The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

A început Art Encounters

Articol / 06 Oct 2015 / INSTITUTE.RO
  • A început Art EncountersZorislav Stojanovic
  • A început Art EncountersZorislav Stojanovic
  • A început Art EncountersZorislav Stojanovic
  • A început Art EncountersZorislav Stojanovic
  • A început Art Encounters
  • A început Art Encounters
  • A început Art EncountersZorislav Stojanovic
  • A început Art EncountersNathalie Hoyos & Rainald Schumacher
  • A început Art EncountersLament- Anca Munteanu Rimnic
1/9
Art Encounters, un eveniment-maraton, o bienală de artă contemporană românească de mari dimensiuni, are loc la Timișoara și Arad, între 3 și 31 octombrie. Intitulat Aparență și Esență, evenimentul este curatoriat de Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos- Berlin și se poate lăuda cu peste 17 locații speciale, în care au loc expoziții, happening-uri, conferințe susținute de reprezentații unora dintre cele mai prestigioase muzee de artă conteporană din lume, petreceri, dar și programe educaționale, dedicate copiilor, dar și adulților, cu scopul de a încuraja dialogul dintre privitori și lucrările de artă. Este un eveniment ambițios, care are potențialul de a pune Timișoara și Arad-ul pe harta evenimentelor de artă contemporană relevante la nivel european și este cu siguranță și un pretext și un context bun de încurajare și susținere a scenei creative la nivel local. 
 
Una dintre principalele expoziții din program, “Aparență și esență”, are loc la Halele Timco și cuprinde lucrări a peste 40 de artiști, fiind o trecere în revistă a  diverselor generații de artiști români. 
 
Un alt proiect extrem de intersant, ce nu trebuie ratat dacă ajungeți la Timișoara, are loc  în impresionantul spațiu din Cazarma U, care s-a trasnformat în Art Guest House și unde sunt prezente câteva dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din țară. Dincolo de artă, este o ocazie unică de a explora o clădire specială, închisă de atât de mult timp publicului.

O altă expoziție care ne-a atras atenția a fost “Șiruri secvențiale” de la Muzeul de Artă, o expoziție care a fsot construită pornind de la un desen al lui Brâncuși și care alătură artiști români și străini în a căror operă apare principiul repetiției.
 
După ce vizitați expoziția de la Muzeul de Artă, trebuie să treceți  neapărat și pe la Biblioteca Academiei Române, unde puteți admira instalația Lament a artistei Anca Munteanu Rimnic, dar nu ratați nici instalația de sunet a Ioanei Nemeș, care are loc în Sinagoga din centru.
 
O altă expoziție care ne-a impresionat a fost Sigma: Cartografia învățării 1969-1983, care a fost realizată împreună cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș și care documentează experimentele pedagogice inițiate de grupul SIGMA în anii `70 si `80, în artă, design și arhitectură, surprinzând câteva momente-reper din istoria artei contemporane timișorene. 
 
Un alt proiect ce nu trebuie ratat este Multivision I, a aceluiași grup Sigma, care, în 1978 a fost prima instalație multimedia din România și care este prezentată în cadrul Art Encounters în sala de sport a Liceului Teologic Romano-Catolic „Gerhardinium”, un spațiu atipic și o alegere interesantă pentru această instalație.

În primul weekend Art Encounters, Dan Perjovschi  a prezent la cei de la Balamuc o expoziție de Fanzine realizate de el în ultimii 20 de ani. Programul de expoziții este completat și de expoziții personale: la Galeria Calina, puteți admira expoziția lui Vlad Nancă- Souvenirs from Earth, iar la Galeria Jecza, puteți vedea doi  artiști timișoreni, Iosif Kiràly și Doru Tulcan, care expun în cadrul expoziției Înregistrarea urmelor (1970-1990).
 
Programul Art Encounters este unul impresionant și cuprinde și o serie de instalații în spațiu public, acestea fiind și o invitație de a cunoaște individualitatea și unicitatea orașului.

Am reușit să povestim cu o parte dintre curatorii și organizatorii acestui eveniment-cadru despre așteptările lor, despre provocările pe care le-a ridicat acest eveniment, dar mai ales despre ce au însemnat aceste prime zile din program și care au fost primele ecouri, însă până vă vom povesti mai multe despre ce înseamnă în cifre și ce se va mai întâmpla la Art Encounters, vă sugerăm să faceți o vizită la Timișoara și la Arad în această lună și să nu ratați unul dintre cele mai importante evenimente dedicate artei contemporane din România.