The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

În Cartierul Creativ // Platforma Matache@The Institute

News / 06 Noi 2017 / INSTITUTE.RO
  • În Cartierul Creativ // Platforma Matache@The Institute
1/1
Cartierul Creativ este un demers The Institute, prin care se dorește fructificarea energiilor creative ale acestei zone și potențialul antreprenorial și de dezvoltare urbană a industriilor creative. Una dintre granițele Cartierul Creativ o reprezintă axa Berzei-Buzești, străzi cu o istorie recentă...zbuciumată și controversată. 

Pentru a înțelege mai bine această istorie, dar și pentru a discuta posibile scenarii pentru această zonă, sâmbătă, 11 noiembrie, la cafeneaua The Institute, va fi prezentată Platforma Matache, un proiect documentat de Dragoș Lumpan. 

Berzei și Buzești sunt două străzi din centrul Bucureștiului, aflate între sediul guvernului și Palatul Parlamentului. Pe aceste străzi, la sfârșitul anului 2010, Primăria municipiului București a pornit lucrările la proiectul “Dublare diametrală Nord-Sud”. Între 2010 și 2014 primăria a demolat aproape 100 de case și a evacuat aproximativ 1000 de oameni. A fost demolată Piața Matache, au fost demolate monumente istorice și case banale. A dispărut o parte din atmosfera Bucureștiului, a dispărut un întreg țesut urban. “Aici avem de-a face cu raderea unei bucăti de oraș, ceea ce este foarte grav. Întotdeauna este dramatic când pleacă o casă veche, dar răman vecinii în jur, rămane lotul; în schimb, aici e ca și cum rupi o bucată dintr-o țesătură și nu mai rămane nimic. Nu pleacă doar niște case, pleacă strada, pleacă loturile, pleacă toți oamenii și rămane o rană foarte puternică” , declară arhitectul Ștefan Ghenciulescu. 

Dragoș Lumpan a urmărit aceste transformări și a făcut fotografii "clasice” (de sine stătătoare), dar și peste 300.000 fotografii speciale pentru timelapse-uri. Pentru timelapse-uri a montat mai multe aparate foto în case din zonă; aceste aparate au făcut fotografii încontinuu timp mai mulți ani. Pe lângă fotografii, Dragoș Lumpan a filmat și a făcut interviuri cu peste 25 de oameni care au fost implicați în aceste schimbări: arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai societătii civile, locuitori din zonă. Din timelapse-uri, filmări și interviuri a fost construit filmul documentar “Matache”. Filmul documentar “Matache”, dar și alte materiale (fotografii, articole, interviuri integrale, timelapse-uri extinse) puteți să le vedeți pe www.PlatformaMatache.ro.
 
În cadrul evenimentului, la care sunt invitați reprezentanți ai societății civile, arhitecți și urbaniști, antropologi și sociologi, precum și membrii ai comunității și persoane direct interesate de acest subiect, pe lângă proiecția documentarului "Matache", se va discuta și despre realitățile actuale ale zonei și vor fi prezentate și alte componente ale platformei, se vor aborda și teme legate de posibile scenarii pentru această zonă și vor fi prezentate pe scurt și organizațiile și asociațiile care vor lua parte la discuție.