The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Christine Kuan despre MBA-ul de urmat dacă vrei să lucrezi în lumea artei

Interviu / 09 Sep 2016 / Mara Dănilă
  • Christine Kuan despre MBA-ul de urmat dacă vrei să lucrezi în lumea artei
1/1
Christine Kuan și-a început cariera la Metropolitan Museum of Art în New York, a condus dezvoltarea Artsy.net - platforma vizionară ce își propune să facă arta la fel de omniprezentă și accesibilă cum e muzica și acum conduce campusul din New York al Sotheby’s Institute of Art, cea mai prestigioasă instituție ce pregătește profesioniști pentru toate sectoarele din piața de artă.  

Cum ai ajuns să lucrezi în lumea artei în New York, cum a început totul?
Încă din copilărie am fost pasionată de artă, iar familia mea mă ducea să vad multe muzee și case memoriale. De asemenea, bunicul meu a fost pictor și deși nu l-am cunoscut, am fost mereu înconjrată de artă și actvități artistice în casă. Am crescut în New Jersey cu sentimentul că New York este cel mai viu loc pentru artiști și cultură și prin urmare faptul că lucrez aici de aproape 20 de ani a curs firesc.    

Cum e să lucrezi la The Metropolitan Museum of Art? Dar la Artsy - platforma online a cărei misiune este „să facă lumea artei accesibilă pentru oricine are o conexiune la internet”?
The Metropolitan Museum of Art este cel mai maiestuos și minunat loc, iar să lucrez acolo a fost un privilegiu și o șansă extraordinară. Am învățat o mulțime de lucruri. Chiar dacă nu aveam o poziție senioară la muzeu, am învățat cum este condusă o instituție de talie mondială și cît de serioasă este munca curatorială. Trecerea dintr-un mediu instituțional la Artsy a fost o tranziție majoră, dar am învățat foarte mult despre cum tehnologia, agilitatea într-o piață a artei hipercompetitivă, munca în echipă și comunicarea schimbă radical dinamica locului de muncă. La Artsy am cunoscut oameni care acum mi-au devenit prieteni apropiați. Artsy este un loc intens care are succes datorită pasiunii, talentului și dedicării oamenilor din echipa sa.   

Ai avut un mentor de-a lungul carierei tale? 
În facultate m-am consultat cu profesoara mea de istoria artei asiatice despre continuarea unui doctorat în istoria artei și mi-a spus „Nu te sfătuiesc, e o viață plină de greutăți!”. Astfel, într-un fel, ea mi-a fost un mentor pentru că mi-a deschis ochii către toate celelalte oportunități în lumea artei. Evident, dacă cercetarea în istoria artei este pasiunea ta, doctoratul este calea de urmat. Dar dacă vrei să fii activ în piața de artă, există o mulțme de alternative și cred că Sotheby’s Institute of Art pregătește studenți tocmai pentru această paletă de cariere. În majoritatea muzeelor și în multe companii top managementul este în continuare format din bărbați albi. Să fii o femeie americană de origine chineză în lumea artei presupune multă atenție în navigarea moravurilor politice și sociale. Trebuie să găsești un fel în care să excelezi în industrie găsind aliați, având rezultate excepționale și construindu-ți o reputație de integritate, inteligență și competență. La începutul carierei mele credeam că trebuie să fii agresiv ca să obții rezultate, dar acum știu că poți obține mult mai mult fiind amabil. Este și o vorbă, prinzi mai multe muște cu miere. Cred că e cel mai mare adevăr atât în carieră, cât și în viața de zi cu zi. Cred că fiecare business e în căutare de leadership și talent. Dacă ești foarte bun în ceea ce faci, piedicile dispar, vei avea mereu susținăori. Am fost norocoasă și am avut mereu în jur oameni care au crezut în mine și care m-au susținut.
 
THE Institute pregătește Diploma, care expune cele mai bune proiecte de diplomă ale absovenților de școli de arte din România. Ce-i sfătuești pe artiștii la început de carieră? 
Cred că tehnologia e un mediu foarte puternic prin care îți poți extinde audiența și prin care poți ajunge la mai mulți oameni. Tinerii artiști au la dispoziție o mulțime de platforme gratuite de social media în care pot să-și expună și să-și promoveze lucrările. Am mulți prieteni care lucrează în galerii și care au descoperit artiști prin social media și de asemenea cunosc colecționari care au cumpărat lucrări pe care le-au văzut prima dată online. Foarte multe bariere de ordin geografic, economic  sau social s-au evaporat datorită tehnologiei. E o șansă  extraordinară pentru artiști.
 
Spune-ne despre Sotheby's Institute of Art, despre cursuri și despre programul de master.  
Sotheby's Institute of Art a fost înființat de către Sotheby's Auction House în 1969 ca un program de pregătire pentru profesioniștii care lucrau pentru casa de licitații. În momentul de față, Institutul a ajuns cea mai importantă școală postuniversitară pentru studiul pieței de artă. Astăzi suntem o entitate complet separată de casa de lictiații, dar păstrăm legături puternice cu aceasta și o parte din cursuri și ceremonii se desfășoară acolo. 
Programul de master se adresează celor care vor să lucreze în piața de artă, în galerii, târguri de artă, sau case de licitații. Ne concentrăm să oferim cea mai înaltă pregătire teoretică și practică în acest scop. Prin cursuri, acces în culisele industriei și studiu practic în mai multe piețe internaționale, oferim absolvenților o viziune de 360 de grade a pieței de artă cu o profunzime fără concurență. Cei 6000 de alumni dețin poziții de leadership în toate sectoarele pieței de artă, inclusiv în muzee, fundații, edituri, și alte sectoare comerciale sau non profit.  Mulți absolvenți își încep propria afacere după ce termină programul. Cursurile de vară și cele online sunt recomandate pentru cei care vor să încerce lucrurile înainte să aplice pentru master, sau pentru cei care vor să îmbunătățească anumite arii de experitză. Toate cursurile noastre sunt ținute de profesioniști de excepție, de experți în industrie. Este un tip de acces la informația din interiorul industriei foarte greu de obținut prin programele educaționale tradiționale sau numai prin publicații sau media.   
 
Ce proiect viitor te entuziasmează cel mai tare?
Sunt entuziasmată de redeschiderea campusului din New York. După renovări extinse vom avea o nouă cafenea pentru studenți, o bibliotecă mai mare și spații de galerii pentru expoziții curatoriate de studenți. Intrăm într-o nouă etapă de creștere pentru Institut și programul zilnic este punctat de întâlniri academice, parteneriate strategice și conversații cu studenții despre cum își pot extinde oportunitățile în piața de artă. 
 
Care e cel mai important aspect al muncii tale, ce obiective urmărești?
Cred că atunci când lucezi în lumea artei, ești un facilitator pentru cultură și artă. În vremurile tulburi în care trăim, cred că arta oferă oamenilor cel mai înalt tip de umanitate, Astfel, pentru mine, să conduc Sotheby’s Institute of Art din New York înseamnă să am grijă de generațiile următoare de profesioniști care la rândul lor vor avea grijă să încurajeze colecționarea și conservarea artei și culturii. Misiunea mea personală este să exprim valoarea artei, și nu doar pe piața de artă, ci în cultura noastră și sunt foarte onorată să am acest rol în care pot să lucrez cu oameni extrem de talentați și să ajutăm tinerii să-și dezvolte carierele în acest domeniu important și dinamic.