: “Suntem obișnuiți să lucrăm în condițiile date, fără să forțăm spațiile la funcțiuni anume, ci mai degrabă să le găsim pe cele care se potrivesc fără mari intervenții.”



Comunitate la intersecție
Spațiul așteaptă să găzduiască o nouă comunitate, definindu-se în primul rând ca un loc de interacțiune. Este construit pentru întâlniri între prieteni, pentru cei care doresc să cunoască oameni noi, pentru creativii care au drept prioritate networkingul. Nu este doar despre conferințe și activități profesionale, ci și despre relaxarea care vine odată cu o petrecere lejeră sau un community dinner.

Pentru început, s-au alăturat cunoscuții Calup, cei care le cunosc și îndrăgesc proiectele: “Primii care au reacționat sunt arhitecții și colaboratorii noștri, pentru că noi suntem de obicei pe birouri temporare. Dar ne așteptăm ca în scurt timp să ajungem la o gamă mai largă de creativi freelanceri, care să fie interesați și de colaborări pe proiecte de revitalizare a spațiilor nefolosite pe care le dezvoltăm.”

Cât mai mulți creativi sunt așteptați să descopere Hub A, la intersecția unde se întâlnesc Calea Plevnei cu str. Sfântul Constantin şi str. Buzeşti.

“Zona e traversată de fluxuri de persoane cu interese diverse, de la liceeni şi părinţi care vin la Liceul Cervantes din vecinătate, la persoane care vin la OAR Bucureşti cu diverse treburi, plus localnici care ies la o vorbă pe troturarul din faţa casei sau se destind un pic în părculeţul din faţă. Deși este o zonă plină de viaţă pe timp de zi, nu sunt prea multe locuri care să țină lumea în zonă.”


Proiecte
Calup speră că Hub A va deveni unul dintre aceste locuri și că noi fluxuri de persoane se vor crea în drumul lor spre acest creative crib. Luna decembrie este perioada cea mai bună în care să îi faceți o vizită. Spațiul este deschis și se poate folosi gratuit în cadrul Open Days Hub A, un pop-up de o lună, din 20 noiembrie până în 20 decembrie cu două tipuri de programe:

1. Co-work și study de luni până vineri de la ora 9 la 18
2. Seara, după ora 18 și în weekend găzduiesc proiecte și evenimente.



“Planul nostru e ca în acest timp să lăsăm la dispoziție spațiul gratuit, să începem să construim o comunitate în jurul acestui loc şi să folosim la potențial maxim spațiul în această lună pentru a crea un cadru sustenabil pentru activitățile viitoare de aici.”