The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

5 profesii creative acum și acum 100 de ani

News / 30 Oct 2017 / INSTITUTE.RO
  • 5 profesii creative acum și acum 100 de ani
1/1
Proiectul „Profesii creative: atunci și acum”, un proiect marca Formare Culturală, promovează în mediul online cinci profesii creative, din perspectiva istorică și a provocărilor prezentului, ambele raportate la specificul spațiului românesc. Proiectul, început în iulie 2017, constă în 10 interviuri video cu profesioniști români din domeniul cultural și materiale de cercetare care prezintă profesiile acestora din perspectivă istorică, toate disponibile online.

Proiectul se adresează în special tinerilor din România care aspiră să lucreze sau sunt practicieni aflați la început de drum în industriile culturale și creative. Nucleul proiectului este reprezentat de 10 materiale video cu profesioniști din 5 domenii creative: arhitectură, curatoriat, fotografie, management cultural și regie. Materialele video sunt însoțite de materiale-text bazate pe cercetarea dezvoltării profesiilor respective acum o sută de ani la începuturile României moderne.

În debutul secolului XX, în spațiul românesc își derulau activitatea primele femei arhitect (Virginia Haret, Henrieta Delavrancea) și tot atunci fotografia era susținută de lucrările unor exponenți ai minorităților naționale (unguri, germani, evrei). Înaintea primului război mondial, odată cu dezvoltarea primelor companii de teatru și cu aprofundarea studiul dramaturgiei, apar și noile profesii de regizor de teatru și de film. De-a lungul unei perioade de 100 de ani, aceste profesii creative au avut un parcurs distinct, iar proiectul de față urmărește momentul lor de debut comparativ cu statutul actual.

Promovarea celor 5 profesii este făcută din punct de vedere istoric și al specificului de astăzi, iar materialele video realizate - interviuri - acoperă atât perspectiva istorică și antropologică, cât și perspectiva prezentului, abordând provocările actuale ale profesiei, calitățile necesare, instrumentele practice de lucru și instrumentele de promovare pentru fiecare în parte.

Fiecărei profesii îi sunt dedicate două materiale video, sub formă de interviuri cu profesioniști din fiecare domeniu. A fost aleasă varianta de două materiale video per profesie, unul cu un expert senior și unul cu un tânăr profesionist. Aceste două perspective aduc informații diferite, punctând nuanțe, oportunități și obstacole ale celor care exercită aceste profesii.

ARHITECTURĂ
Vlad Eftenie, arhitect și lector doctor 

Tamina Lolev, arhitectă 

CURATORIAT
Cosmin Nasui, curator și cercetător 

Raluca Băloiu, curatoare 

FOTOGRAFIE
Iosif Kiraly, artist vizual, fotograf și profesor

Miluță Flueraș, fotograf

MANAGEMENT CULTURAL
Andreea Grecu, expert cultural 

Jean-Lorin Sterian, manager cultural 

REGIE
Theodor-Cristian Popescu, regizor și profesor

Leta Popescu, regizoare și manager cultural 

Articolele care prezintă profesiile din perspectivă istorică se pot fi consultate integral pe formareculturală.ro.