The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 19 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România.

Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. 

Pentru idei, recomandări sau noutăți, scrie-ne la office@institute.ro.

Termeni și condiții ale The Institute și politica de confidențialitate a datelor cu caracter personal. 

 
 

DESIGN NIGHT OUT – THE REBIRTH OF AN ICON

Articol / 20 Mar 2019 / The Institute
  • DESIGN NIGHT OUT – THE REBIRTH OF AN ICONEames Fiberglass Chairs
  • DESIGN NIGHT OUT – THE REBIRTH OF AN ICONCharles & Ray Eames
  • DESIGN NIGHT OUT – THE REBIRTH OF AN ICONDesign Night Out - The rebirth of an icon
  • DESIGN NIGHT OUT – THE REBIRTH OF AN ICONEames Fiberglass Chair in Raw Umber
1/4
Intro celebrează relansarea versiunii originale a celui mai popular scaun de design –Eames Fiberglass Chair.

Intro celebrează povestea celui mai popular scaun de design, creat de cei mai adorați designeri ai Americii – Charles și Ray Eames – cu ocazia relansării în 2019 a versiunii originale, cea din fibră de sticlă. Un scaun subtil și universal, un concept nou cu o puritate surprinzătoare: invenția soților Eames din anii ’50 a devenit în scurt timp unul dintre cele mai populare scaune din lume, marcând profund istoria designului de mobilier. Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, compania elvețiană Vitra relansează versiunea originală, din fibră de sticlă, care poartă la vedere toată nostalgia și frumusețea asociate cu epoca Eames.

Scaunul Eames Fiberglass va fi relansat de către Intro, dealer oficial Vitra în România, vineri, 29 martie, în cadrul unei petreceri ce va avea loc de la ora 20.00 la Mezanin. Publicul va avea ocazia să admire scaunele și să împărtășească păreri cu alți pasionați, cunoscători și amatori de design, pe ritmurile celor doi DJ: Mihai Gurei și Corvin.

Eames Plastic Chair, care avea la bază un concept dezvoltat de Charles pentru concursul „Low-Cost Furniture”, organizat de MoMA în 1948, a făcut loc unui nou tip de material în industria designului de mobilier: plasticul, sau mai precis, poliesterul ranforsat cu fibră de sticlă. Propunerea marca, totodată, apariția unui nou tip de șezut – o „scoică” compactă care nu mai forma un tot unitar cu baza, ci putea fi combinată cu mai multe tipuri de picioare. Eames Plastic Chair a devenit primul scaun de plastic produs industrial. În deceniile care au urmat, piața a îmbrățișat din plin această familie de scaune care puteau fi integrate în absolut orice scenariu: în spațiul domestic, în birouri, cafenele, cabinete medicale, săli de așteptare, etc. Până la apariția acestui scaun, fibra de sticlă nu fusese niciodată colorată, iar Charles și Ray au dezvoltat o gamă restrânsă de culori care să se potrivească cu un număr cât mai mare de interioare de la vreme aceea. Textura neregulată a suprafeței, cu fibre vizibile, îi oferă scaunului un aer romantic și un aspect natural, autentic, pe placul
colecționarilor și al fanilor Eames.

Vitra a început să producă scaunele Eames Fiberglass în 1957 pentru piața din Europa și Orientul Mijlociu – o poveste de succes întreruptă în anii ’70, când apariția scaunelor cu carcasă din plastic, produse cu ajutorul noilor tehnologii, au acaparat piața – noile materiale prezentau avantaje de cost și ecologice, așa că Vitra a decis să întrerupă producția scaunelor în 1990. Continuând, însă, colaborarea strânsă cu Eames Office, condus de familia Eames, Vitra decide să lanseze versiunea din polipropilenă a celebrului scaun nouă ani mai târziu, păstrând cu strictețe proporțiile, detaliile și estetica designului original. În timp ce se bucura de succesul acestei noi generații de scaune din plastic, Vitra nu și-a pierdut niciodată interesul pentru materialul original și a continuat să monitorizeze progresele industriei în tehnicile de lucru cu fibra de sticlă.

Tehnologia de ultimă generație a permis companiei elvețiene să reintroducă în producția de serie scaunul în materialul original, în paralel cu colecția din polipropilenă.

Începuturile Vitra, filosofia și valorile estetice ale companiei – astăzi una dintre cele mai respectate companii producătoare de mobilier din Europa – se leagă strâns de creațiile lui Charles și Ray Eames. În anii ’50, elvețianul Willi Fehlbaum, fondatorul Vitra călătorește în America și descoperă scaunele Eames. E un moment crucial pentru Fehlbaum, care avea să lege o prietenie strânsă cu cei doi designeri americani și care decide să transforme Vitra într-o companie producătoare de mobilier, aducând pentru prima dată colecția Eames în Europa.

Toate piesele din portofoliul Vitra sunt concepute și produse în Europa, compania lucrând întotdeauna îndeaproape cu designeri contemporani sau cu familiile și moștenitorii drepturilor de autor ale marilor designeri din perioada modernistă. Vitra este singurul producător autorizat al colecției Eames pentru Europa și în Orientul Mijlociu.

Charles și Ray Eames sunt numele cele mai puternic asociate cu acea cultură proaspătă și exuberantă care a luat naștere în America postbelică, aceștia inventând un stil de viață și o estetică nouă. Astăzi, celebrul cuplu este recunoscut în special pentru contribuția remarcabilă în industria designului de mobilier, datorită inovației constante în mijloace de producție și a unei estetici iconice de referință, însă contribuția celor doi se extinde la aproape tot ce poate fi asociat cu artă și entertainment: pictură, arhitectură, fotografie sau film.

Mai mult decât un showroom de design contemporan, Intro este un concept, un spațiu inspirațional și nonconformist, ce oferă o selecție de piese de mobilier semnate de cei mai reputați designeri din lume, legende precum Charles și Ray Eames, George Nelson, sau staruri ale momentului, ca Matthew Hilton, Jasper Morrison, Marcel Wanders sau Ronan și Erwan Bouroullec. Situat pe strada Roma din zona Dorobanți, într-o casă veche cu sobe de teracotă, Intro este locul unde paginile de revistă cu ultimele tendințe în designul de mobilier prind viață.