The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Pe harta Cartierului Creativ // Insula 42

Articol / 30 Oct 2017 / INSTITUTE.RO
  • Pe harta Cartierului Creativ // Insula 42Street Delivery de Noaptea Caselor - Instalație de Ioana Maria Marin (Foto: Mihaela Simirea)
  • Pe harta Cartierului Creativ // Insula 42Foto: Corina Șuteu
  • Pe harta Cartierului Creativ // Insula 42Roșia Montană și ARA de Noaptea Caselor (Foto: Claudia Apostol)
  • Pe harta Cartierului Creativ // Insula 42Foto: Cristian Neagoe
1/4
Desenăm harta Cartierului Creativ și îți propunem să o descoperi alături de noi, zi de zi. Te va ajuta să te orientezi pe străzi vechi însuflețite de energia unei generații noi de artiști și antreprenori, îți va purta pașii prin muzee clasice și galerii îndrăznețe, îți va recomanda gusturi proaspete și consacrate în cârciumi celebre sau cafenele ieri deschise. Îți va povesti cu egală pasiune despre arhitecți recunoscuți sau designeri în plină afirmare ca și despre dezvoltare urbană, tech hub-uri sau ecosisteme culturale și creative. Te va ghida prin istoria clădirilor ce îți vor ieși în cale, fie că sunt vile în stil brâncovenesc și palate eclectice, blocuri moderniste și cubiste sau ansamblurile comuniste care le-au luat locul. Îți va arăta un București în plină mișcare, în egală măsură preocupat de trecut, prezent și viitor, un București vibrant, care se trezește devreme și se culcă târziu, un București plin de talent și de viață. 


Insula 42 este un apartament dintr-un imobil Art Deco bucureștean, un proiect care și-a propus să găzduiască proiecte, idei și dialoguri între oamenii care creează. Am stat de vorbă cu Elvira Lupșa despre acest proiect, despre cine poate veni pe insulă și ce comunitate își doresc cei de aici să găzduiască. 

 
De când s-a născut acest proiect?
Inițiată de Corina Șuteu de „Noaptea Caselor 2015”, pe Insula 42 s-au scurs trei ani de inițiative tari, dintre care multe au luat vânt din pupă.
 
Cum se poate ajunge la voi pe insulă?
Ca să vizitați insula sau ca să propuneți întâlniri, fie sunteți cooptați de unul dintre fondatori, fie veniți cu o idee atât de bună și de ieșit din comun încât vă invităm noi la Insulă.
 
Ce vă propuneți cu această inițiativă?
Insula 42 este un spațiu dedicat dezvoltării proiectelor, ideilor și conversațiilor. Pe Insula 42 primești în primul rând inspirație, încredere și se poate să întâlnești oameni din arii creative diferite, fără să te aștepți la asta. 
 
Cine sunteți? Care este povestea voastră? Ce înseamnă echipa Insula 42?
Grupul fondator „Insula 42“ este format din mine, Corina Șuteu, Oana Radu, Cristian Neagoe, dar comunitatea Insulei este mult mai mare. 
 
Cum a început acest proiect? 
Puțină lume știe că numele „Insula 42" e legat de Houellebecq și de o după-amiază târzie de lucru cu Oana Radu și Cristian Neagoe pentru expoziția lui Adrian Ghenie la Bienala de la Veneția din 2015. Puțină lume știe că populația Insulei e un „sistem provizoriu”, în cuvintele lui Baricco, așa cum ne-am dorit-o de la început. Multă lume știe povestea Poneiului Roz, care este, și el, indisociabil conectat la Insulă, deși nu locuiește pe ea.
 
Care au fost cele mai importante proiecte, programe sau colaborări cu care vă mândriți?   
În 2016, au prins avânt pe Insulă publicația culturală Scena9 și agenția de artă Unicat, dedicată artiștilor tineri din România. Tot aici, s-a lucrat intens la strategia culturală a orașului București, la festivalul de film documentar FARAD, la Making Waves, festivalul filmului românesc la New York, aici s-a citit public din Bukowski (dragoste la 17,50$) și s-a conturat dezvoltarea proiectului Artă cu Bulină, care își propune să dea o nouă viață vitrinelor din clădiri cu risc de prăbușire la cutremur. În fiecare început de an, pe Insulă se organizează o „Galette des rois” de artiști, cu 5 regi și regine care găsesc figurinele în plăcintă de marțipan și pleacă încoronați.
 
Ce pregătiți pentru viitorul apropiat?
Pregătim un sfârșit de an cu noi proiecte creative care își vor găsi refugiul — sperăm că nu în urma vreunui naufragiu — tot pe Insula 42. 
 
O propunere pentru Cartierul Creativ: cu cine ar trebui neapărat să ne vedem, de cine să ne interesăm?
Cred că ar trebui să existe o dată pe lună un fel de „meet & greet” al creativilor și intelectualilor din cartier, uneori al galeriilor, uneori cu studenții de la UNARTE. Insula ar putea găzdui aceste întâlniri și avea câte un invitat special din Cartier, de fiecare dată.