The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

Tania Mouraud, prima expoziție personală în România

News / 06 Iun 2016 / INSTITUTE.RO
  • Tania Mouraud, prima expoziție personală în RomâniaTania Mouraud, Balafres, 2015, print digital pe hârtie fine art, ©ADAGP Tania Mouraud, prin amabilitatea artistei și Eastwards Prospectus
  • Tania Mouraud, prima expoziție personală în RomâniaPortret Tania Mouraud, 2015
  • Tania Mouraud, prima expoziție personală în RomâniaIntervenție urbană Tania Mouraud, în București, 2016. Foto prin amabilitatea Eastwards Prospectus
1/3
Expoziția Tania Mouraud – OTNOT se desfășoară la galeria Eastwards Prospectus între 19 mai și 31 iulie și a debutat în spațiul urban prin intermediul a numeroase panouri publicitare din București. Capitala va fi urmată de Bacău, Iași, Buzău, Sibiu, Pitești, Cluj și Roman, orașul natal al tatălui Taniei Mouraud. Pornind de la un vers de Benjamin Fondane (B. Fundoianu), artista franceză stabilește o interacțiune cu trecătorii prin această intervenție urbană, cu scopul de a sublinia responsabilitatea individuală a oamenilor de a-și asuma o poziție și de a lua atitudine. Este pentru prima dată când Tania Mouraud intervine simultan pe billboard-uri din mai multe orașe. 
 
Figură majoră a artei contemporane, Tania Mouraud are la Eastwards Prospectus prima sa expoziție personală în România. Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Tania Mouraud - OTNOT include opere de fotografie, video, sunet și digitale. Ele dezvăluie câteva dintre preocupările principale ale artistei: raportul de forțe care se stabilește între om și natură în prezent, responsabilitatea pe care o avem cu toții față de mediul înconjurător, dar și responsabilitatea artistului în societate. Titlul expoziției este preluat din celebrul poem De rerum natura (On the Nature of Things), al lui Lucrețiu, și reprezintă o metaforă pentru mizele contemporane privind salvarea speciei umane.
 
Printre fotografiile din expoziție se numără cea mai recentă serie, Balafres (răni deschise), realizată în situri deschise de extracție a lignitului din Germania. Introducându-ne în inima acestor locuri, artista aduce în discuție tema metamorfozelor din peisajele lumii de azi și a impactului uman asupra mediului înconjurător.
 
Totodată, publicul va putea vedea, în premieră, cea mai recentă instalație video a Taniei Mouraud. Intitulată Pandemonium, aceasta face trimitere la anxietățile umane față de moartea invizibilă, generată de poluarea de la nivel global. 
 
Prin intervenția simultană în mai multe orașe din România, bazată pe versul „CRIERTOUJOURSJUSQUALAFINDUMONDE” al lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu), intelectual născut la Iași și naturalizat în Franța, Tania Mouraud extinde mesajele expoziției în spațiul urban.