The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Seminariile MORA Emerging 2018

Articol / 08 Mai 2018 / Lori Alexe
  • Seminariile MORA Emerging 2018
1/1
Centrul de Artă MORA anunță seria de seminarii dedicate artiștilor foto – video la debut în cadrul proiectului MORA Emerging 2018. Seminariile sunt deschise publicului larg și vor avea loc la Green Hours - sala „Librarie”, între orele 18:00- 21:00, în zilele de 9, 10 și 11 mai.

Seminariștii vor fi Mihnea Mihalache Fiastru, Matei Bejenaru, Andrei Rus și invitații acestora: Petre Ghiocel, Cristina Stoenescu, Tudor Cristian Jurgiu.

Street Film - miercuri, 9 mai, 18:00 - 21:00

Seminarist: Mihnea Mihalache-Fiastru s-a născut și trăiește în București. Scrie texte de ficțiune și non-ficțiune. Lucrează constant cu imagini în formate diferite care au ca temă și subiect experiența individuală, subiectivitatea de moment a raportului dintre perspectivă și timp și versatilitatea acestuia și sugestia narativă cu accent antropologic. A dezvoltat o metodă video din alăturarea textului și a imaginii și este creatorul proiectului de antropologie și video „P’afară”, a proiectului de storytelling video și antropologie „Șușanele” precum și a proiectului „Hot Streets”. Invitatul seminarului va fi colaboratorul, fotograful și operatorul Petre Ghiocel.

Invitat: Petre Ghiocel este fotograf și jurnalist, a absolvit o facultate de imagine de film, iar în ultimii ani a fost implicat în mai multe proiecte în care a realizat documentarea fotografică și video a scenei artistice din București.

Pe parcursul a aproximativ două ore, seminarul va genera următoarele discuții și dezbateri:
- prezentarea proiectelor și lucrărilor artiștilor
- concept foto și concept video: materialul, produsul care se întâmplă între idee și realizare
- abordări de ficțiune și non-ficțiune
- metode investigative în format vizual
- relația cu subiectul și etici de documentare: practicile exploatative, obiectificatorii, discriminatorii
- documentarea de tip guerilla cu scenariu prestabilit
- discuții tehnice
- discuții libere



Fotografia documentară în practica artistică contemporană – joi, 10 mai, 18:00-21:00

Seminarist: Matei Bejenaru, fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporana Periferic din Iași (între 1997 și 2008). Este membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției în perioada (2001-2011). Între 2003 și 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iași. Tot în aceeași perioadă a inițiat și manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector. Este fondator și director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași (2015) ce organizează Bienala de Fotografie Contemporană Camera Plus.
Colaborează cu Galeria Anca Poterașu (București).
In proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video si performance-uri, el investigheaza politici de reprezentare in fotografia si filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzica, teatrul performativ ori poezia.

Invitat: Cristina Stoenescu, curator la Galeria Anca Poterașu.

Fotografia documentară (istoric, problematici, studii de caz), discuție interactivă cu curatoarea Cristina Stoenescu pe proiectul de fotografie documentară PRUT. Vor fi abordate subiectele : metode de lucru, etica reprezentării și tehnici de fotografie.

Criticul de film și societatea – vineri, 11 mai, 18:00 - 21:00

Andrei Rus - co-director al One World Romania, critic de film, lector universitar UNATC
Invitat: cineastul Tudor Cristian Jurgiu
Pornind de la propriul parcurs și de la propriile experiențe profesionale, voi pune în discuție necesitatea (sau nu) pentru un critic de film de a fi în permanent contact cu realitățile care îl înconjoară și de a contribui la funcționarea mai bună a societății. Voi vorbi, de asemenea, despre modalitățile - diverse - prin care un critic de film poate participa la „viața cetății”. Iar posibilitățile sunt multiple, așa cum pe propria-mi piele am aflat în ultimii ani.

Despre invitat:
Pentru a cunoaște și perspectiva unui cineast cu privire la toate aceste lucruri, dar și la poziționarea față de rolul său în societate, am invitat un bun prieten să participe la discuție, pe tânărul regizor-scenarist și de curând președinte al Asociației Profesioniștilor din Cinematografie „CineActiv”, Tudor Cristian Jurgiu. A realizat un singur lungmetraj până în prezent, „Câinele japonez”, și mai multe scurtmetraje, inclusiv unul premiat la Cannes, în secțiunea „Cinefondation” („În acvariu”), dar pregătește multe proiecte pentru viitorul apropiat.



Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
PARTENERI: Modernism.ro, SmartFm, Radio Romania Cultural, Czech- it, Diploma, 438 playhouse.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.